NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Politikin zabavnik (1939–1941)

„Politikin zabavnik“ se pojavio 28. februara 1939. godine. Novi list je štampan na istom formatu kao i „Politika“ (31×47 cm), a od 12 strana koliko je imao, četiri su bile otisnute u crnoj i crvenoj boji. Izlazio je dva puta nedeljno (utorkom i petkom) i prodavan je po ceni od jedan dinar. Dužnost odgovornog urednika obavljao je Miroslav D. Stevanović.

Naslovna strana Politikinog zabavnika (1939)

Na naslovnoj strani prvog broja objavljen je početak storije „Miki Hrabri krojač“ Volta Diznija. Druga strana bila je posvećena romanu Edgara Alana Poa „Zlatni jelenak“ i stripu „Rista sportista“ Mome Markovića, rađenom prema tekstu Ljubinke Bobić i Miće Dimitrijevića. Zanimljiva Markovićeva storija opisivala je doživljaje beogradskih dečaka, koji su u trci za fudbalskom loptom upali u neočekivanu avanturu. Treću stranu ispunjavala su dva stripa: geg-tabla „Paja Patak“ i prvi nastavak stripa „Bojažljivi Ćira“, oba iz produkcije američkog umetnika Volta Diznija. Priča o potapanju američkog broda „Luzitanije“ ispunila je prostor na četvrtoj strani. Naredna je bila posvećena „Džimu iz džungle“ Aleksa Rejmonda i početku epizode „U šangajskom restoranu“. Na šestoj strani Nik Afonski se predstavio čitaocima sa dva ostvarenja: melodramskim stripom „Doživljaji male Ane i njenog psa Nulice“ i „Pustolovine malog Džonija” (epizoda „Tajna kuće starog arheologa“). Polovinu sledeće strane ispunjavao je tekst o nastanku „plastičnih šala“ (novoj zabavi američke čitalačke publike), a ispod njega otisnut je „Usamljeni jahač“ Eda Kresija, strip o tajanstvenom maskiranom pravedniku sa Divljeg zapada i njegovom nerazdvojnom prijatelju Indijancu Tontou.

Rista sportista” Mome Markovića ( „Politikin zabavnik, 1939)

Bojažljivi Ćira ” Volta Diznija( „Politikin zabavnik, 1939)

Na osmoj strani objavljen je početak Velsovog romana „Nevidljivi čovek“ i „Brik Bradford u zemlji iza ledenog zida“ Klarensa Greja. Đorđe Lobačev je adaptirao narodnu pripovetku „Baš Čelik“ i s prvom tablom ovog stripa zauzeo veći deo devete strane. Ostatak je bio ispunjen humorom i zanimljivostima. Naredne dve strane i potpunosti su posvećene tekstualnim prilozima i odgovarajućim ilustracijama, od kojih su najzanimljiviji bili „Kako sam uređivao jedar poljoprivredni list“ Marka Tvena i Riplijeva rubrika „Verovali ili ne“. Na poslednjoj strani objavljena je prva humoristička tabla stripa „Popaj“ Elzija Krislera Segara.

Izvrsni tekstualni prilozi činiće i dalje integralni deo lista, ali i daljem pregledu zadržaćemo pažnju isključivo na stripovima, koji će sve do poslednjeg broja ispunjavati više od polovine lista.

Džim iz džungle ” Aleksa Rejmonda ( „Politikin zabavnik, 1939)

Baš Čelik ” Đorđa Lobačeva( „Politikin zabavnik, 1939)

Pustolovine maloga Džonija ” Nika Afonskog ( „Politikin zabavnik, 1939)

Jedanaesti broj „Politikinog zabavnika“ donosi prve značajnije promene. „Bojažljivog Ćiru“ zamenjuje novi Diznijev strip, geg-tabla „Dobri pas Pluton“, a istovremeno startuju realistični stripovi „Neustrašivi kapetan Grin“ Klarensa Greja (nedeljna verzija „Brika Bradforda“) i „Kauboj Red“ Freda Harmana. Dva broja kasnije završava se i drugi Diznijev strip „Miki Hrabri krojač“ Umesto njega, u 14. broju pojavile su se nedeljne table sa Mikijem i Šiljom. Naredni broj donosi završetak prve pustolovine „Usamljenog jahača“, a od 16. do 19. broja „Plutona“ će zameniti Diznijeva verzija priče „Ružno pače“. U 17. broju okončana su još dva stripa: „Rista sportista“ Mome Markovića i „Pustolovine malog Džonija“ Nika Afonskog. Popularni Dirksovi obešenjaci „Bim i Bum“, ovog puta u verziji Harolda Knera, startovali su u 20. broju „Politikinog zabavnika“. A zatim je usledila prava serija, jer prethodno završene epizode zamenjuju nove: od 21. broja „Duh Javanskog mora“ (Džim iz džungle), dva broja kasnije „Mala Ana i njen pas Nulica među skitnicama“, a od 28. broja „Vojvotkinja iz šarene doline“ (Kauboj Red) i „Kapetan Grin traži zakopano blago“. U 36. broju „Politikin zabavnik“ objavljuje početak treće epizode „Džima iz džungle“ pod nazivom „Blago Džingis Kana“, u kojoj Džim i Kolu kreću u novu avanturu nakon obračuna sa gusarima Harveja Brenta, poznatijeg pod imenom „Duh Javanskog mora“. Nekoliko nedelja kasnije, privremeno će se od čitalaca oprostiti crvenokosi kauboj lutalica i njegov mali prijatelj Veliki Dabar, junaci Harmanovog stripa „Kauboj Red“, a umesto njega u list se vraća „Usamljeni jahač“ u obradi Čarlsa Flandersa.

„Novi zadatak Džima iz džungle“ naslov je četvrte epizode popularnog Rejmondovog junaka, koji će startovati u 51. broju lista. Posle nekoliko nastavaka, pomenuti naslov će bez ikakvog objašnjenja biti zamenjen novim „Gospodar Paguanskih ostrva“. Pedeset četvrti broj donosi početak nove epizode „Usamljenog jahača“ Čarka Flandersa („Glas indijanskog idola“), a Diznijev najpopularniji junak javlja se pet brojeva kasnije u storiji „Miki kao detektiv“. Ubrzo i „Brik Bradford“ zapada u novu pustolovinu u priči „Ljudi od metala“.

Popaj” Elzija Krislera Segara ( „Politikin zabavnik, 1940)

Pinokio” Volta Diznija ( „Politikin zabavnik, 1940)

Virus” Voltera Molinoa i Frederika Pedrokija ( „Politikin zabavnik, 1940)

Formula po kojoj uredništvo od samog početka organizuje sadržaj lista i dalje je nepromenjena. „Politikin zabavnik“ uspešno zadržava vodeću poziciju najviše zahvaljujući Diznijevim junacima, Rejmondovom „Džimu iz Džungle“, „Briku Bradfordu“ Klarensa Greja, „Usamljenom jahaču“ Čarlsa Flandersa i izvrsnim tekstualnim prilozima. Razume se, značajan doprinos prestižu lista dao je i Đorđe Lobačev svojim stripovima „Baš čelik“ i „Čardak ni na nebu ni na zemlji“, ali će neophodnu svežinu doneti pojava jednog već afirmisanog domaćeg autora, čiji su radovi tokom proteklih godina s velikim uspehom predstavljeni čitalačkoj publici „Mike Miša“. Dogodilo se to u 91. broju, sedam dana nakon ulaska „Politikinog zabavnika“ u 1940. godinu, a reč je o Konstantinu Kuznjecovu i njegovom stripu „Skaska o caru Saltanu“. Mada je u tom periodu za „Miku Miša“ počinjao jedan od svojih najboljih radova „Tri života“, Kuznjecovu to neće smetati da dostigne vrhunski domet već u prvom stripu za „Politikin zabavnik“. Visoki kvalitet Kuznjecov će zadržati i u svojim narednim ostvarenjima, radeći ih ponovo uporedo sa stripovima koje objavljuje u „Miki Mišu“.

Dok Klarens Grej nastavlja kreiranje svog junaka u novoj epizodi „Kapetan Grin u ropstvu afričkih gusara“, „Popaj“ u 106. broju polazi na prvo fantastično putovanje u storiji „Ostrvo bisernih ajkula“. Za razliku od prethodno objavljenih nedeljnih geg-tabli, Segar u dnevnoj verziji vodi „Popaja“ kroz razne doživljaje, unoseći tako u svoj strip i neodoljivu atmosferu avanturističkog duha.

Skaska o zlatnom petliću ” Konstantina Kuznjecova ( „Politikin zabavnik, 1940)

Mikijev gost Četvrtko ” Volta Diznija ( „Politikin zabavnik, 1940)

Usamljeni jahač” Čarlsa Flandersa ( „Politikin zabavnik, 1940)

Pepeljuga” Đorđa Lobačeva i Živorada Vukadinovića ( „Politikin zabavnik, 1940)

Posle epizode „Miki kao detektiv“ i serije nedeljnih tabli, počev od 110. broja Mikija, Mini i Šilju smenjuje na naslovnoj strani Diznijeva verzija Kolodijevog junaka pod nazivom „Priča o drvenom lutku“. Nakon duže pauze u list se vratio „Kauboj Red“, a 112. broj donosi još jednu novost: na devetoj strani čitaocima se predstavlja abnormalni doktor Virus epizodom „Virus, čarobnjak iz Mrtve šume“. Posebna zanimljivost vezana je za poreklo ovog stripa, jer „Politikin zabavnik“ prvi put otvara svoje stranice ostvarenju koje ne potiče sa američkog tla ili iz pera domaćih autora. „Virusa“ su, naime, kreirali italijanski stvaraoci – scenarista Federiko Pedroki i crtač Volter Molino.

U 116. broju završena su dva stripa „Bajka o caru Saltanu“ Konstantina Kuznjecova i „Ostrvo bisernih ajkula“ Elzija Krislera Segara. Na svoje drugo fantastično putovanje („U zemlji kožuha“) Popaj će krenuti već u narednom broju, dok se Kuznjecov u 120. broju javlja adaptacijom Puškinovog dela „Skaska o zlatnom petliću“ Sa šesnaestim nastavkom u 125. broju „Politikinog zabavnika“ privedena je kraju priča o Pinokiju, umesto koje se od narednog broja na naslovnoj strani pojavljuje čuvena Diznijeva storija „Mikijev gost Četvrtko“. Nedelju dana kasnije, završeni su stripovi „Skaska o zlatnom petliću“ i „Red Rajder u gradu senki i uzdaha“

Od 130. broja Popaj počinje svoju trku u „Borbi za milion dinara nagrade“, a nakon dve nedelje Klarens Grej startuje novom epizodom „Kapetan Grin u egipatskom svetom gradu“. U 135. broju objavljen je početak stripa „Lažni Piter Ston“, kojim se „Džim iz džungle“ ponovo vratio na stranice „Politikinog zabavnika“. Jedan broj kasnije, Popaj će se otisnuti na svoje treće putovanje u „Poteri za kišnom pticom“, dok 137. broj donosi jednu novost: Lajmen Jang, autor popularnog „Tima Tajlora“, predstavlja čitaocima svog novog junaka „Reportera Harpera“ u epizodi „Otmica Meline Hokins“.

Petar Veliki” Konstantina Kuznjecova ( „Politikin zabavnik, 1940)

King iz severne brigade ” Džima Gerija ( „Politikin zabavnik, 1940)

Nako 78 nastavka, u 142. broju Klarens Grej privodi kraju „Brika Bradforda“, a „Malu Anu“ počinje da potpisuje naslednik Nika Afonskog – Derel Meklur. Nova epizoda „Usamljenog jahača započeta u 144. završava se pet brojeva kasnije, istovremeno kad i „Virus“ Pedrokija i Molinoa. Međutim, Čarls Flanders već u narednom broju startuje novom storijom „Usamljenog jahača“.

Od 154. broja „Mikijevog gosta Četvrtka“ smenjuje na naslovnoj strani „Pepeljuga“ Đorđa Lobačeva i Živorada Vukadinovića. U istom broju objavljeni su kaiš „Mića“ Karla Andersona i realistični strip „Zlatno jezero“. Pet brojeva kasnije, Rejmond privodi kraju „Džima iz džungle“, a u 160. broju pojavljuje se komični strip „Dule i njegov pas Cule“. Popaj u narednom broju za izvesno vreme prekida svoja fantastična putovanja i posvećuje se štićenici Suzani. Istovremeno, „Kapetan Grin“ okončava svoje pustolovine i do kraja 1940. godine neće se vraćati u „Politikin zabavnik“.

Počev od 162. broja, Paja Patak prepušta svoj prostor na trećoj strani Diznijevom prvencu Mikiju Mausu, koji će nastaviti da zabavlja čitaoce u obliku nedeljnih geg-tabli. Šest brojeva kasnije, završava se „Pepeljuga“ Đorđa Lobačeva, pa se na naslovnu stranu ponovo vraća Volt Dizni sa storijom „Miki i Šilja u Africi“. Nakon epizode „Ucenjivači“, Čarls Flanders počinje novu pustolovinu Usamljenog jahača i njegovog prijatelja Tontoa pod nazivom „Borba za vodu“.

Zanimljivo je da u ovom periodu „Usamljeni jahač“ uz Diznijeva ostvarenja postaje udarni strip „Politikinog zabavnika“. U odsustvu „Džima iz džungle“, „Brika Bradforda“ i njegove nedeljne verzije „Kapetana Grina“, ova činjenica verovatno dobija logično značenje, ali se istovremeno stiče utisak da uredništvo postepeno gubi dah u sadržajnom osvežavanju lista. Istini za volju, već u 181. broju strip „Zlatno jezero“ zameniće „King iz severne brigade“ u crtačkoj verziji Džima Gerija, a odmah zatim javiće se i Kuznjecov sa izvrsnim ostvarenjem „Petar Veliki“ prema tekstu P. Poljakova. Međutim, osam brojeva kasnije, ponovo „Usamljeni Jahač“ i nova epizoda „Pobuna Apaša“

Sa 194. brojem od 3. januara 1941. godine „Politikin zabavnik“ ulazi u treću godinu svog postojanja. Samo dva broja kasnije u list se vraćaju stari poznanici „Brik Bradford“ sa „Indijanskom lutkom s dijamantskim očima“ i „Virus“ u epizodi „Pol V“. U istom broju, Miki Maus ponovo stiže na naslovnu stranu sa storijom „Miki Maus u začaranom hotelu“, na četrnaestoj počinje nova avantura „Kinga iz severne brigade“ pod nazivom „Kradljivci krzna“, a na poslednjoj Segar odvodi Popaja na njegovo četvrto fantastično putovanje „Popaj i Kića u zemlji Demoniji“. Završetak storije „Pustolovine malog Džonija“ Nika Afonskog objavljen je u 209. broju, dok se jednu nedelju kasnije u list vraća „Kapetan Grin“ Klarensa Greja u epizodi „Kapetan Grni i zlatna kruna pustinje“.

Sve do 212. broja, na stranicama „Politikinog zabavnika“ primećujemo prisustvo samo trojice domaćih autora. Međutim, u pomenutom broju, Đorđu Lobačevu, Momi Markoviću i Konstantinu Kuznjecovu pridružiće se i Sergej Solovjev sa jednim od svojih najvećih ostvarenja, izvanrednom adaptacijom Stivensonovog romana „Ostrvo s blagom“. Dva broja kasnije, Jangov „Reporter Harper“ pojavljuje se u novoj epizodi „Tajanstvene minđuše“, dok se u 216. završava četvrto Popajevo putovanje.

Poslednji, 220. broj „Politikinog zabavnika“ pojavio se u petak 4. aprila 1941. godine. Ponovo će početi da izlazi nakon više od jedne decenije, 5. januara 1952. godine, i ovoga puta pokrenut od izdavačkog preduzeća „Politika“.

 

Ostrvo sa blagom ” Sergeja Solovjeva ( „Politikin zabavnik, 1941)

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]