NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Стрип (1935–1936)

Први југословенски лист у коме је стрип заузимао доминантно место појавио се 10. априла 1935. године на помало неуобичајени начин. И поред тога што је на насловној страни имао отиснуту цену дељен је бесплатно у рекламне сврхе. Два дана касније изашао је други број, али је он већ продаван по цени од једног динара. Тек 13. априла у београдском илустрованом листу „Панорама” објављено је разјашњење ове мистерије: „Уз овај број прилажемо бесплатно нов забавни лист ‘Стрип' који има 8 страна малог формата. Идући број ‘Стрипа' који излази у петак 12. ог. мес., као и сви следећи бројеви биће у формату новина на 6 великих страна. Примерак 1 динар. Добија се код свих продаваца Панораме.”

Насловна страна првог броја листа „Стрип” (1935)

 

Стрип је уређивао Војин М. Ђорђевић, а први број листа штампан је у црно-белој техници на формату 17×25 цм . На насловној другој и трећој страни „Стрип” је донео почетак сторије „Зрак смрти” коју су Ђорђе Лобачев и Вадим Кургански (поново под псеудонимима Џ. Стрип и В. Цилић) обрадили по узору на роман Алексеја Толстоја „Хиперболоид инжињера Гарина”. На средњим странама објављена је табла Рејмондовог „Флаша Гордона”, „фантастичног романа из чудног живота на планети Монго”. Међутим, овај први сусрет наших читалаца са чувеним јунаком није био у потпуности коректан. Наиме, „Стрип” из непознатих разлога не почиње објављивање „Флаша Гордона” од прве табле и тиме онемогућава читаоце да се у целости упознају са Рејмондовим остварењем.* „Шаљиве спортске авантуре пуне хумора и веселости”, „Џими, Дили и Тигар” Вика Форсајта одштампане су на шестој страни. Две последње стране, од укупно осам колико их је имао први број, испуњавао је писани роман „Трагедија у гимназији“.

„Тарцанета” Николе Навојева („Стрип” , 1936)

„Тајна гробнице једног фараона” Николе Навојева („Стрип” , 1936)

„Флаш Гордон“ Алекса Рејмонда („Стрип“, 1935)

„Шаљиви доживљаји детектива X-9“ Николе Тишћенка („Стрип“, 1935)

„Ловци орхидеја смрти“ Николе Навојева („Стрип“, 1935)

Други број „Стрипа” појавио се на знатно већем формату (28,5×42 цм) и на свега шест страна. У четвртом броју „Трагедији у гимназији” Максима Кантија придружио се нови роман „Ник Картер”. Истовремено је најављено да ће лист од следећег броја излазити само једном недељно (четвртком).

Наредних недеља редакција неће мењати садржину листа, изузев што ће увести рубрику „Забавно занимљиво поучно.

У двадесетом броју окончана је „узбудљива прича из живота најславнијег детектива данашњице Ника Картера”, а од следећег броја „Стрип” ће претрпети многе измене, посебно у графичком погледу: формат листа је поново промењен (25×34,5 цм), број страна је повећан са шест на осам, побољшан је квалитет папира и штампе (корице и средње стране отискиване су у три боје), а измењено је и заглавље листа (по узору на италијански „Тополино“) у које је уцртан лик Дизнијевог Микија Мауса. На првој страни почела је стрип пародија популарног Рејмондовог јунака „Детектив X–9”, под насловом „Шаљиви доживљаји детектива X–9”. Аутори стрипа чија је радња смештена у насу средину, тачније у Београд, били су карикатуриста Тен (Никола Тишченко) и сценариста М. Жаз.

Две недеље касније завршен је „Зрак смрти”, „модеран детективски и авантуристички роман из нашег живота”, Ђорђа Лобачева и Вадима Курганског, а у 25. броју дебитовао је Никола Навојев стрип-таблом „Историја Абисинске династије”. У 27. броју две новости: „Како је Шарло Шаплин надмудрио боксера” (са текстом испод слика) и каиш стрипа „Авантуре господина Адамсона”.

Никола Навојев се поново јавља у 31. броју и то са два остварења: „Да ли је Маркус пронашао Америку” и „Ловци орхидеја смрти”. У претходном броју окончан је кратак стрип „Ужасна заблуда”.

„Доживљаји детектива Рида” назив је стрипа о авантурама „Шерлока Холмса млађег” којим се Навојев огласио у 32. Броју. Истовремено завршен је Форсајтов стрип „Џими, Дили и Тигар”. Наредне недеље Никола Тишченко приводи крају „Шаљиве доживљаје детектива X–9”, а почиње нови стрип „Како је Ера надмудрио Турчина”. Нови рад Тишченка завршава се већ у 34. Броју, управо када Никола Навојев (под псеудонимом Н. Акрок) започиње стрип „Велики комбинатор Бендер”, очигледно инспирисан догодовштинама чувеног руског преваранта Остапа Бендера.

Са четрдесетим бројем лист прелази у власништво дотадашњег уредника Војина М. Ђорђевића, а наредни број био је истовремено и први који се појавио у другој години излажења листа (2. јануар 1936). У 43. броју Навојев завршава стрип „Да ли је Маркус пронашао Америку”, да би се већ две недеље касније појавио на насловној страни са својим дотада најбољим остварењем - „Тарцанета”. Навојев је сада и најзаступљенији аутор, јер му у истом броју почињу још два стрипа „Црна крила на острву Амазона” и „Рат под земљом”.

После две недеље завршава се стрип „Ловци орхидеја смрти”, а у 48. броју започиње нови стрип Николе Навојева „Тајна гробнице једног фараона”. У 51. броју завршена су два стрипа: „Црна крила на острву Амазона” и „Освета црне маске”, непознатог цртача. Наредне недеље Никола Навојев стартује са стрипом „Модерни гусари”. Уместо сторије „Тајна гробнице једног фараона”, завршене у 57. броју, Навојев у наредном броју почиње нову под називом „Бели вођа црвенокожаца”. У 59. броју завршен је стрип „Рат под земљом”.

Последњи, 63. број „Стрипа” изашао је 4. јуна 1936. године. Завршени су готово сви стрипови: „Модерни гусари“, „Тарцанета”, и „Бели вода црвенокожаца”. Из разумљивих разлога недовршен је остао само Рејмондов „Флаш Гордон”. Истовремено, редакција је за наредну недељу најавила први број листа „Робинзон”.

Посебно је занимљиво да је „Стрип” поред ћириличног издања (од првог до последњег броја) од броја 21. до 34. имао и латиничну верзију. Осим тога, од броја 21. до 25. лист је излазио паралелно на словеначком, а 21. и 22. број издат је и на мађарском језику.

Две недеље након изласка првог броја листа „Стрип“, у Београду је покренуто још једно стрип-издање, овога пута под називом „Цртани филм“. Лист ће уз бројне садржајне и графичке промене излазити пуних 14 месеци, али це, с изузетком Фостеровог „Тарзана“ и Мак Манусове „Породице Тарана“, објављивати углавном стрипове европског порекла, који су били слабијег квалитета. По угледу на свог претходника, и „Цртани филм“ ће током излажења ангажовати домаће ауторе, најчешће почетнике, чији радови не заслужују посебну пажњу.

* Југословенски издавачи дуго неће исправити овај пропуст листа „Стрип”. Тек 1976. Године, када је „Форум” из Новог Сада издао књигу „Алекс Рејмонд или последњи пут када смо били млади”, читаоцима је коначно омогућено да виде прве табле популарног Рејмондовог јунака. Шест година касније „Форум” поново почиње са објављивањем „Флаша Гордона” од самог по цетка у свом недељном издању „Спунк новости”.


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]