Брана Димитријевић

Ко би да се одупре оваквој сили? - Поводом четврте годишњице постојања електронске библиотеке „Историја медицине“ на „Пројекту Растко“

Текстом писца ових редова (Поводом научног скупа „Српски војни санитет у 1916. години“) објављеног на данашњи дан пре четири године, 20. јануара 2008, скромно је започео још један од „Расткових“ подухвата на ползу отечества, покренута је Историја – у првом реду српске – медицине.

Исте те године, на Ђурђев дан, када је Српско лекарско друштво 1872 основано, објављено је постојање нове електронске библиотеке „Пројекта Растко“ – Историја медицине.

Већ марта месеца 2009, захваљујући новом, енергичном Председнику Српског лекарског друштва академику др Радоју Чоловићу, обновљена је Секција за историју медицине (видети чланак писца ових редова То се зове зора) чиме је дотадашња герила прерасла у општенародни устанак за обнову српског памћења, њене цивилизације и културе.

Догодило се оно што се нико ни у најсмелијим својим сновима не би, тада тих зимских, а потом мартовских дана 2009. године, усудио ни да помисли, да ће за непуне три године свог постојања Секција за историју медицине, постати – по несумњивим својим резултатима – најзапаженија и најелитнија секција Српског лекарског друштва, па и више од тога, да ће продрети и у нешто ширу јавност, са тенденцијом даље експанзије. Јер њу, Секцију за историју медицине, не чине само лекари, већ и припадници многих сродних и наоко несродних струка и дисциплина, који јој се из дана у дан прикључују.

Почетком јуна 2010. године у манастиру Студеница први пут је одржан научни скуп 800 година српске медицине. Почетком јуна 2011. године скуп под истим насловом одржан је у манастиру Св. Прохор Пчињски. Ове 2012. планира се скуп такође под истим насловом у манастиру Св. Никола Српски. И то постаје традиција.

И све би ово можда била само пуста прича, безмало пуко хвалисање, да није – „Пројекта Растко“ и око 300 до сад објављених чланака, студија па и целих књига, што је много хиљада страница текста. Ето доказа.

Године 2011. писац ових редова добио је награду „Златно перо“ које Српско лекарско друштво не додељује сваке године. У образложењу стоји да се та награда додељује именованом и као уреднику сајта Историја медицине, највеће електронске библиотеке на Балкану – „Растка“. Док су за редовне годишње награде ове године већ предложена два кандидата из редова Секције, с великим изгледима да се то и оствари.

И најзад један од најпречих задатака Секције за историју медицине је покретање иницијативе за оснивање Института за историју медицине, која је већ отпочела.

Свему овоме, што је само део досадашње делатности Секције, „Пројекат Растко“ је допринео у највећој могућој мери. Шта више, „Растко“ их је и предсказао, на Св. Јована пре четири године.

И „Пројекат Растко“ и Секција за историју медицине Српског лекарског друштва војују под истим стегом: вратити памћење, а тиме и достојанство понижаваном народу српском. Макар то било и о сопственом руву и круву.

Ко би да се одупре оваквој сили?

Проф др Брана Димитријевић

Председник секције за историју медицине
Српског лекарског друштва

Уредник електронске библиотеке „Историја медицине“
на „Пројекту Растко“.

У Београду, о Св. Јовану, 20. јануара  2012.

На Растку објављено: 2012-01-20
Датум последње измене: 2012-01-20 13:41:39
 

Пројекат Растко / Историја / Историја медицине