NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Мали Забавник Мика Миш (1936–1940)

Почетком децембра 1936. године, у издању редакције „Мике Миша“ појавило се прво коло од 4 свеске „Мале библиотеке Мике Миша“: „Тарас Буљба“, „Ловац Ацко“, „Сенке ноћи“ и „Жути демони“. Власник и покретач издања био је Александар Ј. Ивковић, а као уредник се потписивао Милутин С. Игњачевић. Лист је штампан на 20 страна у формату 14,5×21 цм, а продавао се по цени од 1 динар. Излазио је суботом.

Друго коло, поново од четири броја, редакција је пустила за новогодишње празнике: „Микин забавник“, „Корално острво“, „Тарцанета“ и „Ралф Стеди“. „Тарцанету“ је „Мали забавник“ репризирао из листа „Стрип“, где је ову сторију шест месеци раније окончао Никола Навојев.

Наредни бројеви доносе следеће стрипове: „Али баба и 40 хајдука“, „Ас Драмонд – херој васионе“, „Рат између неба и земље“, „Острво изгубљених бродова“, „Два цванцика“, „Гангстери Пацифика“ и други. Уместо бројева 26-30 појавио се „Летњи алманах Мика Миша“ са 100 страна „текста слика и стрипова”. Продаван је по цени од пет динара.

Убрзо након тога уследили су нови бројеви „Малог забавника“: „Острво с благом“, „Господар Дивљег запада“, „Модерни гусари“, „Црвена маска“, „Тајне оријента“, „Господарица џунгле“, итд. Последњи, 63. број у 1937. години објавио је сторију „Препад у авиону“. У међувремену, „Мали забавник“ је почео да излази четвртком.

Почетком септембра 1938. године појавило се последње коло „Малог забавника Мике Миша“, односно бројеви 84-87 са насловима: „Сибирски ловац“, „Спасилац смрти“, „Поручник Ото“ и „У ропству Пигмеја“. Међутим, 21. децембра исте године, после извесне паузе, појавио се и 88. ванредни број „Божићна симфонија- Мудра мачкица“.

„Мали забавник“ је обновљен јануара 1939. године када се појавило 8 писаних свезака (нумерисаних од 1 до 8) о „Бену Керигану“ и „Киту Даранту“. Крајем априла, у 302. броју „Мике Миша“ редакција је најавила коло од четири броја (88-91) „Малог забавника“: „Млади Гођен“, „Црна мумија“, „Дивљи запад“ и „Будина освета“, али већ у следећем броју „Мике Миша“ ови стрипови су рекламирани под редним бројевима од 9 до 12. Даље се продужава нова нумерација, па тако у августу 1939. године под бројевима 17-20 излазе следећи наслови: „Господари ваздуха“, „Аветињско острво“, „Пирати Пацифика“ и „Наследство Били Брајта“. Крајем 1939. године излази још једно коло и под бројевима од 21 до 24 објављује: „Напад на експрес“, „Црну тројку“, „Тајанственог посетиоца“ и „Срећу лудог Абдале“.

У току 1940. године „Мали забавник“ након 68. броја престаје да излази, али се у 497. броју „Мике Миша“ (11. марта 1941) под насловом „Пажња цртачима“ појављује следећи оглас: „Желећи да млађим цртачким снагама пружи прилику да сарађује заједно са нама уредништво нашег листа одлучило је, после многобројних захтева и понуда да покрене поново своју едицију „Мали забавник Мика Миш“. Због тога позивамо сараднике, цртаче и писце, да нам што пре пошаљу своје радове на углед. Скрећемо пажњу сарадницима да се морају придржавати следећих упутстава...“

Међутим, почетак рата је омео планове издавача „Малог забавника“ и он се више неће појављивати.

Насловна страна „Малог забавника Мике Миша“

„Паклени проналазак“ Маријана Ебнера („Мали забавник Мика Миш“, 1937)

„Два цванцика“ Алексија Ранхнера („Мали забавник Мика Миш“, 1937)


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]