Зоран Стефановић

Сан о Безграничју: О стриповима, замислима, поствареностима

Текст за каталог изложбе "Од поставке до реализације", у организацији Удружења стрипских уметника Србије, "Срећна галерија" Студентског културног центра, Београд, 21. јун 2012.

Једна од најжилавијих урбаних легенди и неразајашњених тајни 20. века ширила се међу децом и заснивала се на утиску да стрипове раде машине. Не да их цртају и пишу, већ да их својим беспрекорним машинским мозгом одмах сагледавају и пројектују на основу дечјих потреба и непосредно их печатају у штампаријама.

Много пута сам за ово чуо. Овај утисак су многи тек око пунолетства разбили, сазнавајући успут и да су још понеки дечји снови од другачијег ткања, смисла и сврхе.

Из искуства сам знао и одакле утисак о стрипостројевима, свезнајућим умовима. Он долази због савршенства, саливености ликовне и приповедне коју стрип има. И то је увек тако, без обзира да ли га гледали на пећинским зидовима, средњевеквним фрескама, народним “дашчицама” или страницама савремених часописа. Приповедање у сликама је, добри зборе, једно од великих ментално-културних достигнућа човечанства. И ничим не уступа музици или филму по свом чаробном учинку, прочишћавању целог бића.

Али, напор прибирања сваковрсних личних сила које стварање стрипа изискује од свог творца јесте и један од најчудеснијих процеса уметничке праксе. Тај процес оставља документе сваке фазе рада, на начин који у другим уметностима није толико очигледан.

Зато је наш однос пред скицама или оловкама будућег стрипа толико пун страхопоштовања, зато толико жудимо да их видимо. Поштујемо готов стрип, али заједно са његовим ствараоцима, знамо да је ментални микрокосмос из којег је створен неупоредиво већи, безграничнији, плоднији и живљи. Кроз сиже радње, скице и оловке ми, у ствари, жудимо да се додатно напојимо тог бескраја.

Зато је ова изложба, ово завиривање у мајсторске радионице, догађај од значаја за нашу културу. Она је слављење Безграничја, онога што приповедачи у сликама у себи урођено имају.

Зоран Стефановић


У Београду, 16. јуна 2012.

На Растку објављено: 2012-06-26
Датум последње измене: 2012-06-26 18:09:23
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује