Фондација за културу и традицију Боке "Пројекат Растко-Бока" Херцег-Нови

Прва електронска библиотека
културе и традиције
Боке Которске

http://www.rastko.org.yu/rastko-bo

 

ОРГАНИЗАЦИЈА

Фондација за културу и традицију Боке "Пројекат Растко-Бока" је независна, невладина, нестраначка и непрофитна фондација са сједиштем у Херцег-Новом.

ВИЗИЈА

Очување идентитета Боке Которске као јединственог географског, историјског и културног феномена.

МИСИЈА

Афирмација науке, културе, умјетности, традиције, културног и природног наслеђа Боке Которске кроз развој и примјену савремених информатичких технологија.

ЦИЉЕВИ

Прикупљање и пласирање средстава у сврху електронског и класичног архивирања и издавања дјела из науке, културе и умјетности везаних за подручје Боке Которске у њеним традиционалним границама (општине Котор, Тиват, Херцег-Нови и Будва) и ширег подручја.

***

"Пројекат РАСТКО-БОКА" – Електронска библиотека културе и традиције Боке www.rastko.org.yu/rastko-bo почео је са радом 12. јула 2001. године као једно од покрајинских средишта "Пројекта Растко" – библиотека српске културе на Интернету – www.rastko.org.yu. Пројекат је регистрован рјешењем Министарства правде Републике Црне Горе бр. 02-4957/03 од 18. 12. 2003. године као невладина организација под називом ФОНДАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ И ТРАДИЦИЈУ БОКЕ "ПРОЈЕКАТ РАСТКО-БОКА" и уписана у Регистар невладиних фондација под бр. 73. Фондација настоји да сва културна добра, а нарочито она у јавном власништву, учини доступним најширем кругу истраживача и поштоваоца у цјеловитом облику и под стручним надзором. Фондација систематски подстиче и афирмише начела друштвене и научне етике, професионалност, националну, вјерску и грађанску толеранцију, отвореност културе и традиције Боке Которске и ширег подручја према другим културама, нарочито у региону Југоисточне Европе, а у ширем смислу према укупном европском и свјетском културном и цивилизацијском наслеђу.

Пројекат је започет објављивањем 16 интегралних ауторских јединица 2001. године, да би послије само двије године постао најобимнији и најпосјећенији веб сајт за информације о Боки Которској, са преко 550 ауторских јединица, укључујући и електронску библиотеку Манастира Св. Архангела Михаила на Превлаци.

Међународни систем "Растко" је највећа електронска библиотека у Југоисточној Европи и једна од највећих у свијету. Биљежи укупно 1.000.000 посјета годишње, са тенденцијом удвостручавања посјета сваких 10 мјесеци. Појединачни прилози на систему "Растко" биљеже од 500 до 35.000 посјета на годишњем нивоу. Сви материјали се стандардно објављују у ћириличној и латиничној варијанти, а дјелимично и на страним језицима.

Октобарска награда Херцег-Новог

Фондацији за културу и традицију Боке "Пројекат Растко-Бока" додијељена је Октобарска награда Херцег-Новог за 2004. годину "за изузетан допринос у електронском издаваштву и афирмацији науке, културе, умјетности и традиције Херцег-Новог и Боке Которске на глобалном нивоу". Награда се додјељује као посебно друштвено признање за изузетне резултате у раду и стваралаштву и највиша достигнућа у области привреде, друштвених и других дјелатности.

Образложење жирија:

"Фондација за културу и традицију Боке "Пројекат Растко-Бока" Херцег-Нови – Прва електронска библиотека културе и традиције Боке Которске је нестраначка, невладина и непрофитна фондација, која се бави електронским и класичним архивирањем и издавањем дјела из науке, културе и умјетности везаних за Боку Которску и шире подручје. Представља јединствен регионални подухват у електронском издаваштву и највећу и најзначајнију електронску библиотеку на источној обали Јадрана (Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија). Од 2001. године до данас објавила је преко 550 разних прилога (интегралних издања књига, чланака, докумената и фото-галерија), чиме је дала велики допринос афирмацији науке, културе, умјетности, традиције и туристичких потенцијала Херцег-Новог и Боке Которске на глобалном нивоу. Као релевантан извор, коришћена је у изради историографских дјела и туристичких водича о Црној Гори на више страних језика, ушла је у више страних електронских универзитетских библиотека, а у оквиру система "Растко" ужива препоруке неколико установа Европске уније, Конгресне библиотеке у Вашингтону итд.

Фондација за културу и традицију Боке "Пројекат Растко-Бока" Херцег-Нови овлашћена је од стране најстарије свјетске електронске библиотеке – америчког Пројекта "Гутенберг" и његовог европског средишта Пројекта "Гутенберг-Европа" да у 2005. години буде оснивач и реализатор Пројекта "Гутенберг Црна Гора", који представља главну електронску библиотеку за књиге у јавном домену за подручје Републике Црне Горе, чиме ће се Херцег-Нови убројити у ред главних свјетских центара електронског издаваштва."

***

Фондација за културу и традицију Боке "Пројекат Растко-Бока"

Адреса: Пут X херцеговачке бригаде 16, 85340 Херцег-Нови, Бока Которска, Црна Гора

Ел. пошта: boka@rastko.net

Телефон: +382 69 514 661

Жиро рачун: 505-5010000001300-27 Атлас Монт банка Херцег-Нови

Матични број: 02395711

***

Instruction for customer transfers in EUR, USD, CHF, GBP:

56: Intermediary:
COBADEFF
Commerzbank AG
Frankfurt

57: Account with institution:
/ 400876951500
ATLMMEP2
Atlasmont Banka AD
Vaka Djurovica bb, Podgorica

59: Beneficiary:
/ ME25505120000000232109
RASTKO-BOKA FONDACIJA - HERCEG-NOVI


Контакт:

Фондација за културу и традицију Боке "Пројекат Растко-Бока"   ▪  Пут X херцеговачке бригаде 16  ▪  85340 Херцег-Нови  ▪  Бока Которска  ▪  Црна Гора

Телефон: +382 69 514 661  ▪  Ел. пошта: boka@rastko.net

http://www.rastko.org.yu/rastko-bo

http://rastko.users.cg.yu

На Растку објављено: 2007-12-09
Датум последње измене: 2007-12-08 21:23:39
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује