„Киселине црне боје“ напокон у албуму, али на француском

Саопштење за медије издавачке куће „ЈИЛ“ из Француске и Удружења стрипских уметника Србије

Београд, 12. јануар 2017.

Издање од значаја за европску девету уметност: култни српски црнохуморни стрипови сабрани су у књигу и објављени у Француској, као посвета Андреу Франкену и другим мајсторима франко-белгијског стрипа. • Представљено четири деценије рада Божидара Милојковића БАМ-а и тридесет година сарадње са Драганом Лазаревићем и Лазаром Одановићем. • Европска публика уврстила албум међу пет најбољих у Француској у децембру.

Децембар 2016. је за познаваоце и љубитеље српског и југословенског стрипа донео занимљиву ситуацију да њихов омиљени стрип уђе у најбоље француске стрипове месеца, по гласању европских читалаца и колекционара на референтном европском сајту БДгест, у конкуренцији мегахитова — новог албума серијала „Плашт и очњаци“ или интеграла култног „Блуберија“.

Албум Acidités de couleur noire (Киселине црне боје) је луксузна књига у колору на 46 страна великог формата у издању француске куће „ЈИЛ едисион“ и доноси кратке црнохуморне стрипове који су деценијама излазили у најважнијим издањима Југославије.

Милојковић, хумориста–бомба

Темељ албума је четвородеценијски опус Божидара Милојковића БАМА (р. 1952) српског стрипара, карикатуристе, сценаристе и издавача, творца антологијских црнохуморних стрипова. Милојковић прве карикатуре објављује 1975. у београдском Јежу, а затим и у другим југословенским стрип ревијама, новинама и часописима: Експрес политика, Цртани хумор, Студио, Чворак, Попај, Секси хумор, Хумор на квадрат, Екс алманах, YU стрип, Политикин Забавник, Контејнер, Финеса и другим. Један је од оснивача стрип магазина Контејнер, те издавач и аутор стрип ревије Финеса.

Са сценаристом који је обележио југословенски хумор осамдесетих, Лазаром Одановићем (р. 1957), БАМ је креирао стрип „Пацери“. Из Милојковићевог пера настали су и стрипови „Шашавци“, „Шериф“, „Супер пацер“ и колор гегови цртаног хумора. Радио је и насловнице за часописе и књиге. Био је у раздобљу 1993-1995. кандидат за настављање „Гаше Шепртље“ и „Црних мисли“ једног од најважнијих европских аутора Андреа Франкена.

Милојковићев опус је високо вреднован у критици и историографији српског и југословенског стрипа, увршћен је у најбоље југословенске радове 20. века, а посвећена му је и илустрована монографија Драгана Лазаревића Блогографија: БАМова стрип авантура (2015). Милојковић и Лазаревић раде и пројекат „ФилмСТРИП“, у којем се светска и српска филмска ремек-дела адаптирају у стрипове: Маратонци трче почасни круг, Бен-Хур, Тачно у подне, Клеопатра, Дванаест жигосаних и Спартак.

Сам Драган Лазаревић (р. 1964) је угледни српски стрипар, илустратор, карикатуриста, сценариста, уредник и издавач, познат на међународној сцени под уметничким именом Драган де Лазаре. Лазаревић је један од зачетника тренда рада стрипара из Србије у Француској („Авантуре Ива Рокатанског“, са Одановићем 1989), а са Митиком и легендарним Валтеријем аутор је франкофоног хит серијала „Рубина“. Један је обновитеља Удружења стрипских уметника Србије 2010. и његов потпредседник од 2015. године.

Као БАМ-ов деценијски поштовалац и сарадник, управо је Лазаревић најзаслужнији за овакав облик албума. Он каже: „Појава БАМа крајем 1970-их била је бомба хумористичко-карикатуралне виртуозности на небу српске (тада још југословенске) девете уметности. Свежина идеје, виртуозност линије, сајџијска минуциозност, техничка прецизност, посвећеност детаљу, експресивност карактера, динамика достојна цртаног филма, само су немушти покушаји описа ширине и монументалности његовог, од самих почетака, пројављеног талента.“

Васкрсавање изгубљених оригинала

Захваљујући Лазаревићу, изгубљени оригинали БАМ-ових стрипова су у дуготрајном процесу рестаурације и реконструкције обновљени, али и допуњени новим таблама и тако се појавио црнохуморни албум тројице аутора Acidités de couleur noire, који јесте ауторски рад али представља и својеврсну српску посвету Андреу Франкену и другим мајсторима франко-белгијског стрипа. Уредник Лоран Катр одмах је увидео да би ово издање могло бити од значаја за француске читаоце и у договору са власником куће ЈИЛ, Јаником Бунелом, за само пар месеци се појавила књига на француском у време божићне сезоне.

Албум је објављен у години када се обележава 40 година откако је Бојан М. Ђукић регистровао 1976. уметничку групу „Београдски круг 2“, у оквиру које су ови стрипови настајали. Зато је ово издање и од историјског значаја, једна лепа ретроспектива која показује да стрип из Србије и целе Југославије има европски квалитет и да је са разлогом најуспешније извозно поље у савременој уметности Србије.

Прва промоција — у Бургоњи

Прва промоција Acidités de couleur noire се одржава од 13. до 15. јануара 2017. на стрипском фестивалу „Фести ДБулес“ у Сан Ремију у Француској, тамо где је годину раније, у јануару 2016. управо Драган Лазаревић добио Гран при публике „Златна Муза“ у знак великог поштовања читалаца за серијал „Рубина“ који је недавно поново сабрано прештампан у Француској.

Овај наступ се одржава у склопу веће делегације српског стрипа где ће наступити и други аутори куће „ЈИЛ едисион“: стрипари Жељко Пахек (Легија непромочивих), Зоран Туцић и Зоран Стефановић (Трећи аргумент, по причама Милорада Павићу), Тони Радев (Доживљаји Макса Дебриса, по сценарију Ђорђа Милосављевића и Марка Стојановића) и сликарка Тамара Крстић (монографија Dessins Peintures Estampes).

Српско издање Киселина црне боје је у припреми и биће објављено у току 2017. године. •

Реч критике

· О Божидару Милојковићу БАМ-у: „Појавивши се карикатуром у Јежу 1975, а стрипом са два каиша у Екс алманаху 1979. (бр. 199. и 202), Милојковић је одмах показао куда је намерио у својој мисији забаве са благом дозом бизарности. Од дебитантског – идеолошки двосмисленог, тада опасног – каиша „Црвени цвет“, па надаље, Бам је стилски понекад био близак Франкену, али опет у многим нијансама свој, освежавајући разбарушеношћу свог света сваки магазински простор у којем се појављивао.“ — Зоран Стефановић (у Тамбурић, Живојин, Здравко Зупан и Зоран Стефановић. Стрипови које смо волели: Избор стрипова и стваралаца са простора бивше Југославије у XX веку, „Омнибус“, Београд, 2011, стр. 151)

· О Лазару Одановићу: „Шира јавност је за београдског сценаристу Лазара Одановића (1957) сазнала већ крајем седамдесетих, када се појавио његов бизарни комични серијал „Нићифор“ којег је цртао, баш као и каснији серијал „ТВ мрежа ДДТ“, Зоран Ковачевић. Примећени су били и Одановићеви „Пацери“ са Божидаром Милојковићем, а „Том и Џери“ са Ковачевићем и Здравком Зупаном био је омиљено штиво најмлађих широм Југославије. У много наврата је Одановић заслужио репутацију једног од истакнутијих сценариста осамдесетих, са изворном духовитошћу и добрим занатом. Посебно место у опусу овог писца има сарадња са нешто млађим Драганом Лазаревићем (1964), која је оставила трага у нашем тадашњем стрипском хумору.“ — Зоран Стефановић (предговор за албум: Лазаревић Драган, Лазар Одановић и Жан-Клод Смит / „Митик“. Авантуре у Граду светлости: Гиле Гулић & Ив Рокатански, „Розенкранц“, Маглић, 2012.)

· О Драгану Лазаревићу: „Своју намеру из тинејџерских дана — да савлада највише стандарде једног високо формализованог манира, француског карикатуралног стрипа — Лазаревић је директно испунио у свом великом [иностраном] дебију, по сценарију искусног Одановића. И заиста, „Ив Рокатански“ је у цртачком смислу био уџбенички одраз професионалне и темељне психе, што је касније вишеструко потврђено и Лазаревићевом сарадњом са Валтеријем на „Рубини“. И ту стижемо до карактеролошког објашњења чињенице да само неки таленти успевају да створе иоле озбиљније дело у индустрији стрипске забаве, једној од тежих уметничких дисциплина.“ — Зоран Стефановић (у Стрипови које смо волели: Избор стрипова и стваралаца са простора бивше Југославије у XX веку, 2011, стр. 119.)

Реч француских читалаца о Acidités de couleur noire /Киселине црне боје/

Извор: http://www.bedetheque.com/BD-Acidites-de-couleur-noire-294408.html

· FRBDfan: Албум црног хумора — откидајућег, опаког, киселог хумора! Омаж препун референци на Франкенове „Црне мисли“, које откривамо из стране у страну. Апсолутно препоручујем! Скроз ново… а већ КЛАСИК!

· Jujubali Екстра, обожавам! Црни хумор, чак веома црн! Лепа посвета Франкеновим „Црним мислима“ :) Здушно га препоручујем, остаје само још да добијем посвету….

· Djigo: Ја га још увек немам! Очекујем га са нестрпљењем код мог књижара у Дижону или у „L'Yil aux trésors“ у Шалону, код Лолоа!!!! Али оцењујем унапред са 4 од 5, исувише волим ово мало што сам до сада видео!

· Kurdy1207: Пошто сам прочитао хвалоспеве бацио сам се на овај стрип, који је требало да представља громаду црног хумора. Тачно је да има неколико савршених гегова, али све није на истом нивоу, далеко од тога.

· Mdescarpentries: Неопходан и незаобилазан. Чекали смо одавно ово. Црни хумор какав волимо.

· Colaroo39: Нисам могао да пронађем овај албум код мог књижара. Морао сам да га наручим директно код издавача. Како сам одувек фан Франкена, овај албум ме је вратио у детињство. Препуно је референци, и иде од заиста симпатичних гегова до тешких порука, понекад и веома ангажованих. Морам рећи да сам провео пријатан тренутак читања. Могу само да препоручим.

· Passionbulle: Ово је класик. Добри гегови, истини за вољу, далеко од Франкена. Али леп омаж са повремено добрим црним хумором и симпатичним цртежима. Препоручујем овај албум за читање.

· Pat2: Страшно и Генијално = Страшно генијално, ето!!! Добио сам овај албум као Божићни поклон, пошто сам љубитељ Франкена, и открио у њему згодну посвету овом аутору. Серија „гегова“ чији црни хумор потпуно разбија! Има пар слабијих гегова, али ниједан стрип није савршен… Укратко, потребан стрип, који апсолутно треба прочитати, да би сте се насмејали а и цртежи у овим „Киселинама црне боје“ су сјајни! И желим вам срећну Нову 2017, људи!

· BDmoi: Са великим задовољством сам прочитао овај албум обојен радосном збирком гегова. Симпатични су то гегови, понекад и тешки, баш црнохуморни. Могу се читати преко реда, са веома пријатним ликовима и декорима и местимично баш тешком поруком (да се надовежем на претходне коментаре), али је таквих ипак мало, и зато вам кажем: позамашна порција загарантовано доброг смеха. И свака част творцима „Киселина црне боје“!

Линкови

· Избор табли из Acidités de couleur noire http://delazare.com/02_novo/00.html

· Драган Лазаревић, Википедија

· Божидар Милојковић, Википедија

На Растку објављено: 2017-01-12
Датум последње измене: 2017-01-12 21:53:00
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује