NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Klasici srpskog stripa

Piše: Zdravko Zupan

Vlastimir Belkić – zaboravljeni pionir

Godine 1935, 24. maja, u beogradskoj reviji "Crtani film" pojavila su se dva kaiša stripa "Mikijeva ženidba" čiji je autor preteča modernog srpskog stripa - Vlasta Belkića

Godine 1995. navršilo se 60 godina od kako se pojavio prvi naš avanturistički strip "Avanture detektiva Hari Vilsa". Strip je kreirao beogradski crtač Vlastimir Belkić po uzoru na "Detektiva X-9" Aleksandra Rejmonda i Dešajela Hemeta. Rejmondov i Hemetov "Detektiv X-9" bio je prvi avanturistički strip objavljen u našoj sredini. Izlazio je na stranicama "Politike" od 21. oktobra 1934. do 26. januara 1935. godine. Njegovo objavljivanje je predstavljalo pravu senzaciju. Najavljen kao "najnovije čudo našeg vremena", "roman koji se čita po dva minuta dnevno" i svojevrsni "kućni bioskop", strip je preko noći osvojio simpatije čitalaca. Ubrzo su se pojavili i prvi domaći avanturistički stripovi. Najagilniji je bio Vlastimir Belkić, koji se oglasio sa već pomenutim kriminalističkim stripom "Avanture detektiva Hari Vilsa". Strip o detektivu Hari Vilsu objavljivan je od 24. februara do 7. aprila 1935. godine u "Ilustrovanom listu Nedelja".

Godine koje su protekle prekrile su velom zaborava ovog pionira srpskog i jugoslovenskog stripa i njegovo delo.

Rođen u Beogradu 7. marta 1896. godine, Belkić nije posedovao formalno likovno obrazovanje. Po profesiji je bio elektromehaničar. Pre nego što je zakoračio u svet novinarstva i stripa, boravio je neko vreme u Marseju. Kod predratnih čitalaca ostao je upamćen po zanimljivim naslovnim stranama koje je radio za redakciju "Mika Miš", čiji je bio sekretar. Pored toga nacrtao je nekoliko stripova sa Diznijevim junacima i drugim popularnim likovima stripa, crtanog i igranog filma.

Prvi takav rad otpočeo je 24. maja 1935. u petom broju "Crtanog filma". Na osmoj strani ovog nedeljnika pojavila su se dva kaiša stripa "Mikijeva ženidba". Strip je najavljen kao "roman o momačkim danima slavnog Mikija i njegovih kolega sa filma". Glavni protagonisti bili su Miki Maus i Beti Bup. Međutim, posle samo četiri nastavka Belkić se povukao iz ovog posla i za neko vreme nestao iz sveta stripa.

Sa novim ostvarenjima oglasio se godinu dana kasnije. U prvom broju "Mike Miša", pored naslovne strane, uradio je geg–tablu "Miki čuva decu malu sa rđavom zbija šalu". U drugom broju otpočeo je strip "Mika u Beogradu", koji je posle izvesnog vremena nastavio da izlazi pod različitim naslovima, da bi na kraju bio završen pod naslovom "Na Jadranu". Radnja stripa je smeštena u našoj sredini: u Beogradu Miki i Paja Patak šetaju Terazijama i Skadarlijom, lutaju Kalemegdanom, kupaju se u kupatilu "Nica", potom odlaze u Nišku Banju, gde posle jedne besano provedene kafanske noći završavaju u zatvoru. Propratni tekst, kao i dijalozi, u stripu "Mika u Beogradu" pisan je u stihu. Crteži su pojednostavljeni i grubi, ali gledano iz današnje perspektive ceo strip odiše nekim naivnim šarmom.

Tokom 1936. i 1937. Belkić je za isti list nacrtao stripove "Miki i Paja putuju" i "Mikina vojska", u kome pored slavnog Diznijevog miša defiluju Baster Kiton, Čarli Čaplin, Greta Garbo, Stanlio i Olio, Popaj, Beti Bup, Paja Patak i drugi junaci.

U isto vreme su se na naslovnim stranama "Mike Miša" ustalile njegove ilustracije sa likovima Volta Diznija. Kasnije ih smenjuju crteži sa realističkim motivima koje je, uglavnom, kreirao prema popularnim serijalima iz inostranstva.

U "Malom zabavniku", pratećem izdanju "Mike Miša", realizovao je svesku "Mikina vrbica" čija se radnja dešava u Holivudu. Izdata je 1937. pod rednim brojem 21. Za istu ediciju pripremio je još jednu svesku sa Čarli Čaplinom. Odštampana je 1938. godine u 82. broju, pod naslovom "Šarlo na plaži".

Strip o popularnim komičarima Stenu Laurelu i Oliveru Hardiju, "Stanio i Olio", publikovan mu je u "Veselom zabavniku".

Vlastimir Belkić se u "Mika Mišu" potpisivao ćiriličnim slovom B. Koristio je, takođe, ćirilične inicijale V. B. i latinični potpis W. Belt.

Za vreme okupacije radio je u listu "Novo Vreme" crteže i strip–kaiš "Dovitljivost malog Miće".

Umro je usamljen, negde posle oslobođenja.

Danas pomalo zaboravljeno, delo Vlastimira Belkića, istina skromno po svojim umetničkim dometima, zanimljivo je svedočanstvo o jednom davno prošlom vremenu kada je u našoj sredini utiran put devetoj umetnosti.

(1995)

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]