NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Crtani film (1935–1936)

Prvi broj „Crtanog filma” pojavio se 25. aprila 1935. godine u prilogu lista Jugoslovenske ilustrovane novine. Imao je ukupno osam strana, a štampan je na formatu 28×37 cm. Od drugog broja prodavan je po ceni od jednog dinara. Izlazio je petkom. Kao odgovorni urednik bio je potpisan Ivan Zrnić, a redakcija se nalazila na dva mesta: u Beogradu i u Zagrebu.

Naslovna strana „Crtanog filma” (1935)

Na prvoj strani „Crtani film” je doneo strip „Mikijeve avanture” Volta Diznija (mada se po svemu sudeći radilo o veoma vešto urađenoj kopiji od strane nekog domaćeg autora). Drugu stranu lista popunio je „Džim iz džungle” Aleksa Rejmonda pod nazivom „Džungla Džim”. Ispod osmog kaiša (toliko ih je upravo stalo na celoj stranici lista) redakcija je objavila kraći tekst: „Crtani romani - stripovi - Aleksandra Rejmana, poznatog crtača, odlikuju s gipkom fantazijom i besprekornim crtežom. Aleksandar Rejmon je poznat i kod nas po njegovim crtanim romanima objavljenim u „Politici”, kao „Detektiv X–9”, „Crna maska”, „Sudbina Glorije Martin”.

Na trećoj strani lista čitaoci prvi put susreću još jednog velikana svetskog stripa - Harolda Fostera. Naravno. reč je o gospodaru džungle koga redakcija pod nazivom Tarcan najavljuje kao „najčuveniji svetski roman”. Iz broja u broj čitaoci su mogli da prate uzbudljive doživljaje Tarzana i evropskog istraživača Žana Kursije, koji su se obreli među potomcima starog egipatskog naroda.

„Tarzan” Harolda Fostera ( Ctrani film”, 1935)

„Kardinalov špijun” ( Ctrani film”, 1935)

„Kralj prerije ( Ctrani film”, 1935)

„Porodica Tarana Džoa Mak Manusa ( Ctrani film”, 1935)

„Ko je ubica ( Ctrani film”, 1935)

Naredne strane ispunjavaju dva istorijska stripa: „Kardinalov špijun” iz vremena Kardinala Rišeljea i Luja XIII, rađenog prema romanu Žorža Omrija i „Tajne jedne ljubavi” prema romanu Roberta Dime, inspirisanog ljubavnim životom Don Karlosa, sina Filipa II . Na sedmoj strani objavljene su ukrštene reči, rebusi i sledeći tekst: „Pošto ste pažljivo razgledali i pročitali naš 'Crtani film', u stanju ste oceniti koliku su žrtvu učinile ‘Jugoslovenske ilustrovane novine'; da zadovolje svoje mnogobrojne čitaoce, koji kao i većina sveta danas nemaju vremena da savladaju velika stiva, već radije prate moderni omiljene stripove. Kao što ste se mogli uveriti sadržaj ‘Crtanog filma' stoji na velikoj visini, zanimljiv i obilat, a biće takav, pa i bolji buduće. Pošto želimo ovaj posao da unapredimo i učinimo što raznovrsnijim, pozivamo crtače, gospodu i dame, sve one koji smatraju da bi ih zanimao ovaj način rada, neka se sa svojom ponudom ja našem uredništvu u Beogradu, Knez Miletina 15a ili u Zagrebu, Preobraženska 6.” Na osmoj strani prvog broja Crtanog filma o javljene su karikature i strip sale.

U drugom broju umesto „Džima iz džungle” počeo je da izlazi „Kralj prerije” prema romanu Zejna Greja, čiju je pojavu redakcija propratila sledećim rečima: „Da u nasem listu ne bismo donosili dva slična romana kao što su: „Tarcan” i „Džungla Džim”, rešili smo da i u buduće objavljujemo samo čuveni i opšte omiljeni roman „Tarcan”, a umesto „Džungla Džima” donosićemo redovno lepo izrađen, zanimljiv roman „Kralj prerije” od Zejna Greja. Nedelju dana kasnije na naslovnoj strani trećeg broja počinje nagradni strip „Ko je ubica“ o avanturama Šerloka Holmsa, dok se na osmoj strani pojavlju dva humoristička stripa: „Doživljaji porodice Džiks iz Čikaga” (u stvari „Porodica Tarana” Džoa Mak Manusa) pod nazivom „Malerozni Joca i njegova Fema” i „Mačak Feliks” pod naslovom „Mačkove avanture”.

Od 4. broja zaglavlje i pojedini naslovi „Crtanog filma” štampaju se u crvenoj boji. U narednom iz „tehničkih” razloga izostao je strip „Kralj prerije“, umesto koga je počeo Kervudov roman „Skrletni prsti”. Na poslednjoj strani istog broja objavljeni su humoristički stripoviMikieva ženidba” (potpis W. Belt) i „Mića kvari izbore” (tekst i crtež K. Kolena).

Od 6. broja „Crtani film” počinje da izlazi tri puta nedeljno. Strip „Mikieva ženidba” prebačen je na prvu stranu i ponovo ga potpisuje W Belt. Međutim, već u 9. broju ovaj strip menja autora i sada ga potpisuje izvesni Belsky.

Počev od 13. broja (19. juni 1935) „Crtani film” se ponovo štampa u crno-beloj tehnici, a već od narednog broja menja i zaglavlje. Pored lika Mikija ucrtana je i Mini, koja zajedno s njim pokazuje na naziv lista uz tekst u oblačiću: „Evo ga! To je list za svakoga”.

U 16. broju posle 320 slika završen je strip „Tajna jedne ljubavi”, koji već u narednom broju smenjuje „Zavera pod Bonapartom” prema istorijskom romanu Teodora Legrana. U 17. broju okončan je sa 260. slikom i „Kardinalov špijun”, koga će ubrzo zameniti „Tiranin Povije”. Istovremeno, „Kralj prerije” počinje da potpisuje Belsky (po svemu sudeći i ovaj strip počinju da rade domaći autori).

U ovom periodu redakcija je obavestila svoje čitaoce da će „Kardinalov špijun” i „Tajna jedne ljubavi” izaći i kao posebne sveske po ceni od 20 dinara.

Strip „Zavera pod Bonapartom” završava se u 27. broju, a počinje da izlazi humoristički strip „Šarlijevi nestašluci”. Počev od narednog broja „Crtani film” na 4. i 5. strani redovno objavljuje po jedan kraći strip sa tekstom ispod slika: „Kralj i vodeničarka”, „Opasan špijun”, „Srebrni kip”, „Zlatno ostrvo”, „Kineski sat”, „Oskrnavljenje pagoda” i druge. U 29. broju konačno se završava „Kralj prerije”. Od 34. broja na naslovnoj strani počinje da izlazi strip „Tri ugursuza”, a umesto romana „Skrletni prsti“ novi roman „Hajduk Boško”.

„Crtani film” sada redovno objavljuje stripove: „Tri ugursuza”, „Tarcan”, „Mikieva ženidba” i „Fema i njen Joca”, dok se dva stripa menjaju izbroja u broj. „Mikieva ženidba” prvi je od navedenih stripova priveden kraju, i to u 68. broju lista. Dva dana kasnije, u narednom broju počinju da izlaze tri nova stripa: „Vampir iz plave šume”, kriminalističkog sadržaja i crtanog u realističkom maniru, „Miki u cirkusu”, još jedna domaća varijanta Diznijevog miša i „Sin Marije Antoanete”, čija se radnja odvijala u doba francuske revolucije. U 72. broju počinje da izlazi strip sa temom iz prvog svetskog rata pod nazivom „Zarobljenik”, ali se već nakon pet brojeva završava. U 78. broju smenjuje ga storija „Diližanc ”, koja takođe neće biti dugog veka (završava se već u 80. broju). Tarana i Magda, popularni likovi Mak Manusovog stripa, poslednji put su se pojavili u 83. broju „Crtanog filma”. U 91. broju od 25. decembra 1935. redakcija je donela slede će saopštenje: „Od prvog januara ‘Crtani film' će izlaziti u dva posebna izdanja: ćirilicom i latinicom, dva puta nedeljno u novom formatu, na 16 strana za 1 dinar. ‘Crtani film' biće najomiljenije štivo za svakoga. U svakom broju biće 6 romana u slikama (stripovima) i jedan roman štampan u vidu knjige.”

Poslednji broj „Crtanog filma” u istoj godini (broj 93 od 30. decembra) objavio je završetak svih stripova: FosterovogTarcana” (nesumnjivo najkvalitetniji strip koji je list uopšte objavio), „Sina Marije Antoanete”, „Vampira iz plave šume” i prvog dela „Mikija u cirkusu”. Prvi broj u narednoj godini nosio je redni broj jedan, a pojavio se 1. januara 1936. godine. List je izašao na 16 strana i na smanjenom formatu (19,5×28,5 cm). Cena je ostala ista – jedan dinar. Umesto tri puta, „Crtani film” je izlazio dva puta nedeljno: sredom i subotom. U novoj godini „Crtani film” je startovao s većim izborom stripova: na naslovnoj strani našao se slabi komični strip „Profesor Panta i njegov šegrt Anta”, zatim realistički „Kobno blago” i „Kraljica Navaja”, „Tri ugursuza” koji su se našli na 4. i 5. strani „Zločin dr Modranija” najavljen kao drugi deo stripa „Vampir iz plave šume” i na 8. strani „Miki u cirkusu”, očigledno opet iz pera nekog neveštog domaćeg crtača.

Stripovni deo „Crtanog filma” izlazio je u stvari na 8 strana, dok je druga polovina lista bila ispunjena pisanim romanom.

Sve do 17. broja, kada se završava „Zločin dr Modranija”, list ne menja svoj repertoar stripova. Tri broja kasnije okončan je i „Miki u cirkusu”, a umesto njega u narednom broju počinje realistični strip „Crvena munja”. U istom broju prvi put se pojavljuje „Rin-Tin-Tin”, stripovana verzija o doživljajima psa, koji je popularnost stekao na filmskom platnu.

„Kraljicu Navaja” okončanu u 42. broju, već u sledećem zamenjuje „Miki detektiv”, neidentifikovanog domaćeg autora.

Od 45. broja zaglavlje „Crtanog filma” štampa se latinicom, a potpuno isto ćirilično zaglavlje pojavljuje se na 5. strani u svak broju. Na naslovnoj strani 47. broja objavljen je početak realističnog stripa „Dinamit”. Istovremeno, završava se „Rin-Tin-Tin”. „Dinamit” je okončan u 54. broju, a već u narednom počinje strip „Odmetnik iz Meksika”. U istom broju završava se „Profesor Panta i njegov šegrt Anta”. Na naslovnoj strani 56. broja objavljen je komični strip u dva kaiša „Mija Kreč kao redar“, dok se istovremeno završava strip „Kobno blago”. Strip „Austrijanke” prema Diminom romanu počeo je da izlazi u 57. Broju. U poslednjem, 65. broju „Crtanog filma” objavljeni su sledeći stripovi: „Odmetnik iz Meksika”, „Tri ugursuza”, „Austrijanke” i „Miki detektiv”. Nijedan od ovih stripova nije bio završen.

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]