Милена Миња Богавац

North Force, трагедија за понети

ЛИЦА:

  • Дује. Делија. 25 година. Вођа навијачке групе NORTH FORCE.
  • Скар. Делија. 20 година. Најгласнији и најбољи фајтер у NORTH FORCE-у.
  • Шоне. Делија. 19 година.
  • NORTH FORCE. Делије. Седам до десет набилдованих младића.
  • Боки. Делија. 19 година. Другарица из краја.
  • Спикер (off)

ПРОСТОР: Ћошак на периферији Београда.

Сива стамбена троспратница на којој је један широм отворен прозор осветљен плавичастим ТВ светлом. Бетонска ограда са ниским стубићима, преко ње велики црвени графит «NORTH FORCE RED STAR FOREVER». Бандера. Тротоар. Контејнер.

Ведра, летња ноћ. Звездано небо.

ПРВИ ДЕО, исповести

ДУЈЕ: Нису момци криви што су бесни, брате, је л' то јасно?! ... Па, то свако зна. Нису они због Звезде такви, брате, ни због навијања. Свој клуб мора да се воли. То је увек било. Је л' то јасно?! Звезда је оно што је увек било, брате, и што ће увек бити. То је друго. То је традиција. Мора да се поштује, бре. Мене је деда учланио у Звезду, дан пре него што сам рођен. Није он био комуњара, ко ове пичке. Кад ми неко каже да је Србин, а гробар је, попиздим. То не толеришем, брате. Нису Срби комуњаре, је л' то јасно?! Погледај. То ти је моја лична карта. Видиш кад сам рођен, брате? Деда је већ знао да ћу да се зовем Душан, по њему, и кад је кева почела да се порађа, он запалио у Звезду да ме упише. Је л' то јасно, брате?! Значи, нема ту премишљања. Звезда мора да се воли. Свака нација има свој клуб, то свако зна. Е, па није онда Звезда крива !

СКАР: Никоме не требаш да верујеш. То сам провалијо из личног искуства. Никад не знаш ко ће да ти забоде нож у леђа. А ко у око, брате. Видиш ти овај ожиљак? А? Наравно да видиш. Сви га виде.
Тај ожиљак... због њега ме зову Скар... то ти је пример како се Звезда воли.

(ударац)

БОЈАНА: Бојана. Бојана Величковић…(смех) Цецина давно изгубљена сестра. Озбиљно… Него, је л' имаш цигару? (смех) Хвала.
(увлачи дим) Курац сам мој Цецина сестра. Лажем. Ја нисам ничија, сестра. Шта…Шта треба да причам?
Већ сам ја и раније причала са Вама…Мислим, не са Вама-Вама, него са вашим колегиницама.
Хтеле су да ме стрпају у дом. Кад ми је умрла кева… И да ми одузму презиме. Неверица! Како то може, а? Да ти одузму презиме, а? Је л' сте ви то некоме урадили, а? ...

СКАР: Ништа више не требам да ти причам. Ови клинци данас су умоболни, јебем их у уста, бре. А сви цавице, пази шта ти кажем... Нико од клинаца нема муда, а Дује оматорио ко и сви остали. Шта? Ја њега поштујем, није да га не поштујем. Ови клинци су пишкили у ћега, кад смо се ми тукли, Максимир и то. Е, то су била времена. Сви знамо ко је започ'о рат... Навијачи! Разумеш? А ово сад све дрогирано, и глупо, кеве ми. Једино старија генерација... Дује и ја. То вреди од North Forca. А ови клинци данас, зарађују на нашој слави. Озбиљно, бреее... Па, како? Мислиш да је то мени драго да кажем?! Није ми драго, брате. Али да се кладимо да ови клинци иду на Север због кинте. Па, да.
Обрнеш неку гудру, нешто продаш, ово-оно, а још кад имаш неког јаког иза себе.. Ја мрзим продају, брате. А ови клинци би данас продали и Звезду и другове, и кеву и ћалета, бре, и све што хоћеш…

БОКИ: Илија, познатији као Скар. (смех) Не могу да верујем. Шта с њим? Н-ије мој дечко. Није. Па, питајте га. Ја немам дечка. Немам. Једном ме је онај мали Паљић пито да пођемо, кад смо били осми разред, па је попио такав леви кроше, да се пушио још метар дана. Шта? Ја сам се до јаја фајтала кад сам била млађа, то? Шта? Нису они хулигани бре, шта је? Нису они момци у том фазону. Мени сви тако кажу: фуксо, дрољо, курво, пичко. Али боли ме курац за то, разумеш? Знаш шта ја све њима кажем? Шта? Ви као нисте, а? Ви сте фенси, па нисте фукса? А? (Ударац) Ааа. Само сам рекла...

ДУЈЕ: Знаш ти ко су хулигани? Хулигани су комуњаре, и ове пичке што су се накрале од поштеног народа, и керови су хулигани брате, а не навијачи. Нисмо ми Гробари, па да будемо хулигани, је л' то јасно?! Питам, је л' јасно?! То свако зна. Навијачи су народ. Ови моји клинци, брате. То је држава. (Ударац) Ја сам мислио да је ово информативни разговор.

СКАР: Знаш како је раније било... Ми бре кренемо на гостовање, бре, шта знам колико сам им'о година... Док је Крпељ био жив. Дошли неки старији, и ми се бацимо с њима у спику... Пита мене Крпељ: Је ли, мали, је л' си ти каро нешто... Ја ћутим. Била ми буља да кажем да нисам, знам екипу... А тамо у возу, била нека мала ганфура, мутава, скроз... Крпељ је ваљда рек'о да ганфура живи у возу, шта знам, и каже ти он мени: мали, он ме тако звао, каже, ноћас ћеш нешто да набодеш. Наватамо ону малу ганфуру, и сви се изређамо на њој, брате. Сви! Мени било мало гадно, знаш, прљава, мутава, али нисам хтео да се издвајам! Разумеш? То је био NORTH FORCE. Није било издвајања. И курац би мој Дујер пост'о вођа да се Крпељ није сјебо. Не кажем ја ништа за њега само курац би мој он посто...

ДУЈЕ: Ја сам, бре, од друге године иш'о на сваки дерби. То свако зна. Крпица ме приметијо кад сам имо десет година, питај било кога. Приш'о мом ћалету и лепо му реко: добар дан, видим да усмеравате малог на праву страну, тако му је реко, и обећао да ће да ме пази ако ме ћале пусти да кренем с њим на текме. А знаш што је он био најјачи? Зато што ме курац пазио. Треб'о сам му да уносим палице на Маракану, и није он ништа мени повлађиво. Знаш ти шта је за мене било то што су око мене старији другови?! Научио сам, бре, да се шибам с пандурима пре него што сам завршио основну школу. Нисам завршио основну школу!
И да се њему оно није десило, јеби га... Ја можда не бих ни хтео да будем вођа. Али, шта сад? Ја сам им'о седамнаест година, а за мене се већ на северу знало. И није мени то као да сам ја хтео да се курчим да будем вођа. Хтео сам да станем иза ових клинаца, као Крпица иза мене, бре.

СКАР: Има ту један Гробар…Зове се Црни, јеби га, ви га знате, пичка гробарска. И доводили смо ми те момке у ред, не кажем да нисмо, само су онда они постали зајебани…Почели су да носе ножеве, и та комплексашка срања, знаш? Јебем им матер клиначку.

ДУЈЕ: Сад, оно као, старија екипа прозива млађу, и то је увек било тако, али неко мора да поведе клинце. Раније сам пиздео много више, брате, због тога што се гудрирају, и због свега. Забрањив'о сам им да пуше у мом присуству. Прво сам их туко, али од кад смо код мене направили теретану, провалио сам да је много готивније да вежбају. Кад ухватим да ми неко смрди на траву, ајде дечко на справе, па се оптерећуј, оптерећуј док не кажем да је било доста. Али, после сам попустио. Јеби га... Сви су они пунолетни. А што им више забрањујеш, више ће да раде.

СКАР: И ја прво нисам 'тео да правим фрку, у тренутку. Помислио сам, брате, нема везе. Најбоље сам се туко, увек. Разумеш? Ко машина. И треснуо сам Црног боксерски, тако да је пао и залепио главом у ивичњак, онда сам изгубио вид... И јеби га. На ово око и сад једва видим. Неко ме је тачно засекао ту где је тај живац. А знаш шта ми је најжалије? Било је десет наших и нико није видео ко!

БОКИ: ... Шта? Шоне? Он уопште није у том фазону. Он ми је најбољи друг, од основне. Озбиљно, бре. Н-ајбољи друг. Нисмо никад нас двоје, знате…Нисмо ништа. Озбиљно. Једном смо се љубили на фотама ал' тад смо били клинци. Блам, капираш? Сви су били ту, ја нисам 'тела, Дује је почео да се дере — каз'о :што играш фоте ако нећеш да се љубиш. И бијо је у праву, капираш? Ма, шта ја то вама причам? Мрзим ова испитивања.

ДУЈЕ: Ови клинци су бре крајишници, нису бре, мрднули буљу из краја сем до Маракане. Ови, бре, момци, само Звезду имају у животу.
А мали Шоне није у том фазону. Зато га готивим. Није крајишник, капираш? Мали иде у школу, смуца се по граду, шета неке девојчице ту и тамо, капираш... Није ко сви. Такав дечко је Звездаш. Има муда, И није ментол. То што Скар режи на њега, то ме боли курац. Дао сам заставу коме сам тео, и у кога сам имао поверења. Шоне је паметан дечко. Биће од њега нешто, капираш?
Петог октобра је лепо дош'о ујутру код мене и рекао ми: Дује, брате, ја ћу да понесем камеру. Тако је реко. Да хоће да снима за историју, како су Звездине делије дигле револуцију. И реко ми је: Дује, знаш ме — знам те, данас нећу да се курчим, хоћу све да снимим. И да је то мени неко други рек’о, ја бих њему јебао кеву, али Шоне је паметан дечко.

СКАР: Тај мали Шоне... Па да се кладимо да он нема ни досије? Откуд му? А? Али зато навукао пола деце из краја на дрогу... Каже, звали га клинци из краја да им буде вођа... Данас, бре, свако може да буде вођа... Скупиш троје деце, сашијеш заставу, и одма си вођа.... Вођа мог курца. Коме бре он да буде вођа? Мислим, ја бих мого да будем да хоћу, али мене то не занима, нећу да се курчим, разумеш. Ја на Северу имам неко име и не занима ме да будем вођа... Али кога мали Шоне и где да води? Сине, он је петог октобра снимао камером, док смо ми дизали револуцију. Еј, камером... Пази кад се не бих зачудио ни да је пандур, јебем му матер малу. (Ударац)

БОКИ: Да ли сам шта? ... Привођена? Нисам. Мислим, јесам једном ал' због безвезе. (Ударац) Озбиљно, бре. Било је неко срање у граду, испало је као да смо Шоне и ја чукнули неку апотеку, а нисмо. Ми смо лепо пролазили, бре, опуштено, а апотека је већ била чукнута. И ништа није било да се узме. Бенсендини, дијазепами, лоразепами, артани, прозак, ништа... Ма, чак су и тродоне изнели, Шоне се трипово да ће да нађе лекове за моју кеву, а он наш'о само бели мантил и чивилук. Обуко оно срање, и стао иза шалтера као да је апотекар. Ајде бре, Шоне, у пичку материну, а њега боли курац. Каже ми: Госпођице, изволите. Који кретен! Ту се нешто курчи : Боки, ша мислиш? Какав би ја био доктор?! ... Ко да неког боли курац за то какав би он био. Неверица! На крају дошла марица. Ја одмах почела да се дерем да сам малолетна. Малолетна! Малолетна! ... Пандур, бум, одвали ми шљагу. Каже: ко је теби укро глас, кад ти немаш право гласа?! Далабу. Ал' ја му нисам ништа рекла. Скар ми је прич'о да тако треба, и ућутала сам. Нису ме дирали. А Шонета ставили у марицу, ту су већ били неки гробари, и Шоне 'ладно није хтео да се вади пред Гробарима. Тео је да испадне баја. Зато су бају целу ноћ шутирали, док није кева дошла по њега. Је л' капираш? Је л' капираш какав је Шоне? ...

СКАР: Знаш, некад помислим оно, јеботе, шта бих ја бијо да нисам Скар? Мислим, добро, можда би им'о неку бољу цупи, брате. Али Боки мене познаје. Зна какав сам бијо. Она ми даје, зато што ме капира, капираш? ... Или зато што је навучена, маму јој јебем курвину.

БОКИ: Било је суђење за то, после, и испоставило се да је апотеку развалио неки џанки из краја. Само су нас безвезе исцимали, маму им јебем курвинску. Без везе, кад ти кажем. Капираш? Тукли су га без везе. Али, ко га јебе кад је дебил? ... Сјебаће се. Због тог свог курчења. Као и Скар. Скар је мог'о да буде добар дечко, пази шта ти кажем, само да се није стално курчио. Ја то знам.

ДУЈЕ: Звезда мора да се воли. Је л' то јасно?! Звезда је оно што је увек било, и што ће увек бити. Је л' то јасно?! Кад ти све пукне у животу, је л' капираш, тек тада можеш да видиш шта је оно што ти остаје заувек. Звезда, брате. Другови, брате. Је л' то јасно?!

БОКИ: Он је добар дечко, бре. Шоне је добар дечко. Његова кева пизди бре, што он иде на текме!

ДУЈЕ: Питам је л' то јасно?

БОКИ: Је л’ ме сад капирате?

ДРУГИ ДЕО: СЛИКА 1

НЕМА ШТА ДА СЕ РАДИ или САСВИМ ОБИЧАН ДАН

(НФ блеје на ћошку, затичемо их у жучној расправи)

NORTH FORCE: ... — Није он, бате то засро!

— Није Пјана!

СКАР: Ма, курац није! Ко две леве да има, јеботе.

NORTH FORCE: — Мојне, бре!

— Судија нема пиииииишуу!

— Лалатовић је крив!

СКАР: Лалатовић није крив, он је миран дечко, знаш?

NORTH FORCE: -Па, јесте. Ја сам приметио да он само додаје.

— Зато што је пичка. (запева) Проооодаана пичкааа!

(прихвате)

ДУЈЕ: Који вам је курац, бре?

NORTH FORCE: -Па, није Пјановић крив !

— Лала је чка!

СКАР: Маму му јебем... Је л се сећате кад је на прошлом дербију додао...

NORTH FORCE: — Да, јеботе!

— Имао је лопту! Мого је ладно да пуца а додо Пјановићу!

— Ма, Пјановић је пичка! Што није он пуцо, кад није пичка?

ШОНЕ: А што стално сâм да игра, који курац?

NORTH FORCE: Па, јесте.

ШОНЕ: Па, не, је л тако?

NORTH FORCE: Такооо јеее!

— Није бате!

— Шта курац?

СКАР: (гласно) Хеј Пјааанооо! Пуши га лагано!

ДУЈЕ: Шта си реко?

НФ: Шта си реко?

СКАР: ... А, певам, јеботе!

ДУЈЕ: Немој да ми певаш те Гробарске песме, је л ти јасно?

СКАР: А што? Бринеш да нисам Гробар можда, а?

ДУЈЕ: Нећу да чујем то на овом ћошку!

НФ: — Нећу ни ја!

— Добро му је реко!

СКАР: Оће неко са мном код Црног на ћошак?

(Неће нико! Сви у фрци!)

НФ: — Ал и Он је Дујету добро реко!

СКАР: Је л оће неко, пичке?

ШОНЕ: Шта је, бре, било? Кога ти прозиваш? Ја ћу да идем? (устаје) Ја ћу да идем! Је л то нека фрка?!

СКАР: Па, ти ћеш и да идеш, Мали! Сад је дошло ваше време да се доказујете!

ШОНЕ: Је л то нека фрка?

СКАР: Колко ти имаш година, Мали, а?

ШОНЕ: Деветнаест.

СКАР: Ко још има деветнаест година?!

БОКИ: Ја!

СКАР: (ударац) Ти, а? Оћеш на фајт можда, а дрољо?

БОКИ: А! Дегену дегенски ружни усрани!

СКАР: Шта?

БОКИ: Лепо сам рекла, пуши ми!

ДУЈЕ: Шта хоћеш, Скар?

СКАР: Шта оћу? Нек иду клинци мало да се челиче!

ШОНЕ: Немој да ме прозиваш? Није ми фрка!

СКАР: ... само се дрогирају... Јебеш генерацију, бре...

ДУЈЕ: Мали, знам ја да ти није фрка!

NORTH FORCE: — А шта је Шоне?

— Сад ти неког прозиваш?

— Сви ћемо ићи!

— Нисам комплексаш!

(запева, сви прихвате) Уби, уби, уби гробааараааа!

ДУЈЕ: Тишина, бре! Тишина! (ућуте)

Што данас да се бијемо?

ШОНЕ: Што? Зато што су Гробари!

NORTH FORCE: Тако јее!

— Браво Шонееее!

СКАР: Е, тако реци, Мали! Биће од тебе нешто кад порастеш, ја да ти кажем!

ШОНЕ: Па, само лепо кажем. Што ме прозиваш?

СКАР: А шта би хтео, можда на Ви да ти се обраћам ко пешко!

ДУЈЕ: Нема фајта вечерас¨! Јел јасно?

НФ: — А што Дује?

— Па, нема шта да се ради!

— Како нема? Скар је л' имаш неку гудру?

СКАР: Имам брате...

НФ: — Ај да спушимо... Како нема шта?

ДУЈЕ: Не волим да се бијете кад нема разлога! Чувајте снагу, сад ће Дерби!

БОКИ: Ајде да спушимо, бреее!

ШОНЕ: А сад нико неће?!

(нико га и не гледа, сви помажу Скару оку допа који им даје да пуше)

НФ: — Боље да пушимо.

— Ја сам провалио да се много теже навучеш кад пушиш...

— Ал курац, бате... кад се навучеш знаш како је гора зикра ако само пушиш...

ШОНЕ: Неће нико?

БОКИ: (одједном га погледа) Јеси ти на еxу, дегену? ... Спусти се мало!

СЛИКА 2
И ОВО ЈЕ КАУЦИЈА, ФОКО, САМО ЋЕЛИЋНА

(NORTH FORCE седе, око њих неколико гајби пива, гомила флаша, боксови цигара, новине... Сви пијани. Скару рука у завоју... Хиљадити пут вечерас причају причу. )

ДУЈЕ: Неће они више да се зајебавају са нама!

NORTH FORCE: Тако је, батееее! Јесте!

ДУЈЕ: Па, не... Је л поштено?

NORTH FORCE: Тако јеее!

ДУЈЕ: Лепо га питам, он се смеје ко фока...

ШОНЕ: Која фока, брате?

NORTH FORCE: Фока, бреее...

ДУЈЕ: Она, бре, фока, Мали, што јој дају сардине а она скаче ко бесна... Питам га лепо... Дај ми ово пиво, брате... ту сам с другарима, била је текма, изгубили смо, јеби га... лопта је округла и то... пије нам се, кад будем имао, вратићу ти...

NORTH FORCE: Тако је, бате... Нормално... Да... Лопта је округла... Јесте... Тако је...

ДУЈЕ: Он мени као, знам ја Вас...

СКАР: Ја му кажем, пичко, знаш нас! ... Ту смо сви, брате, из краја... Људи смо од крви и меса...

ДУЈЕ: Каже му Скар, бате, нисмо комплексаши...

СКАР: А он не да вопи...

Не даш?! А?! Не даш?! Дује ме погледа...

(замахне руком да удари у зид... Тресне) Аааа!

... Мисим, аааа. И ово ти је кауција, Фоко, само ћелићна!

ДУЈЕ: А сад ућутале, пичке. . . Не ради трафика, маму им јебем. . .

А, маму вам јебем? ...

СЛИКА 3.
СА БАРИКАДА РЕЋИ ЋЕМО НО ПАСАРАН

ШОНЕ: Много се курчи, дечко... Није у реду...

Неко из NORTH FORCE: Јеботе, знам га кад је срао у ћега на екскурзији...

ШОНЕ: Опасно напржен...

СКАР: Јеси видо Дује која колица вози?

ДУЈЕ: BMW-а, бате... како нисам...

Неко из NORTH FORCE: Гробар, маму му јебем... Немају људи леба да једу он вози BMW-а... Пичка гробарска...

ШОНЕ: За кога навија, смрад?

СКАР: Ја га пито, бате... Слушај ово...

NORTH FORCE: Гроообаааарска пичка!

СКАР: Да, бате... Питам, за кога навијаш, он каже: за Лејкерсе!

NORTH FORCE: Маму му јебем...

— Пичка одвратна...

— Пичка...

— Које Лејкерсе, бате?

СКАР: Ја кажем, Ти ме зајебаваш?

ШОНЕ: Ма, јок, Мали се пржи на скет, као тренира, ово оно...

ДУЈЕ: Где тренира?

ШОНЕ: Откуд знам, бате... У Лејкерсима...

ДУЈЕ: Пичка!

СКАР: И, брате, сваки дан га виђам... Пролази кроз крај...

ШОНЕ: Као, дода гас, с девојчицом је и то... Па, је л’ тако? Као, пушите ми га, нисам ја клошар... Знаш те форе... брате, је л’ знаш?

ДУЈЕ: А има цупи?

ШОНЕ: Ма, да...

БОКИ: А слатка је...

СКАР: Ћути, бре, дрољо...

БОКИ: А који ти је курац?!

Слатка је... (Бам)

Ааааа!

СКАР: А ти знаш... Је л си се јебала с њом... А? Зна она...

ДУЈЕ: Пусти је, бре!

БОКИ: Чујеш шта ти каже, бре... Аааа...

СКАР: «ААААА»... ! (гурне је) Јеби се... Иди код ћалета па му вришти у уши јер ја то не толеришем, јел’ јасно?!

ШОНЕ: Мноого се курчи... Прође оно... Око једанејст... С тренинга, знаш то? ... Па је л тако?

NORTH FORCE: С тренинга, а?

— Јааааао!

— Маму му јебем...

— Лејкерс!

— Ма, гробар!

ШОНЕ: Пичка...

ДУЈЕ: Оће да добије батине?

СКАР: Ја ћу му јебати кеву, Дује, само кад не буде у колима пичка...

ДУЈЕ: Шта курац?

СКАР: Никад да прође пешке, пичка... ! Не могу с каросеријом да се фајтам, бате...

БОКИ: Ма, боли те Скар, ти си се и с трафиком туко!

СКАР: Ко те шта пита бре? (ударац)

Неко из NORTH FORCE: Бате, сад каросерија, а ја га каро док је срао у ћега...

(Међу North Force смех)

СКАР: Јебала те трафика, је л ти јасно?!

ДУЈЕ: Ај наватамо малог, шта јеботе? Шта сте се усрали?

ШОНЕ: Ко се усро, бре?!

СКАР: А у колима је, бате! Не иде на пишање без колица, бре!

ДУЈЕ: Шта?! ... Барикаде!

БОКИ: Шта, бре?

ДУЈЕ: Барикаде ! Шта шта је? Барикаде, бре! Гурнемо контиш на улицу, запалимо га ... Скупимо још нека срања па да видим како ће да прође... Шта сте се усрали?!

NORTH FORCE: Бравооооо!

— Тако је!

— Нико се није усро! Нисмо пичке, јеботе!

— Барикадеееееееее!

ШОНЕ: Ајде, Скар да гурнемо контиш, брате! ... (док гурају контиш) Дује, царе! Барикаде... Која добра идеја... Па, је л’ тако?

NORTH FORCE: Тако јеееее!!!!

ДУЈЕ: Је л Вам треба помоћ? Шта сте се усрали, нек им помогне неко... Није лако, бре... Ови говнари не носе ништа, маму им јебем прљаву ! Нико неће да ради свој посо, бре...

СКАР: Шта, помоћ, Дује, нисмо рибице!

(сам догура контиш, остави Шонета иза себе)

— Алееее! Алееееееееееее!

NORTH FORCE: Алеееееалеееееееееееееее!

(певају) ... Звездаааа ми је свее! Та на на на на на на на анааааааа!

Звезда ми је свееее! Та на на на на на на на на на аааааааааааа!

— Барикаде! Ба-ри каааадеее!

(Постављају барикаде преко улице, деру се, сви у акцији)

Неко из NORTH FORCE: А и онај његов ујак, бате... Посто кондуктер па ми глуми власт! Кажем му: Немам карту, пуши ми киту!

NORTH FORCE: Немамо карте!

— Јеботе, немамо карте!

— Неееееемааааммооооо кааааааартееееее!

— Јеботе, где су нам кааааааааартееее!

ШОНЕ: Где су им карте да сад прођу, бате? (Донео је неки камени блок и поставља га на барикаду) Шта је сад, пичке?!

БОКИ: Не сери да си ми развалио степениште, дегену...

ШОНЕ: А шта се дркаш, само два...

БОКИ: А два по два... нећу моћи гајби да се вратим!

СКАР: Лансирачу те да ћеш да улетиш кроз прозор, јеси чула?!

БОКИ: Одјеби!

СКАР: Одјеби? А? ... Е сад ћу курац да ти оставим степениште, јеси чула, курветино? (Оде)

БОКИ: А... Дује! Реци му!

ДУЈЕ: Шта да му кажем? ... Немој да ломиш степенице, Скар!

СКАР: (враћа се с каменим блоковима) Које, бре степенице?

БОКИ: У курац!

ШОНЕ: А требо си да оставиш бар три-четри...

СКАР: Е, Мали, немој да ми одређујеш, јеси ме чуо! (запева) Ајмо, ајде, сви у напад! Ајмо, ајде!

(NORTH FORCE прихвате, скачу одушевљено по барикадама, само је Боки нешто бесна... да л’ тера неки инат, шта ли јеJ? )

ДУЈЕ: Ти и ти... по вопи! ... И вас тројица с њима!

НЕКО ИЗ НФ: А шта ћемо сви... по пиво?

ДУЈЕ: Па како? ... Због кауције...

ШОНЕ: Поздравите Фоку од мене, ееее! Реците да ћу да дођем ја по кауцију!

NORTH FORCE: Не расправљај се с њим набоди гааааа!

— Набоди га!

ДУЈЕ: Але алееее! Звездаааале алееееее! Але алееее!

(сви певају за њим, луде, скачу, дивљају, пију...

Узбуђење се полако тј. постепено стишава... можда се чак помало и разилазе... Неко време тишина, само њих четворо је остало на барикади. Из тишине)

ДУЈЕ: Колко је сати?

ШОНЕ: Пола четри...

ДУЈЕ: Брате, идем ја да вамспа... Где вам је тај Лејкерс? Нешто се задржо на тренингу, а? ... Пичка ли вам материна, мала...

СКАР: А, бате, баш сам се оштрио да му јебем кеву... Доћи ће он... Чекаћу ја... (дода Дујету џоинт)

ДУЈЕ: (узме па их погледа) А како опет ја, какав је круг ово?

СКАР: Цепај! (Дује пуши)

ШОНЕ: Брате, идем и ја гајби, имам сутра нека посла...

ДУЈЕ: Која бре посла имаш, Мали? ... У школу. а?

ШОНЕ: Ма, јооок...

ДУЈЕ: Иди у курац, Мали... Клинци из твог одељења возе BMW-а и тренирају, бре... А ти... Наркодилер, а?

СКАР: Ма, ко је бре дилер? Мали...

ШОНЕ: Јеби га... (одлази) Видимо се сутра, еј!

ДУЈЕ: Идем да спавам... Ајде и ти, Скар, ајде...

СКАР: (устаје) ... Па, ајде... кад неће нико да чека Лејкерса, маму му јебем буржујску...

БОКИ: А ја јеботе?!

(они се удаљавају)

А јебем Вам матер! Моје степениште! Еј, бреееееее!

... Скар, јеботееееееее!!! Врати ми степениште! Дујееееееее?!!!!

... (тихо) Јебем ти матер...

У курац... (седне на ћошак, устондира)

ТРЕЋИ ДЕО

1. сцена

Сцена је пуста. Кроз отворен прозор сиве троспратнице чује се гласан пренос утакмице.

СПИКЕР: (док говори, тензија у гласу му расте): ... Лалатовић... Друлић. Друлић! ... Друлић шутира Пјановићу! ... Пјановић! Пјановић! Пјановић шутира, и гооооо! Гооооо! (стадион иза њега у трансу)
... Један нула за Црвену Звезду, у последњем минуту игре! Да ли је то могууућееее?! ....
Момци у црвено белом доказали су да заиста заслужују титулу! Браво Делије!

(маса иза њега урла песму «Хеј Пјано! Скочи и дај го главом! »)

NORTH FORCE: (улазе на сцену, певајући исту песму, предвођени Дујетом) Хеј Пјаа-но! Ско-чи и дај го главом, Хеј Пјааа-нооо!

ДУЈЕ: Ајмо сви! (запева ) Напред Звездо ти си јединааа!

NORTH FORCE: (прихвате) Напред Звездо ти си најбољаааа! Ти си јединааа! И ти си најбољаааа! Јер си моме срцу најдражааааа!

ДУЈЕ: (ухвати Шонета за врат) Мали, је л’ певаш, Мали?

ШОНЕ: Певам... Напред Звездо ти си јединаааа!!!

ДУЈЕ: Јаче!

ШОНЕ: (јаче) Напрееед Звееездо ти си најбољаааа! Ти си једина!

ДУЈЕ: Да те чујем, жено! Јаче!

ШОНЕ: Ти си јееединааа! Ти си најбољааааа! Јер си моме срцу најдраааажаааа!

СКАР: Вичи, вичи. Бламирај се!

ШОНЕ: Шта је, бре, било, бре?!

СКАР: Ја би плако, Мали! Звезде ми!

БОКИ: (појављује се на осветљеном прозору) Шта се дерете, мајмуни? Шта је било, бре?!

NORTH FORCE: Изађи Бооокии, право на терасууу,
Па поздрави нашу српску расууу!

БОКИ: (показује им средњи прст) Мало сутра!

СКАР: Шта је, бре, било, пичко, јеси гледала текму?!

БОКИ: Наравно да сам гледала текму.

NORTH FORCE: Ко је светски шампион? Зве-зда! Звезда! Ко је светски шампион? Звезда ааалеее але!

БОКИ: Ко-ал-иција! Звезда и по-ли-цијааа!

(нестане с прозора, NORTH FORCE још увек певају, Скар потегне циглу с пода и јако је баци у њен прозор, она упада у собу, одакле се чује звук ломљаве. Цигла излеће назад, и разбија се на тротоару, међу NORTH FORCE смех. Из собе, изнервирано)

Скар, јебем ти кеву, јеси чуо!

(сви се и даље смеју)

СКАР: Шта је? Па, што ме зајебава, дроља, ко да је мени лако!

ДУЈЕ: Скаре, мојне да сереш!

СКАР: Ша је било, Дује?! Шта курац! Треба да му дигнем споменик, а?

ШОНЕ: Шта ти јеее? Хиљаду пута ти кажем да нисам мого ништа, бате! Ја сам, њих десеторица!

СКАР: Што си им иш`о у крај сам, Мали! Бошко Буха, у пизду материну! Голорук на бункер!

ШОНЕ: Мојне, брате!

СКАР: Јеси мислио да ће на вопи да те позову? А? ... Као, зееезааа... Варење, ово-оно, дошо Мали Шоне са Севера, и то, а?

ШОНЕ: Нисам мислио, брате!

СКАР: Ниси мислио зато што си без мозга, педеру. Мог`о сам да умрем данас због тебе, Мали! И за то ћу до јаја да ти јебем матер, је л ти јасно?

ДУЈЕ: Ало! Нико ником неће јебати матер!

СКАР: Мала пичка!

ШОНЕ: Шта сам могао да урадим, јеботе?

СКАР: За Звезду може да се погине, Мали!

NORTH FORCE: Тако јее! Браво, бате! Јестеее!
(почињу песму) Доок срце ку-ца у наамааа,
Ти Звееездо нииисиии сааамааа!

ШОНЕ: И шта да сам погинуо, је ли? Шта да сам погинуо, који курац?!

(NORTH FORCE се ућуткају, сви га гледају збуњено. У тишини) Опет би ми је узели!

(тишина) Опет.

БОКИ: (излази из зграде и придружује им се. Дујету) Гдејјј си Велики Вођо!!! («баца му коску», осталима) Жеенеее! Шта има?!

СКАР: Мојне да си дрска, је л`знаш?

ДУЈЕ: Шта је, педеру? И треба да Вас прозива! И тако цео Север прича о нама ко да смо Гробари, јеботе!

СКАР: Ал `не због мене, Дује брате! Нису мени узели заставу!

ДУЈЕ: Свима су нам узели заставу!

БОКИ: Добила сам жуљеве на рукама да је сашијем, маму вам јебем буђаву!

ДУЈЕ: Је л ` се видело на преносу?

БОКИ: Де није! Брате-зум! Застава «NORTH FORCE» на југу! И онај Гробар... како се зове онај фег, Дује?

ДУЈЕ: Је л` Црни?

БОКИ: Е, да, бате. Тај. Ухватио се једном руком доле, ово–оно, а другом млати заставом! ... Треба неко кеву да вам јебе за то, ал не Гробари, него наши, бате!

СКАР: Ућути мало, јеботе!

ДУЈЕ: И треба да вас прозива!

СКАР: Ма, шта жена зна о фудбалу? ...

БОКИ: (стане испред њега, агресивно) Скаре! Мојне да ти жена дâ по пичци!

СКАР: (крене да је удари, али га Дује задржи) Испеглаћу те за ово, дрољо глупа!

ДУЈЕ: Смири се, Скар! Ко да је мени лако, јеботе!

СКАР: Нисам то реко, бате!

ДУЈЕ: Па, ћути онда! Сад сте сви до јааајааа. Волите Звезду више од мене, а? Е, курац!

БОКИ: Дује, бате, води мене на текме уместо ових! ... Кад је то било?

ДУЈЕ: Питај свог друга кад је било?

БОКИ: Ког мог друга?!

СКАР: (унесе се Шонету у фацу) ... Другарицу!!!

БОКИ: Шоне?

ШОНЕ: Јеби га!

СКАР: Јеби га? То имаш да кажеш педеру, а? Јеби га? Јебаћу те!

(крене да га удари, али га Дује и Боки спрече)

ДУЈЕ: Доста, бре, доста!

СКАР: Пичко продана! (запева) Прооодааана пичка!

NORTH FORCE: (прихватају) Продана пичка! Шоне је продана пичка! Проооодааанааа пииичкааа! Јебо те прооодааанааа пиииичкаааа!

ШОНЕ: Нисам пичка, јеботе! Нисам!

СКАР: Где нам је застава, Мали?

ШОНЕ: Нисам пичка! ... Што сте ми је дали ако сам пичка, шта је?

ДУЈЕ: (опет запева) Пррооодана пичка!!!

ШОНЕ: Нисам! Дује, реци им, јеботе! Нисам пичка!

ДУЈЕ: То ћемо тек да видимо, Мали!

ШОНЕ: Видећемо.

ДУЈЕ: (строго) Видећемо!

ШОНЕ: Па, видећемо!

ДУЈЕ: А кад ћемо... видети?

ШОНЕ: Било кад, кад нисам сам међу њих петнаест. Нисам мого ништа, Дује, ти ме скапирај.

БОКИ: Мог`о си да запалиш, бре!

ШОНЕ: Нисам мог`о! Црни је имао утоку. Пуц`о би, како је луд!

БОКИ: Е?

ШОНЕ: Кеве ми... Глуми усамљеног револвераша по крају!

СКАР: Да ли долази до твог мозга, Мали, да си нас прод`о и да си прод`о Звезду! Све да су се у тенку возили на тебе... Знаш ти шта значи да ти узму заставу... Није да серем, Звезде ми. Било би три пут боље да је Звезда изгубила, него ово њесра. Па, је л тако?

NORTH FORCE: Такооо јеее!

СКАР: И као није `чка, овај Мали?

NORTH FORCE: Не расправљааај се с њим, набооодиии гааа!
Набоди гаааа!

ДУЈЕ: Доста! Тишина! (сви се смире) Мали, ја те знам од кад си био клинац... И јеби га... Са мном си почео да идеш на текме. И ниси био пичка... ал` сад си, Мали, направио срање!

СКАР: И ја ћу ти јебати матер!

БОКИ: Умукни, јеботе!

(Скар не обраћа пажњу на њу, пљуне на под )

ШОНЕ: Сваком се деси! Знаш да нисам пичка!

ДУЈЕ: Мораш да ми покажеш, Мали!

ШОНЕ: Шта хоћете од мене?

ДУЈЕ: Вечерас мораш да вратиш заставу!

NORTH FORCE: Таааакооо јеее! Браво Дујеее!

ДУЈЕ: Је л`то поштено?

NORTH FORCE: Поштенооо!

ДУЈЕ: Ако је вратиш, ОК! Обећавам ти да ће и Скар и сви остали да ти се извину.

СКАР: А ако је не вратиш ја ти обећавам да ћеш се пазити по мрачним улицама, ал` не од Гробара, него од мене, батице!

ДУЈЕ: Не то! Ако је не вратиш... Пали! Капираш?

ШОНЕ: Како да палим? ...

ДУЈЕ: Или донеси заставу, или немој више никад да дођеш на Север!

NORTH FORCE: Тако јеее!!!

ДУЈЕ: Је л` у реду?

ШОНЕ: Али... Откуд знам да ће застава бити код њих и...

ДУЈЕ: Мали! ... Ми никад нисмо били пичке!

ШОНЕ: Ја волим Звезду, и нисам пичка, Дује!

ДУЈЕ: Ми нисмо никад били `чке, је л то јасно?!

NORTH FORCE: Але але! Алеее алеее!

ШОНЕ: У реду, брате!

ДУЈЕ: Једино што ти остаје кад те сви зајебу су Звезда и Другови, запамти то, Мали!

ШОНЕ: Знам.

ДУЈЕ: Појма немаш! (звони му мобилни телефон. Он га извади из џепа, погледа ко га зове и значајно покаже руком NORTH FORCE-у, јавља се) Где си Црни, пичко Гробарска!

NORTH FORCE: Уби, Уби, Уби Гроообараааа! Гробарааааа! Гробараааа!

ДУЈЕ: Је л чујеш песму, мајмуне? ... За ту заставу ћемо још да видимо, педеру! ... Дај је својој кеви да се обеси! ... Много нас је, бате! Која курва? ... За то ћу те карати, Црни!

СКАР: (отима му слушалицу и гласно каже) Јеб`о вас Туђман! ... Немој ти мени ко је овде, Црни! Скар! ... Онај што ћеш да му пушиш!

(врати Дујету слушалицу)

ДУЈЕ: Ало! ... Кад се видимо? Чекај! (NORTH FORCE-у) Је л` ОК за двајес минута, еј?!

NORTH FORCE: Нек дођу одмах!

— Уби, уби, уби Шиптараааа! Шиптараааа! Шиптараааа!

ДУЈЕ: За десет минута, Црни, хоћеш тако? ... То ћемо уживо ти и ја да видимо! Стижемо, пичко!

(прекида везу)

NORTH FORCE: Шта кажу, пичке?

ДУЈЕ: За десет минута у паркићу!

NORTH FORCE: Ајмо! Ајде! Сви у на-пад! Ајмо! Ај-де! Сви у на-пааад!!!

ДУЈЕ: Хоћемо да им јебемо кеву?

NORTH FORCE: (док излазе са сцене, гласно певају)
Дошо је и тааај дааан!
Умро је Партизааааанн!
Умро је, умро, умро је он!
Неееееећееее бити шампиооон!
Њега су срушилиииии! Њега су спалиииилиии!
Највећи олош варвара свих, наааавииијачи Звездиииниии!

БОКИ: Еј, бреее! Станите! ... Шоне! (Шоне се окрене) Дођи овамо, јеботе...

(Шоне јој прилази, и они остају сами на сцени, али се још увек чује NORTH FORCE песма)

Тако. Је л имаш неку џиџу, бате?

ШОНЕ: Е, имам... (вади из џепа пакетић) Узми. До јаја је...

БОКИ: Ма, нећу све то, дегену! Мислила сам јеботе, ако имаш нешто да се сваримо ти и ја, бате.

ШОНЕ: Ма, имам, Боки. Ал` ево ти и ово... (Из пакле цигарета вади џоинт и пали га, у тишини га додаје Бокију) Пуши!

БОКИ: (узима, повлачи дим) Шоне, бате... Реци ми искрено!

ШОНЕ: Шта да ти кажем?

БОКИ: Је л` ти фрка?

(Шоне ћути, и дува џоинт)

Ало, Мали!

ШОНЕ: Е, нисам ја за тебе Мали, знаш?

БОКИ: (смеје се) Је л` ти фрка?

ШОНЕ: Боки, ти знаш да... Је л` ти знаш да ја нисам пичка?

БОКИ: Знам, бре...

ШОНЕ: Сигурно.

БОКИ: Ма, ти знаш да ја само серем около а да ме заболе и за ту Звезду више! Реци, бате: шта имам од тога што су они шампиони, а? Ако ме капираш...

ШОНЕ: А... ако се нешто деси да ја не будем могао да... да узмем Заставу?

БОКИ: Узећеш заставу!

ШОНЕ: Хоћеш мислити да сам пичка ако... Ако не будем могао да...

БОКИ: (другарски га ухвати за раме и протресе га) Узми јебену заставу, Шоне!

ШОНЕ: Али ако...

БОКИ: Тићу! (угаси џоинт)

ДУЈЕ: (довикне иза сцене) Мали! Мојне да ми се губиш, Мали!

БОКИ: (одгурне га) Иди и узми назад ту заставу! `Ајде!

(Шоне иде унатрашке и гледа је) Немој да бленеш у мене, сељачино, пожури!

ШОНЕ: Видимо се, бате!

(Боки му махне. Шоне оде за NORTH FORCEом. Боки остаје сама на сцени, седне на ћошак и запали цигару. У тишини, поново се чује ТВ из њене собе)

СПИКЕР (Off): ... Овим завршавамо директан пренос ! Опраштамо се од Вас уз мало музике...

(врло тихо почиње песма «U krtogu» - Block out. * Боки пуши своју цигарету, пада једна Звезда и остави светлећи траг преко неба)

ЗАТАМЊЕЊЕ

2. сцена

NORTH FORCE: (чују се пре него што уђу на сцену)

— На –прееед Звееездо, Самоооо напрееед!

— Гдеее ти ииииграаааш ту смо мииии!!!

БОКИ: (устаје) Шта је? Шта је било на фајту?

(NORTH FORCE не престају да певају, отварају пиво које су донели у великој гајби)

СКАР: Јеееебаааалиии смо им кеву!

БОКИ: Шта, шта?

СКАР: Ја сам прилетео и завалио штанглом једног малог. Ударио сам га тачно ту, можда сам му и око избио... И онда је он мене завалио, што сам ја искулирао, да бих му после пришао с леђа, и откинуо га тако да се мали просуо по поду.

NORTH FORCE: Мрзим Партизан! Мрзим Партизан!

СКАР: (укључи се, скочи на ограду) Мрзим Партизан!

БОКИ: Скар! У пичку материну!

СКАР: Шта `оћеш, бре?

БОКИ: А нека мурија?

СКАР: Нигде ни једног пуба! ... Ваљда су сви још око Маракане!

(улази Дује, и за њим још пар навијача)

ДУЈЕ: Брате, пуцало се!

NORTH FORCE: Не сеееерииии!

ДУЈЕ: Ко сере, бре, пичке обичне? Црни је извадио утоку и почео да пуца! Малопре...

БОКИ: А ви, јеботе?

ДУЈЕ: То су ћорци, проверено.

БОКИ: Зајеби ме, бате, са ћорцима!

ДУЈЕ: Битно је да смо их разбили, и на дербију.

СКАР: Што јес-јес, не волим ни ја да се фајтам кад Звезда губи... Данас сам мислио да ћу малог да ставим у...

ДУЈЕ: Јеботе, где је Мали?

(жамор, сви гледају једни у друге)

СКАР: (скоро одушевљен) Значи, запалио... Знао сам да је смрадина, цео дан хоћу да му јебем кеву, а ти се понашаш ко...

ДУЈЕ: Ма, ниси сигуран... Јеботе, можда му се десило нешто!

ДУЈЕ: Сачувала се пичка, не бринем ја за њега...

БОКИ: Мојне да сереш, Скар, јеботе. Кренуо је за Вама.

ДУЈЕ: Кад за нама?

БОКИ: Кад си га позвао, јеботе!

ДУЈЕ: Људи, озбиљно... Је л` видео неко Малог у задњих двадесет минута?

NORTH FORCE: (загледају се међусобно) Не.

СКАР: Мали је само чекао да ухвати штурку, маму му јебем.

БОКИ: Нека га неко зове!

ДУЈЕ: (вади мобилни телефон, окреће број, сачека, прекине везу) Не јавља се!

СКАР: Не јавља се, је л` види ко га зове!

ДУЈЕ: Ућути, Скар! Мали није пичка!

СКАР: Требало је да врати заставу, а он је запалио. Није пичка, него је Гробар!

БОКИ: Дај ми тај фон, Дује!

(узима мобилни од Дујета и окреће)

... Шоне, јавввиии сеее!

ДУЈЕ: Добила си?

БОКИ: Ма, јок... Неко мора да иде да га потражи!

СКАР: Неће га кева наћи у ћевапу, ако га ја пронађем!

БОКИ: Ћути, бре, дебилу... Знате како је био истрипован када је кренуо одавде. Као да иде да умре!

СКАР: Уср`о се, Мали да стварно не дође до фајта...

БОКИ: Ено га, јеботе! Шоне!!! (весело му маше!!! ) Гдееејјј сиии?

ДУЈЕ: Добро је, бате, откинуо сам се од фрке...

(Шоне излази на сцену и подиже у вис велику црвено-белу заставу на којој пише «NORTH FORCE»)

NORTH FORCE: Але-алеее! Але-алееее!!!

ШОНЕ: Ко је пичка, маму Вам јебем?! Ја нисам пичка!

NORTH FORCE: Ко је светски шампион, Шоне, Шоне?!

ДУЈЕ: Скар, извини му се...

СКАР: Шта који курац...?

ШОНЕ: Нисам пичка!

(Излази у сноп светла бандере, тек сад се види да руком придржава рану на стомаку, и да се тетура док хода)

ДУЈЕ: Мали? Шта ти је то, јеботе? ...

БОКИ: Зовите хитну помоћ! Шоне!

ШОНЕ: Н и с а м п и ч к а!

(Руши се на под, преко заставе.

Боки врисне, као женско. Сцена за тренутак остаје у тишини, сви нетремице гледају у Шонета)

ШОНЕ: Нисам пичка!

(Затамњење.

Остаје да светли само прозор осветљен плавим ТВ светлом. Из мрака... )

СПИКЕР: Да ли је то моооогууућееее?!!!

(иза њега грми читав стадион пева Звездину химну)

КРАЈ[1] Драма је написана у Београду 2001 године.

Први пут је изведена под марком трупе dms — demonstrating my style, у режији Јелене Богавац, Битеф театар, 2003.

На Растку објављено: 2007-09-17
Датум последње измене: 2007-09-18 00:26:44
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује