NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Забавник (1936–1941)

Подстакнут успехом и популарношћу „Фантома”, „Мандрака”, „Принца Валијанта”, „Флаша Гордона”, али и остварења домаћих аутора, Александар Ј. Ивковић, власник и издавач „Мике Миша“, покренуо је 31. октобра 1936. године „Забавник” у коме је репризирао комплетне епизоде најпопуларнијих стрипова, претходно објављених у наставцима у матичном листу. „Забавник” је излазио на 36 страна и у формату 20,5×28,5 цм. Корице су штампане у боји на финијем папиру, док су унутрашње стране биле у црно-белој техници. У почетку је лист продаван по цени од пет а касније по два и три динара.

Насловна страна „Забавника” (1940)

„Хаџи Мурат” Константина Кузњецова (Забавник 1938)

У свом првом броју „Забавник” је донео три комплетне приче: „Краљ мађионичара” Лија Фока и Фила Дејвиса, „Освајачи северног пола” и „Хајдуков син” Бранка Видића и Николе Навојева. Други број је објавио Рејмондовог „Флаша Гордона”, а у трећем су се поја вили „Царев гласник” Ђорђа Лобачева, „Отмица лепе Туркиње” Нико ле Навојева и „Индијанци” неидентификованог домаћег аутора. Четврти број. уједно и последњи у 1936. години, испунили су друга епизода „Мандрака” и „Острво смрти” Кларенса Греја.

Пети број „Забавника” појавио се 4. јануара 1937. године и донео наставак авантура „Флаша Гордона”. Уследили су бројеви с епизодама „Тим Тајлора” Лајмена Јанга, „Тајног агента X–9” Алекса Рејмонда, „Фантома” Лија Фока и Реја Мура, „Краља коњичке полиције” Чарлса Фландерса и други. У овом периоду објављивани су и радови домаћих аутора: „Јунаци Павлове улице” Жике Митровића, „Мајка” Константина Кузњецова, „Џунгла Вед” Ђуке Јанковића и други.

Са 26. бројем и називом „Бата Микин Божић”, „Забавник” улази у трећу годину свог постојања. У току 1938. године на његовом репертоару све више преовлађују домаћи стрипови: „Плава пустоловка”.

„Црни атаман”, „Џунгла Вед”, „Боеми”, „Хаџи Мурат”, „Бен Кериган”, „Мали морепловац” и други које цртају Лобачев, Соловјев, Јанковић, Кузњецов и Навојев. Разумљиво нису запостављени ни већ поменути јунаци америчког авантуристичког стрипа којима се сада придружују „Принц Валијант” и „Тарзан” Харолда Фостера.

Последњи, 54. број у 1938. години донео је „Тима Тајлора” Лајмена Јанга у епизоди „Пантер Фанг” и стрип „Хајдуци” који је према истоименом делу Бранислава Нушића за „Мику Миша“ нацртао Алексије Ранхнер.

„Барнеј Бакстер” Френка Милера (Забавник 1939)

Са „шестим делом“ „Флаша Гордона” лист је ушао у 1939. годину док је у последњем броју исте године објављен „осми део” Рејмондовог јунака. Иначе, у току 1939. године објављено је знатно више иностраних остварења, а међу њима и први пут „Барнеј Бакстер” Френка Милера. Први део стрипа „Грофица Марго” Константина Кузњецова објављен је у 72. броју „Забавника”, са којим је лист ушао у 1940. годину. Ако су раније домаћа остварења заостајала за иностраним, сада се могу готово равноправно мерити с далеко познатијим стриповима америчких аутора тридесетих година. То се пре свега од носи на „Ромеа и Јулију”, „Буфала Била”, „Робина Худа” и „Ајванхоа” Сергеја Соловјева, као и на стрип „Барон вампир” Константина Кузњецова.

Са 98. бројем и стрипом „Фернандел”, лист је ушао у шесту годину свог излажења. Последњи, 110. број „Забавника” изашао је пред сам рат, 1. априла 1941. године, објављујући „Једнооког пирата” Николе Навојева и Бранка Видића.


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]