NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Буфало Бил (1938)

Нови недељник, који се нашао у рукама читалаца 18. јуна 1938. године, назван је по чувеном извиђачу и ловцу на бизоне, прослављеном јунаку Дивљег запада Вилијему Кодију, чији су доживљаји у то време послужили као материјал за неколико стрипова. Власник и од говорни уредник листа био је Божидар Здравковић. „Буфало Бил“ је имао 16 страна, штампаних на стандардном формату 21,0×29,0 цм. Излазио је суботом и продаван је по цени од један динар.

Садржај листа чинили су радови домаћих аутора, међу којима не препознајемо ни једног истакнутог ствараоца: „Невероватни доживљаји Еми Андрјус”, „Три пирата“, „Деца гангстери“, „Острво смрти“, „Гур из Кема“, „ Женидба цара Душана“ и „Ђерђелез Алија“. Шест страница листа испуњавале су вестерн и криминалистичке приче, укрштенице, ребуси и вести из спортског живота.

Насловна страна „Буфало Била“ (1938)

Ђерез Алија („Буфало Бил“, 1938)

Брик Брадфорд“ Кларенса Греја и Вилијема Рита („Буфало Бил“, 1938)

У трећем броју појављују се „King of the Royal Mounted“ („Краљ коњичке полиције“) у ликовној обради Чарлса Фландерса, а у на редном броју недељна верзија „Брика Брадфорда“ Кларенса Греја и Виљема Рита. Међутим, ни ово појачање садржаја није помогло „Буфало Билу да опстане и лист се угасио 9. септембра 1938. године. У импресуму последњег, 13. броја, као власник и одговорни уредник потписан је Василије Милојевић.


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]