NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Црвени врабац (1936)

Први број забавног листа „Црвени врабац” појавио се у Београду 3. октобра 1936. године. Власник и уредник издања био је Јован Грданички. Лист је излазио суботом а продаван је по већ уобичајеној цени од један динар. Штампан је на формату 28×39,5 цм.

Од укупно 8 страна, први број листа донео је само један стрип. Била су то три почетна каиша сторије „Деца капетана Гранта”, коју је према роману Жила Верна нацртао Ђорђе Лобачев. Преостали простор испуњавали су писани роман, фељтон, укрштене речи, ребуси, шаховски проблеми и слично.

У наредном броју стрипу Ђорђа Лобачева придружује се Дизнијева сторија „Мики Маус на Дивљем западу”, а у петом броју на насловној страни објављена је домаћа верзија популарног миша под називом „Пустоловине Мики Мауса и Црвеног врапца”.

Девети број је уз поменуте стрипове донео и каиш „Од њихове грдне муке нигде нема веће бруке”, са текстом у стиху испод цртежа. За разлику од претходних, у овом броју су прва последња и средње стране биле одштампане у плавој и црвеној боји, а преостале у црно-белој техници.

Последњи, десети број „Црвеног врапца” изашао је 5. децембра 1936. године, само два месеца откако је покренут.

Занимљиво је да су се међу сарадницима „Црвеног врапца” налазили и Љубиша Вукадиновић и Душан Тимотијевић тадашњи уредници „Политике” И будући покретачи једног од најпопуларнијих издања у историји југословенског стрипа – „Политикиног забавника”.

Насловна страна Црвеног Врапца (1936)

Деца капетана Гранта Ђорђа Лобачева (Црвени Врабац 1936)

Мики Маус Волта Дизнија (Црвени Врабац 1936)

 

 


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]