NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Mickey стрип (1938/9)

„Mickey стрип“, „тједник сензационалних догађаја и романа у сликама“ назван према Старом Мачку (Old Mickey ) појавио се у Загребу почетком марта 1938. године, мада је његов излазак био најављен за 29. јануар. Власник и издавач листа био је Конзорциј „Mickey стрип“, а његов представник Иван Станковић. Посао уредника обављао је Андрија Мауровић. „Mickey стрип“ је имао 24 стране формата 22,5×30 цм и продаван је по цени од два динара. Корице су му биле штампане у вишебојној техници, са изврсним илустрацијама Андрије Мауровића на насловним странама. Унутрашње стране отискиване су у црно-белој техници. Тек у трећем броју лист је имао отиснут датум. 19. март 1938.

Насловна страна „Mickey стрипа“ из 1938. године

У свом првом броју лист је из дневника „Новости“ пренео „сензационални пустоловни роман са Дивљег запада“ под називом „Црни јахач“ и „сабласну сторију једног брода луталице“ насловљену са „Онај који је задавио смрт“ Фрање Фуиса и Андрије Мауровића. Оба стрипа објављена су у „Новостима“ под другачијим насловом: „Господар златних брегова“ и „Кугина Јахта“. Хумористичке стрипове „Мишкецове згоде и незгоде“, „Весели вандрокаши“ и „Jack Jackson и Бимбо Бамбус у афричкој џунгли“ потписали су Фрањо Фуис и Валтер и Норберт Нојгебауер. У истом броју почела је и новела Фра-Ма-Фуа „Велика глад у племену Гула-Гула“ (средином 1940. године ова новела ће у „Новостима” бити објављена и у стрип верзији). Објављено је да лист излази и на словеначком језику.

с

Весели вандрокаши Валтера и Норберта Нојгебауера „(Mickey стрип“ , 1938)

Мишкецове згоде и незгоде Валтера и Норберта Нојгебауера „(Mickey стрип“ , 1938)

Од трећег броја, уместо Андрије Мауровића као уредник се потписује Фрањо Фуис.

Првих осам бројева Mickey „стрипа” штампано је истовремено латиницом и ћирилицом. Међутим, почев од деветог броја лист је даље штампан само латиницом. У овом броју је окончан и стрип „Весели вандрокаши” браће Нојгебауер (једини хумористички прилог који је излазио у наставцима), а Мауровић је за заглавље припремио нови цртеж Старог Мачка.

У 12 броју почела је да излази новела Џека Лондона „Закон Клондајка”. Наредне недеље, редакција је краћим написом обавестила читаоце да је популарни Мишкец посетио „Mickey стрип”. Наиме, лик Мишкеца је Валтер Нојгебауер креирао према лику једног музичара који је у то време зарађивао за живот свирајући испред загребачког биоскопа „Балкан”. Радило се, очигледно, о посети овог музичара редакцији „Mickey стрипа”, па су о томе били информисани и читаоци.

Петнаести број је донео последњу таблу Мауровићевог и Фуисовог стрипа „Онај који је задавио смрт” и завршетак Фуисове новеле „Велика глад у племену Гула-Гула”. Са новим остварењима Мауровић се јавља већу наредном броју: „Убојица са дјечјим лицем” (поднаслов – „Најстрашнији доживљај славног детектива Sherlock Holmesa“) и „Тирани Гран Чака“ (поднаслов – „Херојски подвиг Old Shaterhanda и Winetoua ).

Jack Jackson i Бимбо Бамбус у афричкој џунгли Валтера и Норберта Нојгебауера „(Mickey стрип“ , 1938)

Убојица са дјечијим лицем Андрије Мауровића и Фрање Фуиса (Mickey стрип“ , 1938)

Тирани Гран Чака Андрије Мауровића и Фрање Фуиса „(Mickey стрип“ , 1938)

Четри јахача Апокалипсе Фреда Биса и Фрање Фуиса„(Mickey стрип“ , 1938)

Две недеље касније, у 18. броју (2. јули 1938) редакција је расписала наградни конкурс за цртаче стрипова до 20 година. Објављено је, такође, да ће 5 до 7 најбољих бити позвани у Загреб на специјални течај. Истовремено, лист започиње прву школу стрипа у нашој земљи под називом „Како се цртају стрипови“.

„Црни јахач“ Андрије Мауровића и Фрање Фуиса окончан је у 20. броју, а већ у наредном почиње реприза стрипа „Сабласт зелених мочвара“ под насловом „Мистериј зелених мочвара“. У 22. броју појављу је се табла стрипа „Кад Станлио посјећује Олиа“ са потписом Б. Задро.

Следећи број доноси резултате наградног конкурса расписаног месец дана раније. Три равноправне прве награде освојили су Турк Марко из Љубљане, Здравко Сулић, касније један од наших познатијих аутора (у то време је живео у Чапљини) и Мук Лав из места Муо у Боки Которској.

