УСУС

Друга годишња изложба Удружења стрипских уметника Србије (УСУС) у Дому омладине Београда, 17-31. децембар 2013.

Саопштење за штампу Удружења стрипских уметника Србије

Београд, 13. децембар 2013.

Најзначајнији годишњи догађај за професионални стрип у Србији одржаће се од 17. до 31. децембра, а приказаће радове око 200 професионалних уметника од којих многи раде за највеће светске издавачке куће

Друга годишња изложба Удружења стрипских уметника Србије (УСУС) биће одржана од 17. до 31. децембра у Галерији Дома омладине Београда. Манифестацију ће отворити председник Удружења Зоран Туцић, а на отварању ће говорити и угледни уметници млађе генерације Алекса Гајић и Драгана Купрешанин.

Редовна годишња изложба Удружења је главни национални догађај у српском стрипу. Изложба приказује пун распон текуће уметничке продукције, од стрипа главног тока до авангардног. Излажу се радови око 200 цртача, сценариста, илустратора, колориста и дизајнера који су чланови УСУС-а, како из Србије, тако и из других земаља региона и света.

Богат и ексклузиван избор

Изложба даје прилику београдској публици да види најновије и ексклузивне радове уметника који су сарадници највећих светских издавачких кућа у Европи и Америци („Бонели“, „Ломбар“, „Глена“, „Делкур“, „ДЦ“, „Марвел“, „Дизни“ итд), али и остварења локалних сцена из Лесковца, Ниша, Крагујевца, Пријепоља, Ваљева, Панчева, Новог Сада, Зрењанина, Вршца, Суботице и десетак других места. Заступљена је и обимна селекција радова аутора из Босне и Херцеговине и Црне Горе који су чланови УСУС и објављују у Србији.

Радове излажу аутори свих генерација, између осталих и: Лазо Средановић, Радивоје Богичевић, Здравко Зупан, Бранислав Керац, Рајко Милошевић Гера, Џими Степанов, Владимир Крстић - Лаци, Горан Ђукић - Горски, Зоран Јањетов, Шандор Гогољак, Раде Товладијац, Вујадин Радовановић, Александар Зограф, Синиша Радовић, Срђан Николић Пека, Бранко Ђукић, Алекса Гајић, Леонид Пилиповић, Дражен Ковачевић, Марко Сомборац, Тихомир Челановић, Јован Укропина, Драган Пауновић, Сабахудин Мурановић – Муран, Бојан Милојевић Астеријан и многи други.

Посебна пажња на изложби је посвећена стриповима ветерана, као и подмлатка удружења, нарочито оног који се одгаја на уметничким академијама и на курсевима београдске Школе стрипа и илустрације „Ђорђе Лобачева“ и школама стрипа у другим градовима.

Годишњу манифестацију остварују све три секције удружења — ликовна, сценаристичка и истраживачко–публицистичка — а праћена је каталогом–књигом, који, осим изложених ликовних радова, доноси и стручне текстове, библиографије и другу грађу. Ликовно обликовање пратећих материјала дело је Боривоја Грбића и Предрага Ивановића, а концепт каталога и избор текстова направио је Зоран Стефановић.

УСУС у 2013. години

Удружење стрипских уметника Србије постоји већ пет година, а своје пројекте ради у сарадњи са Министарством културе Републике Србије и другим важним установама у земљи и свету. И током 2013. године удружење је имало бројне активности широм Србије.

Посебно су се истакле историјски значајна изложба „Наставља се...: Три генерације савременог српског стрипа“, на којој представљено стотинак аутора у Галерији Француског института у Београду, као и изложбе „Здравко Зупан: Зузуко и Муња“ и „Лазо Средановић и други: Дикан“ у оквиру фестивала „Крагујевац, године треће“.

Такође је потребно истаћи подршку УСУС-а капиталним и другим важним издањима као што су књига Дикан, 1969-1971. Лазе Средановића и сарадника, књига Кобра Бранислава Керца и Светозара Обрадовића, графички роман Жиг петокраке Србољуба Никића и каталог изложбе „Наставља се...“ на српском и француском језику.

Званични сајтови

Удружење стрипских уметника Србије http://www.usus.org.rs

Дом омладине Београда http://www.domomladine.org

На Растку објављено: 2013-12-16
Датум последње измене: 2013-12-16 16:59:39
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује