Вучина Бурић

Танане нити духовне акустике у Крупњу

О Црквеном хору „Света три јерарха“, Крупањ

Љубазношћу званичног сајта хор http://www.pojanje.org.yu/

Crkveni hor Krupanj

У тешким временима рађају се праве духовне вредности. Двадесетак заљубљеника у духовно певање, благословом Његовог преосвештенства владике шабачко-ваљевског Господина Лаврентија, основало је црквени хор у Крупњу на празник Света Три Јерарха, 12. фебруара 2000.године, првенствено са жељом да дају свој допринос Литургији у цркви. Тада је мало ко слутио да ће хор врло брзо наићи на искрене симпатије и добар одјек. Од самог оснивања хор води млади наставник музичке културе, хоровођа Зоран Кокановић из Лознице који је све своје знање и силну енергију ангажовао у раду са хором. Њему припада велика заслуга за домете које је хор остварио, а због чега је рукоположен у чин ђакона 2003. године, што га додатно инспирише и обавезује.

Црквени хор „Света Три Јерарха ” је аматерски, мешовити хор. Од почетка деловања кроз хор је прошло више од четрдесет певача. Данас је у хору двадесет петоро људи различитих професија и узраста. Овде певају заједно адвокат, фармацеут, економисти, просветни радници, техничари, радници и десетак ученика Гимназије у Крупњу. Сви они искреном љубављу и даром који се не може оспорити, граде дивну музичку грађевину. Танане нити духовне акустике повезале су овај хор и њиховог хоровођу у један складан колектив који је кадар да се суочи са најзахтевнијим деоницама Литургије и узнесе их у сфере које само вера и музика могу да дотакну.

Мала варош Крупањ, у живописној Рађевини, добила је хор којим би се поносили и много већи градови, а немалом броју одличних хорова у Србији, придружио се још један, изузетног квалитета, црквени хор „Света Три Јерарха ” . За пет година, хор је имао преко 150 наступа у цркви Вазнесења Господњег у Крупњу и другим бројним црквама и манастирима, на гостовањима по многим местима. Хор је учествовао на четири смотре хорова до сада, а ве ћ има позиве за нове смотре у овој години. Треба свакако поменути неколико незаборавних целовечерњих концерата. Због свега наведеног хор из Крупња је примљен у Сабор српских хорова и награђен златником Светог Архијерејског Синода српске православне цркве, маја 2004. године.

Круна петогодишњег рада хора и својеврсно признање је свакако снимање компакт-диска за музичку кућу „Метрополис” из Београда 05. децембра 2004. године. Снимљени су одабрани делови Божанствене Литургије Св. Јована Златоустог, Стевана Мокрањца и других домаћих и руских композитора.

На хорском фестивалу у Бијељини, који је одржан од 11. до 15. маја 2005. године, црквени хор „Света Три Јерарха” из Крупња освојио је златну медаљу, у категорији камерних хорова. Ово је несумљиво највећи успех у петоипогодишњем раду хора, али и значајан тренутак за културу Крупња. У озбиљној и више него инспиративној конкуренцији са хоровима из Кијева (Украјина), Сремске Митровице, Бања Луке, Лознице , Врбаса, Књажевца и Нових Бановаца, црквени хор „Света Три Јерарха” из Крупња је певао надахнуто и врло убедљиво. Публика је топло поздравила наступ хора из Крупња.

У хору имају велике планове за будућност, полазећи од жеље да се даље усавршавају и бројно јачају и да се њихово појање чује што молитвеније и што даље. Ових дана је црквени хор „Света Три Јерарха” из Крупња прославио петогодишњицу деловања. Радост јубилеја подељена је са великим бројем пријатеља и поштовалаца. Уз подсећања на бројне пријатне тренутке које је хор имао у протеклом периоду, могле су се чути похвале од угледних музичких стручњака и предвиђања лепе будућности хора. Велики су вокални, уметнички домашаји овог ансамбла, који често надраста себе у искреној љубави према духовним вредностима и духовној лепоти.

На Растку објављено: 2007-10-31
Датум последње измене: 2007-11-01 19:18:50
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује