Раде Драинац

Програм Хипнизма

Можда ће се замерити што се хипнистички покрет не објављује теоретски и што на тај начин готово дрско отвара се видик бескрајних перспектива, што, иначе, код других покрста све дише по неком принципу.

Хипнистички свет је сан у екстази, без догме, без веза: онако како људи индивидуално живе у себи самима. Хипнизам ствари не рашчлањује на атоме, да тиме ствара заробљавајуће системе (као што је случај са европском философијом), већ у хипнизму се живи на искуству преживљења ствари.

Да, људи су се кроз векове трзали за слободом и на концу су се налазили у уписаним круговима. Сан екстазе их је једино од тога ослобађао. Али људи га нису разумели нити су били свесни тога: мислили су да је то утопија. Хипнизам је морао да дође, да ослободи људе од свега и да свет начини невидљивом етеричном варницом. да га на тај начин истински баци у вечност.

Хипнизам је преживљавати, много крви давати медитацијама и живети од свега и у свему путем сна. који је најбескрајнији да открије, бар у привидним контурама, што. иначе, све друго заокружава - донекле - одређеним линијама.

Хипнизам је директна илузија свега, душевних драма и метафизичких дубина. Хипнизам је - Сан екстазе, без кругова и определења.

Хипнистичка су стварања на преживљењу човека и свега осталог. Хипнисте остављају себе у звездама, у шумору грања, у ноћној светлости, у плаветнилу воде и мисле да то вечношћу са њима живи. А принципа не постоји. Форма је како сан оцрта. Речи су мизерна помоћ, иначе би хипнисте живели етеричношћу мисли и осећања.

*

Доста са мртвим линијама на папиру, које занимају богате даме по зеленим будоарима, доста са механичком музиком, без израза, динамике и без мало експресије. Доста са идиотским људима од камења, који представљају мисао: дајте нам мало даљина - мало страха - мало радости открића - мало вечности. Доста сте нас гњавили са женама, балконима, серенадама, са Дучићевим епитафима и измишљеним маркизама.

Дајте нам мало грозе - мало свемира - ужаса - мало ваше крви, да се види бар један конац голе душе... Дајте нам етеричности: у чему је Васељена.

*

Не сметајте нам. У Васељени нема неке нарочито прописане етике по којој се мора ићи. Уметност више није ради лепоте, уоквирене естетике, да трпи догме. Славите оне, чији се ум изгубио у Васељењи на руменом сну екстазе. Тако ћемо докучити апстрактне стварности.

*

Хипнизам је живео од Праискона. Ми смо га данас пронашли - и у томе је само наша величина. Све живи у природи. Само је потребно да људи слутњом подижу завесе са плаве сцене Васељење. И ево - ми је дижемо - јер смо са ужетима нерава пробили оба краја.

*

Знајте да све има свога смисла, иначе би природа била у парадоксу неистина. Шта вам је стало до тога, ако смо ми, Нови Анархисте, спалили лажног, слављеног Бога предака.

Спустите до нас Христа
на црвен плашт сна
нек Васељена на колена падне
пред лудим огњевима свести
жутих земаљских мрава – људи

Није ништа неприродно силовати Васељену
и на њеном плавом трбуху
осетити како мрда живи син –
Праисконско Откриће

Има талената, који су кроз синтезу сна Вечност. Нас, Хипнисте, прогони једна фаталност што верујемо у етику времена, јер пургатоар мора доћи за данашње апостоле - убице и умоболнике - богове.

Не требају нам књижевни парламенти ни академије. Нама је доста слобода бескраја:

ХИПНИЗАМ

Време је да се Балкан запали духовно. Доста нас је понизно по петама лизао католицизам, папски Рим и галска ватра Париза. А тако смо близу сунцу истока. Зашто да не запалимо нерве будистичком хипнозом Васељене, да тако у сну као у звуку ишчезнемо кроз Свемир.

Пљунимо на Наполеона, јер страшно је зауставити Вечност времена на неколико људи. Шта нам је стало до пактова, уговора, Версаља и тврдих Берлина.

Идиоти! Луде! Блудници!...

Зашто нас окивају?

- Мадагаскар - Порт-Саид - Африка - Аустралија - Индија - Јапан - Небо - Вечност –

... Кажу да је лепо небо над Цејлоном и да су бакрене ноћи у Полинезији. Нек наше душе буду хипнистички конци,

- Амин!

 

На Растку објављено: 2007-11-02
Датум последње измене: 2007-11-02 15:39:58
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује