Пројекат Растко

Светлана Спајић — биографија

Текст и фотографије су доступне под лиценцом Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.sr • Ауторство - Делити под истим условима 3.0 Unported (CC-BY-3.0-RS)

Светлана Спајић (р. 19. августа 1971. у Лозници, Србија) је традиционална певачица, извођач, педагог, културни активиста и преводилац. Најпознатија је по свом извођењу српске народне музике, али и по сарадњи са светским уметницима попут Марине Абрамовић и Роберта Вилсона.

Певала је у групама „Паганке“, „Моба“, „Дрина“, „New Ritual Group“, „Жегар живи“, Пјевачка дружина Светлане Спајић и другим.

Сарадник је Међународне културне мреже „Пројекта Растко“ од оснивања 1997, „Радио Светигоре“ и других културних установа. Аутор је емисија посвећених традиционалној култури.

Образовање

Завршила је Филолошки факултет у Београду (одсек за енглески и немачки језик и књижевност), као и Међународну школу холокауста на институту Јад Вашем у Јерусалиму, Израел.

Каријера

Од 1993. посвећена је неговању и очувању српске традиционалне културе сакупљајући и учећи на терену, од изворних певача најстарије генерације. Њен репертоар српске архаике из свих крајева („од Книнске до Неготинске Крајине“) обухвата и најстарије традиционалне певачке облике из Подриња, попут песама „на глас“, канталица и песама „на бас“.

Са двадесет четири године изабрана је у Солуну као најмлађи члан у елитни Интербалкански традиционални ансамбл састављен од најбољих традиционалних уметника Балкана (Солун, Први међубалкански фестивал културе, 1995).

Учествовала је у домаћим и интернационалним музичким и позоришним пројектима и наступала са светски познатим вокалним уметницима и музичарима: Јанка Рупкина, Стела Чивеше, Домна Самиу, Саинко Намчилак, „Балкан Бит Бокс“, Ентони Хегарти...

Концерте и предавања држала је у престижним иностраним концертним холовима, фестивалима и институцијама: WOMAD, WOMEX, Концертгебау (Амстердам), Концертхаус (Беч), „Театро Реал“ (Мадрид), „Дом“ (Москва), Музеј модерне уметности  (Њујорк), Јад Вашем (Јерусалим), Гротовски институт (Вроцлав), Музеј савремене уметности (Лос Анђелес)...

Дуги низ година сарађује са композитором и инструменталистом Борисом Ковачем и члан је његовог камерног састава „New Ritual Group“.

Учествује у пројектима чувене светске уметнице Марине Абрамовић, а 2011. године ангажована је на позоришном пројекту „Живот и смрт Марине Абрамовић“ еминентног режисера Роберта Вилсона.

Одабрана дискографија

 • Под Озреном свиралица свирасрпска традиција са Озрена (DVD), Културно уметничко друштво Озрен, Добој, 2011.
 • „Žegar živi“, Žegar živi, „Cloudvalley“, London, 2008.
 • Светлана Спајић и група „Бело платно“. Косово и Метохија, лице Европе, мултимедијални диск и аудио диск са музиком, „Типон“, „ТИА Јанус“, 2006. и „Светигора“, 2008.
 • Разни извођачи, Serbia Sounds Global, vol. 1, 2, 3, 4, компилације, (B92, 2000, 2002, 2004, 2008).
 • „Extended Europe“, Live in Vienna, Salon Elise - Vienna, 2002.
 • Разни извођачи, Песме изнад Истока и Запада, ПГП РТС, 2000.
 • Група „Дрина“, Жива Вода (традиционално српско певање), „Светигора“, 2000.
 • Група „Моба“. Приони Мобо, „Биљег“, 1994.

Гостовања на музичким албумима

 • Boris Kovač, Anamnesis, „Long Arms Records“, Moscow, 2010.
 • „Balkan Beat Box“, Blue Eyed Black Boy, „Crammed“, 2010.

Позоришне представе (као аутор музике и извођач):

 • The Life and Death of Marina Abramovic, режија Robert Wilson, Манчестерски интернационални фестивал „Театро Реал“, 2011/2012.
 • Последња пловидба, режија Небојша Брадић, Дунавски фестивал, Бeоград, 2011.
 • Harta, „Wrong Movement Ensemble“, Војни музеј, Атина, 2008.

Признања и награде

 • За свој допринос у очувању традиције и духовног блага Срба из Крајине одликована је 2010. највишим признањем крајишких Срба, Прстеном умјетничког братства манастира Крка.
 • Албум Жегар Живи („Cloudvalley“, London, 2008) који је снимила са Србима-повратницима у Далмацији уврштен је у петнаест најбољих светских издања у 2008. на „World Music European Charts“ и добио оцену једног од најважнијих етномузиколошких подухвата у последњих петнаест година на територији бивше Југославије.

Спољне везе

На Растку објављено: 2012-02-09
Датум последње измене: 2012-02-09 01:29:49
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује