M. M.

Осамнаеста балканска смотра младих стрип аутора (24-26. јуна 2016)

Лесковачки јун у знаку стрипских рекорда

На простору бивше СФРЈ данас постоји око 25 стрип фестивала – само их Србија данас има десетак. Ипак, један је старији од свих осталих, а то је Балканска смотра младих стрип аутора, која постоји од јула 1998. године. Ипак, њена старост и дуговечност није једини разлог по коме је ова стрип манифестација позната. Наиме, она већ годинама сваке године поставља светски рекорд у масовности, само да би га наредне године сама оборила! Тако је Седамнаеста балканска смотра 2015. поставила светски рекорд тиме што је имала 1709 учесника из 36 земаља са свих шест стално насељених континената.

Осамнаеста смотра га је надмашила, и то ни мање ни више него за трећину – Осамнаеста балканска смотра, која ће се одржати у Лесковцу од 24 до 26. јуна 2016. године има 2326 учесника из 42 земље света, из Европе, Африке, Азије, Аустралије, Северне и Јужне Америке. То су цифре, које је по сведочанству једног од најеминентнијих стрип теоретичара на свету, Британца Пола Гравета, чине рекордером по масовности учешћа излагача на било ком стрип фестивалу на свету! Такође, на смотри ће лично гостовати око 90 стрип аутора из Француске, Италије, Велике Британије, Француске, Белгије, Македоније, Црне Горе, Румуније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Бугарске и Србије, као и по први пут гости из Русије и Турске. Број гостију који лично посећују фестивал такође је незабележен у овом делу Европе, а треба додати да су питању су стрип аутори који објављују за највеће светске стрип издаваче, редом цртачке звезде у земљама из којих долазе и на светској стрип сцени… На жалост, изостанак подршке Министарства културе и информисања Републике Србије овој рекордној манифестацији већ неко време није вест, па се она одржава уз помоћ града Лесковца и компаније Actavis, који су је и ове године подржали.

Балканске смотре младих аутора су једини стрип фестивал у региону који има педагошки карактер. То значи да се у Лесковцу се младим стрип ауторима додељује награде с циљем да се они охрабре да истрају у даљем бављењу деветом уметношћу. Сваке године се, стога, награђује најбољи млади стрип цртач, илустратор, стрип сценариста и стрип теоретичар Балкана. Оно што Балканске смотре младих стрип аутора још издваја од других фестивала јесте и то што су усмерене ка бољем повезивању националних културних сцена балканских земаља и развијању сарадње међу њима. На фестивалу се додељује плакета „Никола Митровић Кокан“, најстарија награда за допринос српском стрипу у земљи, коју ће ове године добити Јован Стојановић и Живојин Тамбурић, наши ствараоци из дијаспоре. Такође, додељује се и интернационална награда „Миодраг Величковић Мивел“ за сатиричан стрип, а овогодишњи добитник је наш интернационални мајстор карикатуре и стрипа, Тошо Борковић.

Осамнаеста балканска смотра ће за три дана свог трајања имати три дешавања више него прошле године, дакле 22 дешавање у виду предавања, промоција, трибина, отварања изложби, а биће ту и концерт групе P.M.S. Squad за госте и посетиоце смотре. Такође, на Осамнаестој балканској смотри одиграће се и два мастер класа. У једном ће Белгијанац Дидије Свисен Алканте и Француз Пјер Макајо, двојица од најпознатијих стрип сценариста у Европи, упознати посетиоце са тиме како настаје стрип сценарио, а на другом мастер класу ће један од најпознатијих стрип цртача Италије, Еуђенио Сикаморо, показати основе стрип цртежа. Биће одржана и представљања руског, турског, словеначког и румунског стрипа. Специјални гости су реномирани сценаристи и цртачи, издавачи и организатори фестивала, Французи Пјер Макајо, Беона Прије и Херве ла Гал, Италијан Еуђенио Сикаморо, Белгијанци Дидије Свисен Алканте, Питер Болен и Мишел Колман, онда цртачи Димитри Нарожни из Русије и Деврим Кунтер из Турске, Бернард Коле из Словеније, Дан Јанос и Адријан Барбу из Румуније, Александар Вачков из Бугарске…

Уз такмичарску изложбу младих стрип аутора Балкана која је ће свечано бити отворена у галерији Лесковачког културног центра 24. 6. 2016. у 20х, што ће уједно бити и званично отварање манифестације, у холу Културног Центра биће отворена и изложба „Титаник – Једна графичка завера“ Дидијеа Свисена Алкантеа, Бернарда Колеа и Ивана Стојановића Фикија, као и изложба „Савремени турски стрип“ у Галерији Народног музеја 25. 6. 2016.у 20х. Иначе, треба напоменути да је ово први пут да се стрип Турске представља у било којој држави Источне Европе.

Организатори Балканске смотре младих стрип аутора су Марко Стојановић, Милош Цветковић и Иван Стојановић испред Лесковачке школе стрипа „Никола Митровић Кокан“, а суорганизатор је Лесковачки културни центар.

На Растку објављено: 2016-06-24
Датум последње измене: 2016-07-04 13:18:53
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује