NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Весели забавник (1937–1941)

У издању „Мике Миша“, 20. фебруара 1937. године, покренут је нови лист „Весели забавник”. Власник је, разуме се, био Александар Ј. Ивковић, а уредник и овога пута Милутин С. Игњачевић. Лист је имао 100 страна, са насловном страном у боји и на тврдом папиру. Продаван је по цени од пет динара. Први број „Веселог забавника” истовремено и једини у току 1937. године, донео је неколико краћих хумористичких стрипова: „Малерозни Јоца“, „Паче и лисица“, „Мудри лекар“, „Црна ружа“ и „Мудре зеке и мудри лав“. Једини реалистични стрип „Мермерни град“ био је уједно и најдужи – имао је 8 табли. Стилски веома подсећа на прве радове Алексија Ранхнера, па се овом аутору с правом приписује. Поред поменутих стрипова, лист је објавио и већи број хумористичких и текстуалних прилога.

Насловна страна „Веселог Забавника“ (1938)

Наши рантанпланци Валтера и Ноберта Нојгебауера (Весели забавник“, 1937)

Обновљени „Весели забавник“, поново означен бројем један, појавио се 30. јануара 1938. године и наставио даље континуирано да излази. Имао је 16 страна и штампан је у формату 17,5×25 цм. Излазио је недељом, а продаван је по цени од 1 динар. На насловној страни објављен је цртеж Чарлија Чаплина.

Садржај листа чинили су хумористички стрипови „Бети Буп“, „Наши рантапланци“ Валтера и Норберта Нојгебауера, „Феликс као морнар“, „Три угурсуза“, „Биби Фрикопан“, „Попајеве авантуре“, „Каћа враголанка“, „Расејани чика Тоша“, „Мићунове ловачке приче“, „Марко и чика Шаров“, „Шарло филмски глумац“ и један реалистични стрип „Несташна Лили“. Други број „Веселог забавника“, који је изашао наредне недеље, такође је одштампан у црно-белој техници. Међутим, од 3. броја лист излази у једној боји: црвеној, плавој, зеленој или љубичастој.

У петом броју почиње хумористички стрип „Јунаци Дивљег запада“ Вика Форсајта, док се у шестом броју појављују „Стан и Олио“ с иницијалима извесног W. Б. Стрип. „Мак и његов аутомобил“ почиње у седмом, а завршава се већ у наредном, осмом броју. У 11. броју јавља се Ђука Јанковић стрипом „Кића“.

Од 15. броја лист почиње да се штампа на мањем формату: 16×23,5 цм; а онда изненада са 19. бројем престаје да излази.


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]