Српски код: Четрдесет термина културе, науке и уметности пред Васкрс

“НАША СРБИЈА”: САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Београд, 26. март 2012.

НВО „Наша Србија“ на Васкршњем сајму представља подухват “Српски код”

Српски код: Четрдесет термина културе, науке и уметности пред Васкрс

Невладина организација „Наша Србија“ пружа на београдском Васкршњем сајму од 28. марта до 6. априла културне програме у широком избору од хуманистичких наука и врхунске српске културе, до уметничких радионица за децу и њихове родитеље. Циклуси под називом “Српски код, духовни темељ” и “Оживљено сликом” предвиђени су у 40 термина са око 80 сати културних програма и других дешавања.

Циклус програма „Српски код, духовни темељ“

Циклус под називом „Српски код, духовни темељ“ донеће девет једносатних наступа научника, уметника и културних радника на разне теме од важности за српску културу, као што су археологија, језик, образовање, музика, лексикографија, дечја штампа, психологија, култура човечности итд.

Уџбеник и образовни сајт „Српски код“ (www.srpskikod.org) представиће његови аутори ђакон Ненад Илић, Анастасија-Весна Илић и Ивица Живковић у програму под називом „Српски код, нова образовна парадигма?“.

Програм “Српски звук, откровење код западних слушалаца” представиће делатности Светлане Спајић и њене Пјевачке дружине, сведочење о крајишком пројекту „Жегар живи”, сарадњи ове певачице са Марином Абрамовић и редитељем Робертом Вилсоном, као и оцену стране рецепције наше музичке културе

У археолошком програму „Дунав, Хришћанство, Словени”, др Ђорђе Јанковић говори о могућности археолошких трагова апостола и апостолских ученика на нашем тлу. Такође, Станко Трифуновић говори о најновијим археолошких открићима о древним становницима Подунавља и њиховим могућим везама са Старим Словенима.

„Српска енциклопедија” и „Википедија, Слободна енциклопедија” биће представљене у програму “Нови живот српске лексикографије”, у којем наступају проф. др Драган Станић, председник Уређивачког одбора Српске енциклопедије, и Драган Сатарић, представник Управног одбора „Викимедија Србија“.

Поводом десет година омиљеног дечјег листа Муња, одржаће се програм „Српска штампа за децу”, где ће бити представљана палета часописа Муња, као и Политикин забавник и Светосавско звонце. Учествују Здравко Зупан, уредник и аутор, Зефирино Граси, уредник, и Радмила Мишев, уредница и књижевница.

Програм “Јеротићева мисао: Модерно сведочење о вечно младом Христу” представља наставак издавања Сабраних дела Владете Јеротића и разматра академиков допринос новом уцрковљењу Срба. Учествују професор Јеротић и издавач Ненад Арсић.

Милорад Симић, лингвиста и лексикограф представиће у програму „Српски језик, душа народа“ програмски пакет за српски језик РАС, Електронски правопис српског језика као и Електронски речника српског језика.

У програму „Милорад Павић, светски поход последњег Византинца“, Јасмина Михајловић, управник пишчевог Легата и књижевница, представиће најновија од 300 светских издања Павића, утицај ауторовог научног опуса и тумачења наше културе и цивилизације, као и нове делатности Легата Милорада Павића.

У програму „Наша Србија” — људскост и саосећање“ (www.nasasrbija.org), Гордана Гавриловић, директор „Школе пријатељства“, и Мина Милићевић, директор НВО „Наша Србија“, представиће хуманитарно-културне делатности и подухвате који спајају децу из свих српских крајева.

Циклус програма „Оживљено сликом“

Школа стрипа и илустрације „Ђорђе Лобачев“ гостоваће са бесплатним јавним часовима за децу и родитеље у двадесет термина, са укупно 50 сати дешавања током трајања Сајма. Присуство угледног педагога и ликовног уметника Владимира Весовића од 12 до 15 и од 17 до 19 часова сваког дана Сајма омогућава посетиоцима да уђу у чаробни свет стварања популарне културе.

Као посебну атракцију овом циклус, „Наша Србија“ најављује двосатне програме са угледним српским стрипарима: „Лазо Средановић и Дикан“,„Владимир Весовић и српска митологија“, „Горан Ђукић - Горски и витешка времена“, „Зоран Туцић и зачудна архитектура“, „Здравко Зупан, Муња и другари“, „Тихомир Челановић и свет бубица“, „Боривоје Грбић и доба суперјунака“, „Синиша Бановић и Стари Словени“, као и „Јован Укропина и дух пустоловине“. Током ових гостовања, у терминима од 15 до 17 часова, деца и родитељи моћи ће да се друже и цртају теме из српске културе заједно са ауторима својих омиљених стрипова.

 Ускоро треће издање књиге „Српски код“

Током трајања Васкршњег сајма, посетиоци ће моћи на штанду “Српског кода” да се обавесте о хуманитарним, културним и образовним делатностима “Наше Србије”, да резервишу свој примерак трећег издања уџбеника Српски код Ненада Илића, Анастасије-Весне Илић и Ивице Живковића (излази у јуну 2012), да сазнају о новим културним подухватима који ће се под жигом “Српски код” појавити у току 2012, као и да добију рекламне материјале за програме на Васкршњем сајму.

Редакција подухвата “Српски код” и програмски уредник оба сајамска циклуса, Зоран Стефановић, биће присутни на штанду, на располагању посетиоцима за сва питања.

www.srpskikod.org

www.nasasrbija.org

На Растку објављено: 2012-03-27
Датум последње измене: 2012-03-29 10:18:50
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује