Aktuelno
Istorijat
Ustrojstvo
Vladika
Svetinje
Duhovnost
Istorijska biblioteka

Храм Покрова Пресвете Богородице


Из летописа цркве лозничке у Лозници

Савременици тврде да Лозница није од памтивека своје Цркве имала, но је вазда манастиру Троноши приходила, јер, тврди се да у време изгона Турака из Лознице није било Цркве.

Лозница је прву своју цркву одпочела од камена зидати: у Лозници, у Шанцу а на гробу Анте Богићевића војводе Јадарског, 1837 године а довршила је 1859 године и 1-ог октобра на своју славу Покров Богоматере, троносана и освећена од стране владике шабачког Герасима.

Ова прва лозничка Црква је доцније дуж целог свода црквеног који је од сиге(седре) засведен, препукла а од инжињера констатована да де по свему паду склона, те је ондашња стара црква срушена 1870 године. Исте године нова(садашња)црква почета је зидати "у темељу осам шуха дубоку, од камена, а од темеља циглом навише са три кубета и звоником. Завршена је 1873 и 17 мада троносана и освећена осмим Владиком шабачким Мојсејем Страгарцем.

Ова лозничка Црква подигнута је до места старе Цркве, са северне стране, да је сво место старе цркве остало на пољу са јужне стране, те је тако и гроб Анте Богићевића остао са јужне стране на пољу.

Плочу надгробну на гробу и уза зид Цркве подигли су на молбу тадашњег свештеника проте Ивка Поповића, унуантини: Анто ђенерал војни, Мијаило министар грађевина из Београда и Милан заступник - конзул српски при двору бечком године 1887.

Ову Цркву 1873 године довршише о своме труду и трошку Варош Лозница са селима Клупцима, Плочом, Башчелуцима Трбушницом, Ковиљачом и Брасином а за владе Његове Светлости Господара и Књаза српског а доцније првог Краља Милана Обреновића IV.при Епископу шабачком Мојсеју и при протојереју лозничком Г. Игњату Васићу.....

Ова нова са кубетима и торњем Црква коштала је и руке и материјал свега 5. 000 дуката а молерај 1.000 дуката.

Николија, удова покојног Димитрија Ђурђаковића поштованог учитеља из Лознице дала је своје покретно и непокретно имања на самрти завештаним од 200 дуката да се молерај на Цркви има измалати.

Иконостас старе Цркве лозничке налази се као поклон у Цркви зворничкој изгледа да је пренет 1869 године.

Нема податка ко је урадио садашњи иконостас.

Црква нема старина које би чувала у својој ризници.


 

 

Са благословом Његовог Преосвештенства
владике Шабачко-ваљевског Лаврентија

Copyright ©2001 Црквена општина лозничка, Православна Епархија Шабачко-ваљевска,
ТИА Јанус и аутори појединачних ауторских права. Сва права задржана.

Контакт адреса: webmaster@svecovek.org.yu