Зоран Стефановић (приређивач)

Светлописац наше традиције: Драган М. Ћирјанић, режисер и сценариста

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org • Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International


Драган М. Ћирјанић (Београд, 1954) је награђивани српски филмски и телевизијски редитељ, сценариста, уредник и писац. Познат је по документарним филмовима и серијама који се баве српском, балканском и евроазијском традицијом.

Биографија

Родио се у Београду, где је завршио Математичку гимназију. Дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду 1983. године, на катедри за филмску и ТВ режију.

Од 1987. године ради на Телевизији Београд у многим редакцијама и у разним телевизијским формама, а највише у Општеобразовној и Документарној редакцији, где се бави темама српске и европске традиције. Сада је запослен као уредник-редитељ Oбразовно-научне редакције РТС. Боравио је у Сједињеним Америчким Државама на студијском путовању од 1989. до 1993. године.

Са Драгошем Калајићем радио серију „Мон Блан“ (1996-1997). Међу радовима за телевизију истичу се и „Солидарност самураја“, „Владимир Ћоровић“, „ Инкиостри“, циклус филмова о руској белој емиграцији „Руски бели неимари“ и „Ми, кадети, ми, деца Русије“, серија о Милану Кашанину, „Оче наш, где си?“ о судбини сликара Бранка Поповића, „Како волети реку“, „Троицкосавск – Кјахта Саве Владиславића“, „Божански сјај Миланковићевог канона“, „Пакао Независне Државе Хрватске“...

Са дугометражним документарним филмом „Троицкосавск — Кјахта грофа Саве Владиславића“ учествовао на фестивалу „Литература и кино“ у Санкт Петербургу (Гатчина) 2015. а позван је и у званичну селекцију фестивала „Златни витез“ у Москви. Документарни филм „Благодатни огањ, победа вере“ приказан је и на руској ЦарТВ.

Припрема играну серију о Милутину Миланковићу, као и филм о Грофу Сави Владиславићу.

Сарадник је више часописа у којима пише о разним темама из уметности, духовности и историје. Живи и ради у Београду.

Награде и признања

  • Специјално признање фестивала Бдење душе у Сремским Карловцима — За филм „Оче наш, где си?“
  • Специјална награду жирија на ТВ фестивалу Prix Italia, Перуђа, за филм „Како волети реку“, 1989.

Изабрани текстови Драгана М. Ћирјанића

Спољашње везе

Драган Ћирјанић као гост у емисији Дејана Булајића, радио Снага народа, 9. 5. 2017.

Говор Драгана Ћирјанића на отварању изложбе "Витез светлосног реда" Драгоша Калајића у Галерији РТС, Београд, 30. јун 2016.

Филмови и емисије доступни на Интернету

Руски бели неимари (01), 2001.

Руски бели неимари (03), 2001.

Наука 2015: Милева Марић - Једна тајна, 2015.

Тајна једне некрополе, 2015.

Троицкосавск – Кјахта Саве Владиславића, 2015.

Благодатни огањ, 2016.

Пакао Независне Државе Хрватске 1, 2016.

Старо српско писано наслеђе: Богородичина црква у Земуну, 1. део, 2016.

Старо српско писано наслеђе: Богородичина црква у Земуну, 2. део, 2016.

Божански сјај Миланковићевог канона, 2017.

На Растку објављено: 2017-07-11
Датум последње измене: 2017-07-11 19:49:30
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује