NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Крња

Први број „Веселог забавника” у петој години излажења појавио се 2. јануара 1941. Уместо Чаплинових доживљаја, лист доноси хумористички стрип под називом „Крња“. „Крња је новинар. Као дописник и фото репортер листа 'Не гњави, Бато' он запада из авантуре у авантуру из опасности у опасност, али се увек сналази, стварајући комичне заплете, који изазивају буру смеха.”

И овога пута насловна страна бројева била је отиснута у четири боје, а касније само у две. До априла 1941. године изашло је 27 бројева овако конципираног „Веселог забавника.

___________________________________________________________

Потези којима је Александар Ј. Ивковић учвршћивао водећи положај „Мике Миша“ на југословенском тржишту нису резултирали само појавом његових пратећих издања, већ су у извесној мери деловали и инспиративно на друге издаваче. Свесни објективних немогућности да покрену лист који ће се равноправно носити са београдским „Миком Мишом“ или загребачким „Оком“, они су потражили излаз у издавању посебних свески или специјализованих серија посвећених само једном стрип-јунаку. Тако ће се већ априла 1937. године у продаји појавити свеска са вестерн-сторијом „Тројица у мраку“, коју су Мауровић и Ковачић годину дана раније објављивали у загребачким „Новостима“. Одмах затим уследиће и свеска „Седма жртва“, истих аутора, објављена претходно у „Новостима“ као наставак стрипа „Тројица у мраку“. Обе свеске су штампане на формату 29×21 цм, а продаване су по цени од пет динара.

По узору на „Новости“, и осјечки „Хрватски дневник“ почиње са издавањем свески, али ће њихова концепција бити нешто другачија. Опредељујући се за „Фантома“ Лија Фока и Реја Мура, „Хрватски дневник“ је објавио укупно четири епизоде у серијама од по неколико свески. Нешто слично је средином године учинио и Конзорциј „Нови стрип“, из Загреба, покренувши истоимени часопис који ће у свом садржају доносити у наставцима доживљаје само једног јунака – „Брика БрадфордаКларенса Греја.


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]