Хумористичку табла са ликовима Валтера Нојгебауера Џеком Џексоном и Бимбом Бамбусом потписао је у 25. броју Јосип Солдо.

Четрдесети број „Mickey стрип“ донео је извесне промене. Цртеж на насловној страни, уместо Андрије Мауровића, нацртао је Валтер Нојгебауер. Овај врсни цртач је наставио и Мауровићев стрип „Убојица са дјечјим лицем“. Исти број је донео и наставке „Мистериј зелених мочвара“ Фуиса и Мауровића, као и „Пустоловине Робина Худа“ неидентификованог аутора, очигледно инспирисаног филмском верзијом приче о одметнику из Шервудске шуме, са Еролом Флином у главној улози. Два броја касније завршени су готово сви стрипови: „Мистериј зелених мочвара“, „Убојица са дјечјим лицем“ (последњу таблу нацртао је неидентификовани аутор) и „Пустоловине Робина Худа“. За божићни број редакција је најавила низ новитета. „.. ангажирали смо најбоље цртаче у земљи, упослили најчувеније сараднике и спремили најзанимљивији материјал за наш лист „

Овако најављени, 43. број „Mickey стрип“ изашао је 24. септембра 1938. године. У заглављу лик Старог Мачка нацртао је Фердо Бис, а испод назива убачена је трака на којој је писало „тједник најинтересантнијих догађаја у сликама“. Уместо уобичајених тонских илустрација, на насловној страни објављен је штрих цртеж Ферда Биса. Започет је и нови стрип „Четири јахача Апокалипсе“ Ферда Биса, који је у претходном броју листа најављен као наставак „Мистерија зелених мочвара“. Међутим, упркос очигледном труду који је уложио у наставак пустоловина Старог Мачка, Црног јахача, Полагане Смрти и Тобија, цртачка вештина Ферда Биса није се могла мерити са непоновљивим умећем једног Мауровића. Биса препознајемо и као аутора стрипа „Три хајдука“ насталог према песми Ј. Јовановића Змаја. Стрип „Краљевић Марко и 12 Арапа“, с текстом испод слика, потписао је Мук Лав, трећенаграђени на конкурсу „Mickey стрипа“. Хумористичке стрип-прилоге „Фантастични потхвати Јанка Мобиле“, „Мишкецове разне згоде и незгоде“ и „Џек Џексон и Бимбо Бамбус“ настављају да раде Ј. Солдо и Б. Задро. Истовремено, редакција поново расписује наградни конкурс за кратки стрип, а затим за новелу, песму и енигматски рад.

Очигледно је да уредништво „Mickey стрипа“ настоји да реши кадровске проблеме, који су лист озбиљно погодили одласком Мауровића и браће Нојгебауер. Андрија Мауровић је после сукоба са Фуисом препустио цртање својих сторија другим цртачима, а Валтер Нојгебауер је у то време био преокупиран припремањем материјала за свој лист „Весели вандрокаш“.

У последњем, 44. броју, који је изашао у 1938. години (31. децембра), појавила су се два нова стрипа: „Два јунака“ Драгана Савића, цртаног према народној песми и причи, и „Еро и крава“ Аце Рајковића.

Насловна страна „Mickey стрипа“ из 1939. године

Први број у наредној години изашао је 7. јануара. Донео је два нова реалистична стрипа: „Грбавац са жељезном маском“ и „Борба свјетова“. У сторији „Грбавац са жељезном маском“ појавио се Шерлок Холмс, овога пута у ликовној обради Фердинанда Биса. Стрип „Борба свјетова“ настао је под пером неидентификованог домаћег аутора, очигледно инспирисаног чувеним романом Х. Џ. Велса „Рат светова”.

Са 46. бројем „Mickey стрип“ мења заглавље, уклањајући из њега до тада стално присутан лик популарног Старог Мачка, а почев од 48. броја корице се штампају у једнобојној техници. У истом броју почиње и нови писани роман Фрање Фуиса под насловом „Паклено острво Chima“.

Наредни период све више карактерише криза у коју лист несумњиво запада, па тако ни најављена нова концепција не доноси значајније резултате. Истина, насловне стране се од 62. броја (13. мај 1939) поново штампају у вишебојној техници, али се уместо најављених нових стрипова појављују репризне сторије Андрије Мауровића из периода његове сарадње са Ковачићем. Тако је Мауровићев први стрип „Вјереница мача“ објављен под називом „Тајанствени мушкетир“, „Подземна царица“ као „Пут у пакао“, док је „Љубавница с Марса“ добила наслов „Кћи свемира“. Поред Кушанићеве верзије „Jacka Jacksona и Бимба Бамбуса“, једини нови стрип био је „Флота капетана Смрт“, који ће Фердо Бис наставити да ради и за „Mickey стрип – Око“ под називом „Флота капетана Морс“.

Средином 1939. године „Mickey стрип“ је престао да излази, да би се затим фузионисао са загребачком недељном ревијом „Око“. Нови лист је назван „Mickey стрип – Око“.


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]