Драган Орловић

Капитално штиво: Др Радослав Лазић у свом делу објединио је праксу и научно промишљање

Драган Орловић, „Политика експрес“, 27. II 1999.

Двадесет година рада стоји иза књиге др Радослава Лазића Естетика ТВ режије, коју је на 700 страна објавио РТС (библиотека „Прилози за историју телевизије Србије“, гл. уредник Драгомир С. Јерковић). Ово јединствено дело код нас, а верујемо и у свету, аутор је поделио на три поглавља: Естетика ТВ режије — естетика телевизије, ТВ редитељи говоре и Закључна разматрања. Наравно, како то и захтева и озбиљан рад, наведена је литература (у фуснотама и посебно), ту је и азбучник имена, резимеа на француском, енглеском и француском.

* * *

Важно је то што је Лазић уводни, теоретски оглед (у коме прво поставља питање о могућности заснивања естетике телевизије) проширио и поткрепио разговорима са педесетак (!) наших најпознатијих ТВ редитеља, а све завршио манифестом Режија времена — режија простора у 24 тезе у којима излаже не само искуство већ и нове погледе на режију као стваралачки процес у различитим медијима.

Овакво дело могао је да напише човек управо као др Радослав Лазић, личност која у себи сједињује и праксу (режију) и научно промишљање.

Режију је дипломирао 1964. године (упоредо студирајући и историју уметности) у класи проф. Вјекослава Афрића, а постдипломске студије из области театрологије у Паризу. Објавио је петнаест књига, уредио тридесет зборника и тематских бројева часописа, режирао у позоришту, у телевизији, радију, а уз редовну професуру на Академији уметности у Новом Саду предавао је на универзитетима у Паризу, Београду, Загребу, Љубљани... У издавачкој кући „Геа“ уређује Библиотеку драмских уметности. Радови су му превођени на више светских језика.

Како истиче Радомир Путник у рецензији, Естетика ТВ режије на импресиван начин заокружује досадашња ауторова истраживања и успоставља узајамности и пуну координацију између теоријског промишљања и текуће праксе. Ово дело свакако ће бити незаобилазно у даљим истраживањима креативног процеса у најмоћнијем медију, који улази у домове и „окупира“ милијарде људи широм Земљине кугле.

Први пут објављено: 1999
На Растку објављено: 2016-02-26
Датум последње измене: 2016-02-27 11:13:38
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује