Брана Димитријевић

Приказ: Др Теодор Божин, „Од кројачке игле до хируршког ножа“

Треће допуњено издање, „Дис публик“, Београд 2010.

Књигу која већ по свом наслову подсећа на слично, аутобиографско дело Михајла Пупина Од пашњака до научењака, написао је наш истакнути лекар и хирург; човек задовољан својим животом и својим делом; животним својим путем, који се може сажето у латинску пословицу: per aspera ad astra. Красе је приповедачка скромност и смисао за пропорције.

Рођен у банатском селу Модошу (данас Јаша Томић) 1895. године, био је по оцу његово седмо дете, а по мајци њено треће. Изучивши кројачки занат, прећи ће пешице пут од Будимпеште до Братиславе, и од Братиславе до Беча, и напослетку завршити медицински факултет у Немачкој. У Немачкој ће специјализовати хирургију код најеминентнијих ондашњих професора. С многима од њих остаће доживети пријатељ.

Службовао је у Ужицу, Ваљеву, али најдуже у Шапцу, у коме једна улица данас носи његово име. Био не само свестран хирург него и лекар, и судски вештак, па и више од тога: многе таоце је током рата успео да спасе сигурне смрти. Пензионисан у својој шездесетој, вратиће се у Немачку, и ту још неко време радити као хирург. Случајеви из богате његове казиустике, и данас привлаче пажњу. Као хирург радио је све, од урођених расцепа усне и непца, до ратне хирургије. Умро је 1983. године. Живео је у правом смислу речи не само један живот.

Пре више од пола века (1969), Секција за историју медицине Српског лекарског друштва приредила је Свечани састанак, у његову и у част његове жене (такође докторке) Илзе која му је била животни ослонац.

Прво издање ове књиге штампано је у Нојшателу у Швајцарској 1974. године, друго у Београду 2002., када је било пропраћено изласком истоименог фељтона у београдском листу Политика. Ово треће издање садржи још нека касније написана Божинова сећања, а обогаћено је и разним другим прилозима, највише писмима пацијената, сарадника и сведока, који „споља“ осветљавају лик и дело самог писца.

Изврсна, поучна књига и за остатак читалачке публике, не само за лекаре.

Ово треће издање приредила је Јасминка де Пузол де Сен-Фар, рођена Божин.

Литература:

  1. Ивановић Д.: Колевка здравства у Србији; Српска књига, Рума, 2003.
  2. Čolović R.Hronika hirurgije u Srbiji. Prosveta. Beograd, 2002
  3. Јокановић В., Јевтић М.: Михаило Мика Петровић 1863-1934; Академија медицинских наука Нови Сад, Медицински факутет Нови Сад, Војно медицинска академија; Нови Сад - Београд, 2011.
На Растку објављено: 2013-11-01
Датум последње измене: 2013-11-01 11:34:31
 

Пројекат Растко / Историја / Историја медицине