Горан Скробоња

In memoriam: Љубомир Дамњановић

Извор: Темат Сећање - Љубомир Дамњановић (1959-1999), приредио Илија Бакић, Орбис, Часопис за књижевност, уметност и културу. 2000/1-2. Издавач: Уметничка радионица „Кањишки круг” Кањижа.


Каже се да најбољи увек одлазе први. Нажалост, то се обистинило и када је у питању наш драги пријатељ и колега Љуба. Тих и ненаметљив, темељан и духовит, одувек је био нека врста заштитног знака Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“. Више од пуког поклоника жанра, Љуба је био човек на кога смо сви могли да се ослонимо када би нам затребале најновије информације о томе шта се дешава у књижевности или филму НФ или хорор жанра, и чини ми се да је том свом вољеном жанру поклањао далеко више времена и пажње него било ко од нас. Може се рећи да је Љуба практично живео за фантастику, а обимна библиотека и видеотека које су остале за њим сведоче о томе колико му је фантастика значила.

Али, Љубиним одласком није изгубио само домаћи НФ фандом, већ и домаћа жанровска књижевност: његове приче и дуже прозне форме, као и уреднички рад у часопису “Емитор” показују све већу умешност и све сигурнији израз маштовитог и изузетно занимљивог писца, тако да је ненадокнадива штета то што Љуба напросто није имао времена да нам покаже колико зна и колико може. Остали су нам његови бројни преводи, романи и приче, и знам да би сам Љуба био најзадовољнији ако би замашна количина жанровских радова у које је уложио толико животне енергије и љубави била подстрек за нове, младе поклонике жанра, НФ писце, уреднике и преводиоце.

Практично, не постоји начин на који би Друштво “Лазар Комарчић” било у стању да се адекватно одужи Љуби за све оно што му је он пружио, али ми ћемо макар покушати да сачувамо успомену на њега установљавањем годишње награде Друштва која ће носити његово име. И наравно, поновним ишчитавањем и објављивањем његових најбољих текстова.

Љуба је отишао, али то не значи да и даље није са нама. Напротив.

Горан Скробоња
писац, преводилац, издавач
члан председништва Друштва
„Лазар Комарчић“

Први пут објављено: 2000
На Растку објављено: 2007-12-27
Датум последње измене: 2007-12-27 11:40:32
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује