превод Емилијан Чарнић

Јованово Откривење - Апокалипса

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Јованово Откривење - Апокалипса

Глава 1

Увод

1 Откривење Исуса Христа, које му даде Бог - да покаже својим служитељима шта има ускоро да се збуде, те показа и по свом анђелу посла своме служитељу Јовану, 2 који је посведочио реч Божију и сведочанство Исуса Христа, све што је видео. 3 Блажен је ко чита и блажени су који слушају речи пророштва и држе што је у њему написано, јер је време близу.

Уводно писмо

4 Јован на седам цркава у Азији: благодат вам и мир од онога који јесте и који беше и који ће доћи, и од седам духова који су пред његовим престолом, 5 и од Исуса Христа, који је верни сведок, првенац од мртвих и владар над земаљским царевима. Ономе који нас љуби и који нас својом крвљу избави од наших грехова, 6 и учини нас царством, свештеницима Богу и Оцу своме, њему слава и власт у све векове, амин. 7 Ево, иде са облацима и гледаће га свако око и они који га прободоше, и кукаће за њим сва племена земаљска. Да, амин.

8 Ја сам Алфа и Омега, говори Господ Бог, који јесте и који беше и који ће доћи, Сведржитељ. 9 Ја, Јован, ваш брат и саучесник у невољи, и царству, и трпљењу у Исусу, обретох се на острву које. се зове Патмос - због речи Божије и сведочанства Исусова. 10 У дан Господњи занех се и чух за собом снажни глас као звук трубе, који говораше: 11 запиши у књигу што гледаш и пошаљи на седам цркава: у Ефес, и у Смирну, и у Пергам, и у Тиатиру, и у Сард, и у Филаделфију, и у Лаодикију.

12 И обазрех се да видим глас који говораше са мном. И кад се обазрех, видех седам златних свећњака 13 и усред свећњака некога налик на Сина човечијег, обученог у дугу хаљину и опасаног златним појасом по прсима. 14 Његова глава и његове власи беху беле као бела вуна, као снег, и очи његове као пламен ватрени, 15 и ноге његове као у пећи зажарени метал, и глас његов као хука многих вода. 16 У својој десној руци имао је седам звезда, и из његових уста излажаше мач оштар с обе стране, и његово лице беше као што сунце сија у својој сили.

17 И кад га видех, падох пред његове ноге као мртав; и стави своју десницу на ме говорећи: не бој се; ја сам Први и Последњи 18 и Живи, и бејах мртав, и види жив сам у све векове, и имам кључеве од смрти и од ада. 19 Напиши, дакле, што си видео, и што јесте и што ће бити после тога. 20 Тајна седам звезда, које си видео на мојој десници, и седам златних свећњака: седам звезда су анђели седам цркава, и седам свећњака су седам цркава.

Глава 2

Писмо цркви у Ефесу

1 Анђелу цркве у Ефесу напиши: ово говори онај што држи седам звезда у својој десници, што ходи сред седам златних свећњака: 2 знам твоја дела и твој труд и твоју стрпљивост, и да не можеш да сносиш зле људе, и искушао си оне који говоре да су апостоли а нису, и нашао си да су лажљивци; 3 и имаш стрпљивости, и поднео си за моје име, и ниси сустао. 4 Али имам нешто против тебе, што си оставио своју прву љубав. 5 Сећај се, дакле, одакле си пао и покај се и чини прва своја дела; иначе ћу ти доћи и уклонити твој свећњак с његовог места, ако се не покајеш. 6 Него ово имаш: мрзиш дела Николаита - која и ја мрзим.

7 Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама: ономе који побеђује даћу да једе од дрвета живота које је у Божијем рају.

8 И анђелу цркве у Смирни напиши: ово говори Први и Последњи, који би мртав и оживе: 9 знам твоју невољу и твоје сиромаштво, али ти си богат, знам и хулу оних који говоре да су Јудеји, а нису, него сатанска синагога. 10 Не бој се ничега што ћеш имати да трпиш. Види, ђаво ће неке од вас бацити у тамницу да будете подвргнути искушавању, и имаћете невољу десет дана. Буди веран до смрти па ћу ти дати венац живота.

11 Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама: ономе који побеђује - томе друга смрт неће наудити.

Писмо цркви у Пергаму

12 И анђелу цркве у Пергаму напиши: ово говори онај који има оштри мач са две оштрице: 13 знам где обитаваш, где је сатанин престо. И држиш моје име, и ниси се одрекао вере у мене ни у дане када је мој верни сведок Антипа убијен код вас - где сатана обитава. 14 Али имам нешто мало против тебе: имаш онде таквих који држе науку Валаама, који је поучавао Валака да баци саблазан пред синове Израиљеве, да једу месо жртвовано идолима и да се одају блуду. 15 Тако и ти имаш оне који на исти начин држе науку Николаита. 16 Покај се, дакле, иначе ћу ти убрзо доћи и заратићу са њима мачем својих уста.

17 Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама: ономе који побеђује даћу од скривене мане, даћу му и бео камен и на камену написано ново име, које не зна нико сем онога који га прима.

Писмо цркви у Тијатири

18 И анђелу цркве у Тијатири напиши: ово Говори Син Божији који има очи као ватрени пламен, а ноге су му као сјајни метал. 19 Знам твоја дела и твоју љубав и веру и службу и твоју стрпљивост, и твоја последња дела којих има више него оних првих. 20 Али имам нешто против тебе, што допушташ жени Језавељи, која за себе говори да је пророчица, те учи и доводи у заблуду моје служитеље - да блудниче и да једу месо жртвовано идолима. 21 И дадох јој времена да се покаје, али она неће да се покаје за своје блудничење. 22 Види, бацићу је на болесничку постељу, и с њом оне који блудниче с њом, у велику невољу, ако се не покају за своја дела. 23 И побићу јој децу, па ће све цркве знати да сам ја тај који испитује бубреге и срца, и даћу вам сваком по делима вашим. 24 А вама осталима у Тијатири, који год немају ове науке, који - као што говоре - не познаше сатанске дубине, говорим: не намећем вам друго бреме; 25 само чврсто држите оно што имате, док ја не дођем.

26 И ономе који побеђује и држи моја дела до краја, томе ћу дати власт над многобошцима, 27 и биће им пастир са гвозденом палицом, као што се разбија земљано посуђе, 28 као што сам и ја примио од свога Оца, и даћу му звезду Даницу. 29 Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.

Глава 3

Писмо цркви у Сарду

1 И анђелу цркве у Сарду напиши: ово говори онај што има седам Божијих духова и седам звезда: знам твоја дела, имаш име да си жив, а мртав си. 2 Пробуди се и учврсти остало што беше на умору; јер нисам нашао твоја дела као савршена пред Богом својим. 3 Сећај се, дакле, како си примио и чуо, па држи и покај се. Ако ли се, дакле, не пробудиш, доћи ћу као лупеж и нећеш никако сазнати у који час ћу доћи на тебе. 4 Али имаш мало имена у Сарду, која не опоганише своје хаљине, ти ће ходити са мном у белим хаљинама, јер су достојни.

5 Који побеђује обући ће се тако у беле хаљине и нећу избрисати његово име из књиге живота, те ћу признати његово име пред својим Оцем и пред његовим анђелима. 6 Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.

Писмо цркви у Филаделфији

7 И анђелу цркве у Филаделфији напиши: ово говори Свети, Истинити, који има Давидов кључ, који отвара и нико не затвара, и који затвара а нико не отвара: 8 знам твоја дела. Види, учинио сам да су пред тобом отворена врата која нико не може да затвори; јер ти имаш мало моћи, па ипак си сачувао моју реч и ниси се одрекао мога имена. Види, дајем ти неке из синагоге сатанине, који за себе говоре да су Јудеји, а нису то него лажу. Види, учинићу да они дођу и да се поклоне пред твојим ногама, и да сазнају да сам те заволео. 10 Зато што си сачувао моју реч о стрпљивости, и ја ћу сачувати тебе од часа искушења, који ће доћи на сав свет, да искуша оне што станују на земљи. 11 Долазим брзо; држи што имаш, да нико не узме твој венац.

12 Онога који побеђује учинићу стубом у храму свога Бога и неће више изићи напоље, па ћу на њему написати име свога Бога и име града мога Бога, новог Јерусалима који силази са неба од мога Бога, и моје ново име. 13 Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.

Писмо цркви у Лаодикији

14 И анђелу цркве у Лаодикији напиши: ово говори Амин, верни и истинити сведок, почетак створења Божијег: 15 знам твоја дела, да ниси ни хладан ни врућ. Камо среће да си хладан или врућ. 16 Овако, зато што си млак и ниси ни врућ ни хладан, избљуваћу те из својих уста. 17 Зато што говориш: богат сам и обогатио сам се и ништа ми не треба, а не знаш да си бедан и кукаван и сиромашан и слеп и го. 18 Саветујем ти да купиш од мене злата жеженог у огњу - да се обогатиш, и беле хаљине - да се обучеш и да се не покаже срамота твоје голотиње, и масти - да помажеш своје очи, да видиш. 19 Ја карам и кажњавам све које волим; буди, дакле, ревностан и покај се. 20 Види, стојим на вратима и куцам; ако ко чује мој глас и отвори врата, ући ћу к њему и јешћу с њим - и он са мном.

21 Ономе који побеђује даћу да седне са мном на мој престо, као што и ја победих и седох са својим Оцем на његов престо. 22 Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.

Глава 4

Визија божанског величанства

1 Потом видех, и гле, на небу отворена врата и први глас који чух како као труба говори са мном, рече: попни се овамо и показаћу ти шта има да се збуде после овога. 2 Одмах се занех, и види, на небу стајаше престо, а на престолу сеђаше неко, 3 и тај што сеђаше беше на изглед као камен јаспис и сард, и около престола беше дуга на изглед као смарагд.

4 И около престола беху двадесет и четири престола, а на престолима видех двадесет и четири старешине како седе, обучени у беле хаљине, а на својим главама имаху златне круне. 5 И од престола излажаху муње и гласови и громови; а седам ватрених буктиња горело је пред престолом; то су седам Божијих духова. 6 И пред престолом беше као стаклено море слично кристалу; а сред престола и око престола четири жива бића пуна очију спреда и састраг. 7 И прво живо биће беше као лав, а друго живо биће као јунац, треће пак живо биће имаше лице као лице човека, и четврто живо биће беше као орао који лети. 8 И свако од четири жива бића имаше по шест крила, наоколо и изнутра пуних очију; и немају починка ни дању ни ноћу говорећи: »Свет, свет, свет је Господ Бог, сведржитељ, који беше и који јесте и који ће доћи«.

9 И кад жива бића дадоше славу и част и захвалност ономе што седи на престолу, који живи у све векове, 10 падоше двадесет и четири старешине пред оним што седи на престолу, па се поклонише ономе што живи у све векове, те метнуше своје круне пред престо говорећи: 11 достојан си, Господе и Боже наш, да примиш славу и част и силу, јер ти си створио све и твојом вољом све беше и све би створено.

Глава 5

Запечаћена књига и Јагње

1 И видех у десници онога што сеђаше на престолу књигу, исписану изнутра и споља, запечаћену са седам печата. 2 И видех јаког анђела како објављује снажним гласом: ко је достојан да отвори књигу и да отпечати њене печате? 3 И нико ни на небу, ни на земљи, ни под земљом, није могао да отвори ту књигу нити да загледа у њу. 4 А ја сам много плакао што се не нађе нико достојан да отвори књигу нити да загледа у њу. 5 И један од старешина рече ми: не плачи; види, победио је лав из Јудина племена, изданак из корена Давидова, па може да отвори књигу и њених седам печата.

6 И видех сред престола и четири жива бића и сред старешина Јагње где стоји као заклано, са седам рогова и седам очију, то су седам Божијих духова посланих по свој земљи. 7 И дође те узе књигу из деснице онога што седи на престолу. 8 И кад узе књигу, четири жива бића и двадесет и четири старешине падоше пред Јагњетом, и свако је имао китару и златне зделе, пуне тамјана, а то су молитве светих. 9 И певаху нову песму говорећи: достојан си да узмеш књигу и да отвориш њене печате, зато што си био заклан и што си својом крвљу искупио Богу људе од сваког племена и језика и народа и народности, 10 и учинио их Богу нашему царством и свештеницима и они ће царевати на земљи. 11 И видех и чух глас многих анђела око престола, и живих бића, и старешина, и њихов број беше миријаде миријада и хиљаде хиљада, 12 који говораху снажним гласом: Јагње, које је заклано, достојно је да прими силу и богатство и мудрост и моћ и част и славу и благослов.

13 И свако створење које је на небу и на земљи и под земљом и на мору, и све што је у њима, чух како говоре: благослов и част и слава и сила у све векове ономе што седи на престолу и Јагњету.

14 А четири жива бића говораху: амин, и старешине падоше и поклонише се.

Глава 6

Отварање седам печата

1 И видех кад Јагње отвори један од седам печата и чух једно од четири жива бића како громогласно говори: дођи. 2 И видех, и гле, бео коњ, а онај што сеђаше на њему имаше стрељачки лук, и даде му се венац, па изиђе побеђујући и да победи.

3 И кад отвори други печат, чух друго живо биће где говори: дођи. 4 И изиђе други, риђи коњ, а ономе што сеђаше на њему даде се да узме мир са земље па да људи кољу један другога, и даде му се велики мач.

5 И кад отвори трећи печат, чух треће живо биће где говори: дођи. И видех, и гле, врани коњ, а онај што сеђаше на њему имаше вагу у својој руци. 6 И чух као да глас између четири жива бића говори: мерица пшенице за динар и три мерице јечма за динар; а уљу и вину немој да нашкодиш.

7 И кад отвори четврти печат, чух глас четвртог живог бића где говори: дођи. 8 И видех, и гле, зеленкаст коњ, а ономе што сеђаше на њему беше име смрт, и ад иђаше за њим, и даде им се власт над четвртином земље, да убијају мачем и и глађу и кугом и зверињем земаљским.

9 И кад отвори пети печат, видех под жртвеником душе закланих због Божије речи и због сведочанства које имаху. 10 И повикаше снажним гласом говорећи: докле, свети и истинити господару, нећеш судити и осветити нашу крв на онима што станују на земљи? 11 И сваком од њих беше дана бела хаљина, и би им речено да почину још мало времена, док се не наврши број њихових саслужитеља и њихове браће, који има да буду побијени као и они.

12 И видех кад отвори шести печат, и би велики земљотрес, и сунце поцрне као врећа од кострети, а сав месец поста као крв, 13 и звезде небеске попадаше на земљу као што смоква одбацује своје недозреле плодове, кад је љуља јак ветар, 14 и небо се измаче као књига кад се смота, а свака гора и свако острво би покренуто са свога Места. 15 И цареви земаљски, и великаши, и војводе, и богаташи, и силни, и сваки роб и сваки слободњак, посакриваше се по пећинама и по горским стенама, 16 и говораху горама и стенама: падните на нас и сакријте нас од лица онога што седи на престолу и од гнева Јагњетова, 17 јер дође велики дан гнева њихова, и ко може да се одржи?

Глава 7

144 000 Израиљаца

1 Потом видех четири анђела где стоје на четири угла земље и држе четири земаљска ветра, да не дува ветар на земљу, ни на море, ни на икакво дрво. 2 И видех другог анђела који се подиже од истока сунца и који има печат Бога живога, те повика снажним гласом четирма анђелима којима би дано да науде земљи и мору, 3 говорећи: не удите земљи, ни мору, ни дрвећу, док служитеље Бога нашега не запечатимо на челима њиховим. 4 И чух број запечаћених: сто четрдесет и четири хиљаде запечаћених од свих племена синова Израиљевих: 5 од племена Јудина дванаест хиљада запечаћених, од племена Рувимова дванаест хиљада, од племена Гадова дванаест хиљада, 6 од племена Асирова дванаест хиљада, од племена Нефталимова дванаест хиљада, од племена Манасијина дванаест хиљада, 7 од племена Симеонова дванаест хиљада, од племена Левијева дванаест хиљада, од племена Исахарова дванаест хиљада, 8 од племена Завулонова дванаест хиљада, од племена Јосифова дванаест хиљада, од племена Венијаминова дванаест хиљада запечаћених.

Велики народ

9 Потом видех, и гле, многи народ кога нико није могао избројати, од сваке народности и племена и народа и језика, где стоје пред престолом и пред Јагњетом, обучени у беле хаљине са палмама у рукама својим. 10 И викаху снажним гласом говорећи: спасење припада Богу нашему, који седи на престолу, и Јагњету.

11 И сви анђели стајаху око престола и старешина и четири жива бића, и падоше на своја лица пред престолом и поклонише се Богу 12 говорећи: амин, благослов и слава и мудрост и захвалност и част и сила и снага Богу нашему у све векове. Амин.

13 И прозбори један од старешина говорећи ми: ко су и одакле дођоше ови обучени у беле хаљине? 14 А ја сам му казао: господине мој, ти знаш. И рече ми: ово су они што долазе од велике невоље, који опраше своје хаљине и убелише их у Јагњетовој крви. 15 Зато су пред Божијим престолом, те му служе дан и ноћ у његовом храму, а онај што седи на престолу пребиваће над њима. 16 Они неће никад више гладовати, ни жеднети, нити ће их сунце пећи нити каква жега, 17 јер ће Јагње, које је насред престола, бити њихов пастир и водиће их на изворе живе воде; а Бог ће отрти сваку сузу са њихових очију.

Глава 8

Седам труба

1 И кад отвори седми печат, наста тишина на небу око пола часа. 2 И видех седам анђела који стоје пред Богом, и даде им се седам труба. 3 И дође други анђео са златном кадионицом па стаде код жртвеника, и даде му се много тамјана - да га за молитве свих светих принесе на златни жртвеник пред престолом. 4 И подиже се пред Богом из анђелове руке дим од тамјана за молитве светих. 5 И узе анђео кадионицу па је напуни ватром са жртвеника и баци је на земљу; и насташе громови и грмљавине и муње и земљотрес. 6 А седам анђела, који имаху седам труба, спремише се да затрубе.

7 И први затруби: те наста град и ватра помешана с крвљу, и то би бачено на земљу; и трећина земље изгоре, и трећина дрвећа изгоре, и сва зелена трава изгоре.

8 И други анђео затруби: и као велика гора, ватром зажарена, би бачена у море; и трећина мора поста крв, 9 те помре трећина живих створења у мору, пропаде и трећина лађа.

10 И трећи анђео затруби: и паде са неба велика звезда горећи као буктиња, те паде на трећину река и на изворе вода. 11 А име звезде гласи: Пелен. И трећина вода поста пелен и многи људи помреше од вода, јер беху загорчане.

12 И четврти анђео затруби: и би ударена трећина сунца и трећина месеца и трећина звезда, да се помрачи њихова трећина и да трећина дана не светли, а исто тако и ноћи.

Прво зло

13 И видех и чух једног орла где лети посред неба говорећи снажним гласом: тешко, тешко, тешко онима што станују на земљи од осталих гласова труба тројице анђела, који ће затрубити.

Глава 9

1 И пети анђео затруби: и видех звезду која је са неба пала на земљу, и даде јој се кључ од ждрела бездана. 2 И отвори ждрело бездана, те се подиже дим из ждрела као дим велике пећи, а сунце и ваздух беху помрачени од дима из ждрела. 3 И из дима изиђоше скакавци на земљу, па им се даде моћ какву имају земаљске скорпије. 4 И би им речено да не уде трави земаљској, нити икаквој зелени, нити икаквом дрвету, него само људима који немају Божијег печата на својим челима. 5 И даде им се моћ не да их убијају, него да их киње пет месеци; и њихово кињење беше као кињење скорпије - кад убоде човека. 6 А у оне дане људи ће тражити смрт и неће је наћи, и желеће да умру, и смрт ће бежати од њих.

7 А прилике, које се као скакавци појавише, беху сличне коњима припремљеним за бој, а на њиховим главама беху венци слични злату, лица им пак беху као људска лица. 8 И имаху власи као женска коса, а зуби им беху као у лавова, 9 имаху и оклопе као гвоздене оклопе, а шум њихових крила беше као тутњава кола са многим коњима који трче у бој. 10 И имаху репове и жалце као у скорпија, а у њиховим реповима беше њихова моћ да науде људима пет месеци. 11 Они имају над собом цара, анђела бездана, коме је име на јеврејском језику Авадон, а на грчком се зове Аполион. 12 Једно зло прође; види, иду још два зла за овим.

Друго зло

13 И шести анђео затруби: и чух један глас од четири рогља златног жртвеника пред Богом, 14 где говори шестом анђелу који имаше трубу: одреши четири анђела који су свезани на великој реци Еуфрату. 15 И беху одрешена четири анђела, припремљена за час и дан и месец и годину, да побију трећину људи. 16 А број те војске беше две стотине милиона коњаника, чух њихов број.

17 И у том виђењу овако видех коње и оне што сеђаху на њима: имали су ватрене и плаветне и жуто обојене оклопе, а коњске главе беху као главе лавова, и из њихових уста излажаше ватра и дим и сумпор. 18 Од ове три недаће погибе трећина људи, од ватре и дима и сумпора што излажаше из њихових уста. 19 Јер сила тих коња беше у њиховим устима и њиховим реповима: њихови репови су, наиме, слични змијама, имају главе и њима уде.

20 Остали пак људи, који не погибоше од ових недаћа, не покајаше се за дела својих руку - да се не клањају демонима и златним и сребрним и бронзаним и каменим и дрвеним идолима, који не могу ни гледати ни слушати ни ходати, 21 и не покајаше се за своја убијства, ни за своја врачања, ни за своје блудничење, ни за своје крађе.

Глава 10

Анђео са књижицом

1 И видех другог јаког анђела како силази са неба, обучена облаком, и дуга беше на његовој глави, а лице његово беше као сунце, и ноге његове као ватрени стубови, 2 и имаше у својој руци отворену књижицу. И стави своју десну ногу на море, а леву на земљу, 3 те повика веома гласно - као лав кад риче. А кад повика, проговорише седам громова својим гласовима. 4 И кад проговорише седам громова, намеравао сам да пишем; тада чух глас са неба који говораше: запечати што рекоше седам громова и то не пиши.

5 И анђео, кога видех где стоји на мору и на земљи, подиже своју десну руку према небу 6 и закле се оним што живи у све векове, који је створио небо и што је на њему, и земљу и што је на њој, и море и што је у њему: да времена неће више бити, 7 него ће се у дане гласа седмога анђела, кад он буде затрубио, свршити тајна Божија, као што је објавио својим служитељима, пророцима.

8 И глас који чух са неба опет проговори са мном и рече: иди, узми отворену књигу у руци анђела који стоји на мору и на земљи. 9 И одох анђелу и рекох му да ми да књижицу. И рече ми: узми и поједи је, и загорчаће ти стомак, али у устима твојим биће слатка као мед. 10 И узех књижицу из анђелове руке и поједох је, и беше у мојим устима слатка као мед. А кад је поједох, загорча ми стомак. 11 И рекоше ми: треба поново да пророкујеш о многим народима, народностима и царевима.

Глава 11

Два сведока

1 И даде ми се трска слична штапу, с овим речима: устани и измери храм Божији и жртвеник и оне што се у њему Богу моле. 2 А спољашње двориште храма остави на миру и не мери га, јер је дано многобошцима, и они ће газити свети град четрдесет и два месеца. 3 И даћу двојици својих сведока па ће у оделу за жалост пророковати хиљаду двеста и шездесет дана. 4 Ови су две маслине и два свећњака што стоје пред Господом земље. 5 И ако ко хоће да им науди, ватра излази из њихових уста и прождире њихове непријатеље. И ако ко зажели да им науди, мора овако да буде убијен. 6 Ови имају власт да затворе небо - да не пада киша у дане њиховог пророковања, и имају власт над водама - да их претварају у крв, и да ударе земљу сваком недаћом - колико год пута зажеле.

7 И кад сврше своје сведочанство, звер која излази из бездана ратоваће против њих, и победиће их, и убиће их. 8 И њихова телеса лежаће на улици великог града, који се у духовном смислу зове Содом и Египат, где је и њихов Господ био распет. 9 И људи од народа и племена и језика и народности гледаће њихова телеса три и по дана, и неће дозволити да њихова телеса положе у гроб. 10 И који станују на земљи радоваће се за њих и веселиће се, и слаће дарове један другоме, зато што су ова два пророка намучили становнике земље. 11 И после три и по дана уђе у њих дух живота од Бога, па стадоше на своје ноге, а велики страх спопаде оне који их гледаху. 12 И чуше снажан глас са неба који им је говорио: попните се овамо. И попеше се на небо у облаку, и видеше их непријатељи њихови.

13 А у тај час би велики земљотрес, те паде десети део града, и земљотрес поби седам хиљада особа, а остали се уплашише и дадоше славу Богу небеском.

14 Друго зло прође, види, треће зло долази брзо.

Треће зло

15 И седми анђео затруби: и одјекнуше снажни гласови на небу говорећи: владавина над светом припаде Господу нашем и његовом Месији, и владаће у све векове.

16 И двадесет и четири старешине, који седе пред Богом на својим престолима, падоше на своја лица и поклонише се Богу, 17 говорећи: захваљујемо ти, Господе Боже Сведржитељу, који јеси и који си био, што си узео своју велику силу и зацарио се. 18 И народи се разгневише, и дође гнев твој и време мртвих - да им се суди, и да се да награда твојим служитељима, пророцима и светима и онима који се боје твога имена, малима и великима, да упропастиш оне који су земљу упропашћавали.

19 И отвори се храм Божији на небу и показа се ковчег његовог савеза у његовом храму, и насташе муње и грмљавине и громови и земљотрес и град велики.

Глава 12

Жена и аждаја

1 И показа се велики знак на небу: жена обучена у сунце и месец под њеним ногама, а на глави јој венац од дванаест звезда, 2 и беше трудна и викаше од порођајних болова и мука. 3 И показа се други знак на небу, и види: велика аждаја, црвена као ватра, са седам глава и десет рогова, а на њеним главама седам круна, 4 и њен реп повуче трећину небеских звезда, те их баци на земљу. И аждаја је стајала пред женом која је имала да роди, да јој прождере дете - кад роди. 5 И роди мушко дете, сина, који ће свима народима бити пастир са гвозденом палицом. И њено дете би узето к Богу и његовом престолу. 6 А жена утече у пустињу где је имала место које јој је Бог припремио, да је онде хране хиљаду двеста и шездесет дана.

7 И наста рат на небу; Михаило са својим анђелима зарати на аждају. И аждаја и њени анђели заратише, 8 али не одолеше и не нађе им се више места на небу. 9 И би збачена велика аждаја, стара змија, звана ђаво и сатана, која заводи сав свет, она би збачена на земљу и њени анђели беху збачени с њом. 10 И чух снажан глас на небу како говори: сад наста спасење и сила и царство Бога нашега, и власт његовог Месије, јер је збачен тужитељ наше браће који их оптуживаше пред нашим Богом дан и ноћ. 11 И они га победише Јагњетовом крвљу и речју свога сведочанства, и не заволеше свој живот - све до смрти. 12 Зато се веселите небеса и ви који боравите на њима. Тешко земљи и мору, јер ђаво сиђе к вама с великим гневом знајући да има мало времена.

13 И кад аждаја виде да је збачена на земљу, поче гонити жену која роди мушко дете. 14 Жени пак дадоше два крила великог орла - да лети у пустињу на своје место, где ће се хранити једно време, и два времена, и по времена, далеко од змије. 15 А змија избаци за женом из својих уста воду као реку, да је река однесе. 16 Но земља поможе жени, па отвори земља своја уста и попи реку коју избаци аждаја из својих уста. 17 И разгневи се аждаја на жену, те оде да зарати на остало њено потомство, на оне који држе Божије заповести и имају сведочанство Исусово. 18 А ја стадох на пешчану морску обалу.

Глава 13

Две звери

1 И видех звер како излази из мора, која је имала десет рогова и седам глава, а на њеним роговима десет круна и на њеним главама богохулна имена. 2 И звер коју видех беше као пантер, и ноге јој беху као у медведа, а уста јој као у лава. И аждаја јој даде своју моћ и свој престо и велику власт. 3 И видех једну од њених глава као да је рањена на смрт, али њена смртна рана би излечена. И задиви се сва земља и пође за звери, 4 и поклонише се аждаји што даде власт тој звери, поклонише се и звери говорећи: ко је раван звери и ко може ратовати с њом? 5 И дадоше јој се уста која говоре велике речи и хуле, и даде јој се власт да тако ради четрдесет и два месеца. 6 И отвори своја уста да хули на Бога, да похули на његово име и на његов шатор, на оне који имају свој шатор на небу. 7 И даде јој се да зарати на свете и да их победи, и даде јој се власт над сваким племеном и народом и језиком и народношћу. 8 И клањаће јој се сви који станују на земљи, чије име - од постанка света - није уписано у животној књизи Јагњета које је ,заклано.

9 Ако ко има ухо нека чује. 10 Ко у ропство води и сам ће у ропство отићи; ко буде мачем убијао, мора и сам од мача да погине. Овде је истрајност и вера светих.

11 И видех другу звер како излази из земље, и имала је два рога као у јагњета, и говораше као аждаја. 12 И она је извршавала власт прве звери пред њом и учинила да се земља и њени становници клањају првој звери, чија је смртна рана залечена. 13 И она чињаше велика чудеса, тако да и ватру с неба спусти на земљу пред људима. 14 Она је заводила становнике земље чудесима која су јој била дана да их чини пред зверју, говорећи становницима земље да начине лик звери, која је имала рану од мача и остала жива. 15 И даде јој се да оживи лик звери и да лик звери проговори, те да учини да буду побијени сви који се не поклоне лику те звери. 16 И учини да сви, мали и велики, богати и сиромашни, слободни и робови, начине себи жиг на својој десној руци или на свом челу, 17 да нико не може ни купи ти ни продати сем онога ко има жиг, име звери или број њенога имена.

18 Овде је мудрост. Ко има ум нека израчуна број звери; јер је човеков број. А њен је број шесто шездесет и шест.

Глава 14

Јагње и изабраници

1 И видех, и види, Јагње стајаше на Сионској гори, а с њим њих сто четрдесет и четири хиљаде који су имали његово име и име његовога Оца написано на челима својим. 2 И чух глас са неба као шум многих вода и као грмљавину јаког грома, а глас који чух беше као од китариста који певају уз своје китаре. 3 И певаху нову песму пред престолом и пред четири жива бића и пред старешинама, и нико није могао да научи ту песму сем оних сто четрдесет и четири хиљаде који су искупљени са земље. 4 То су ти што се не окаљаше женама; то су, наиме, девственици. Они иду за Јагњетом куда оно иде. Ови су искупљени као првенци од људи Богу и Јагњету, 5 и лаж се не нађе у њиховим устима; непорочни су.

Наговештај суда

6 И видех другог анђела како лети посред неба имајући вечито еванђеље - да га објави становницима земље и свакој народности и сваком племену и језику и народу, 7 и говораше снажним гласом: бојте се Бога и одајте му славу, јер дође час његовога суда, и поклоните се Творцу неба и земље и мора и водених извора.

8 И један други анђео дође за њим говорећи: паде, паде велики Вавилон, који је страсним вином свога разврата напојио све народе.

9 И један трећи анђео дође за њима говорећи снажним гласом: ако се ко клања звери и њеном лику, и прима жиг на своје чело и на своју руку, 10 и сам ће пити од вина гнева Божијег, које је непомешано уточено у чашу његовога гнева, па ће бити мучен у ватри и сумпору пред светим анђелима и пред Јагњетом. 11 И дим њиховога мучења дизаће се у све векове, и неће имати покоја дању ни ноћу они који се клањају звери и њеном лику, и ко прима жиг њенога имена.

12 Овде је истрајност светих који држе Божије заповести и веру у Исуса. 13 И чух глас како ми говори са неба: напиши: блажени су мртви који одсад умиру у Господу. Да, говори Дух, да почину од својих трудова; јер дела њихова иду за њима.

14 И видех, и види, бели облак, а на облаку сеђаше неко сличан Сину човечијем, са златним венцем на глави и оштрим српом у руци. 15 И један други анђео изиђе из храма вичући снажним гласом ономе што сећаше на облаку: пошаљи свој срп и пожањи, јер дође време да се пожање, јер се осуши земаљска жетва. 16 И онај што сеђаше на облаку баци свој срп на земљу и земља би пожњевена.

17 И један други анђео изиђе из храма што је на небу, и он имаше оштар срп.

18 И од жртвеника дође један други анђео који имаше власт над ватром, па повика снажним гласом ономе што је имао оштри срп: пошаљи свој оштри срп и порежи грожђе земаљског чокота, јер је сазрело његово грожђе. 19 И анђео баци свој срп на земљу, те обра земаљски чокот и стави у велику муљару гнева Божијег. 20 И муљара би изгажена изван града и изиђе крв из муљаре коњима до узда - хиљаду и шест стотина стадија.

Глава 15

Седам здела

1 И видех други, велики и чудесни знак на небу: седам анђела који су имали седам крајњих зала, јер се њима сврши гнев Божији.

2 И видех нешто као стаклено море, помешано с ватром, и победнике звери и њенога лика и броја њенога имена где стоје на стакленом мору, и имаху китаре Божије. 3 И певаху песму Мојсија, служитеља Божијег, и песму Јагњетову, говорећи: велика су и дивна твоја дела Господе Боже, Сведржитељу; праведни су и истинити твоји путеви, цару народа. 4 Ко се неће побојати Господе, и прославити твоје име? Јер си само ти свет; сви ће народи доћи и поклониће се пред тобом, јер се показаше твоји праведни судови.

5 И после овога видех, и храм скиније сведочанства на небу отвори се, 6 а из храма изиђоше седам анђела који имаху седам зала, обучени у чисто и светло платно и златним појасима опасани по прсима. 7 И једно од четири жива бића даде седморици анђела седам златних здела пуних гнева Бога који живи у све векове. 8 И напуни се храм дима од славе Божије и од силе његове, и нико не могаше ући у храм док се не свршише седам зала седморице анђела.

Глава 16

1 И чух снажан глас из храма како говори седморици анђела: идите и излијте седам здела гнева Божијег на земљу.

2 И оде први па изли своју зделу на земљу: и појави се велики и љути чир на људима који су имали жиг звери и који су се клањали њеном лику.

3 И други изли своју зделу у море: и поста крв као од мртваца и угину свако живо биће у мору.

4 И трећи изли своју зделу на реке и на водене изворе: и поста крв. 5 И чух анђела који је над водама како говори: праведан си ти који јеси и који си био, свети, што си ово пресудио. 6 Јер они пролише крв светих и пророка, и крв си им дао да пију; заслужују то. 7 И чух како жртвеник говори: да, Господе Боже, Сведржитељу твоји судови су истинити и праведни.

8 И четврти изли своју зделу на сунце: и даде му се да жеже људе ватром. 9 И опрљише се људи од велике јаре, па похулише на име Бога који има власт над овим злима, и не покајаше се - да му одаду славу.

10 И пети изли своју зделу на престо звери: и њено царство би помрачено и гризли су своје језике од муке. 11 И од својих мука и од својих чирева похулише на Бога небескога, и не покајаше се за дела своја.

12 И шести изли своју зделу на велику реку Еуфрат: и пресахну вода његова - да се припреми пут царевима који долазе од истока сунца. 13 И видех како из уста аждаје и из уста звери и из уста лажног пророка излазе три нечиста духа као жабе; 14 то су, наиме, демонски духови који чине чудне знаке, који излазе царевима свега света - да их скупе на бој на велики дан Бога Сведржитеља. 15 Види, идем као лопов; благо ономе који бди и чува своје хаљине - да не иде го и да не гледају његову срамоту. 16 И сакупи их на место које се јеврејски зове Армагедон.

17 И седми изли своју зделу у ваздух: и изиђе снажан глас из храма [небеског], од престола, говорећи: свршено је. 18 И насташе муње и грмљавине и громови, и би велики земљотрес каквог никад није било одкад су људи на земљи, толики и тако велики земљотрес. 19 И велики град распаде се на три дела, и градови многобожачки попадоше. И велики Вавилон спомену се пред Богом - да му да чашу вина свога љутог гнева. 20 И сва острва несташе, и горе се више не нађоше. 21 И велики град, тежине талантове, паде са неба на људе, а људи похулише на Бога због овог зла од града, јер његово зло беше веома велико.

Глава 17

Пропаст блуднице

1 И дође један од седам анђела који су имали седам здела, проговори са мном и рече: дођи да ти покажем суд над великом блудницом која седи на многим водама, 2 с којом су цареви земаљски блудничили, а становници земље напише се њеног блудничког вина. 3 И одведе ме у духу у пустињу. И видех жену где седи на црвеној звери која беше пуна богохулних имена и имаше седам глава и десет рогова. 4 А жена беше обучена у порфиру и скерлет и позлаћена златом и драгим каменом и бисерима, држећи у својој руци златну чашу пуну гнусоба и нечистоте свога блуда, 5 на челу јој пак беше написано име, тајна: велики Вавилон, мајка блудница и гнусоба земаљских. 6 И видех жену како се опија крвљу светих и крвљу Исусових сведока. И зачудих се веома кад је видех.

7 И анђео ми рече: што си се зачудио? Ја ћу ти казати тајну ове жене и тајну звери што је носи и има седам глава и десет рогова. 8 Звер, коју си видео, беше и нема је, и изићи ће опет из бездана, па ће отићи у пропаст. А становници земље, чија имена нису записана у књизи живота - од постанка света, чудиће се кад виде звер да беше и да је нема и да ће опет бити ту.

9 Овде треба имати ум који има мудрост. Седам глава - то су седам брда на којима жена седи. То су и седам царева; 10 пет њих је пало, један је ту, други још није дошао, а кад дође - треба само мало да остане. 11 Звер пак, која беше и које нема, и сама је осми, и један од седморице, те иде у пропаст. 12 И десет рогова које си видео - то су десет царева који још не примише царства, али ће власт - као цареви - примити са звери за један сат. 13 Ови су једномишљеници, па дају своју силу и власт звери. 14 Ови ће ратовати против Јагњета, и Јагње ће их победити, јер је оно господар над господарима и цар над царевима, а с њим су позвани и изабрани и верни.

15 И рече ми: воде које си видео, на којима блудница седи, то су народи и људи и народности и језици. 16 И десет рогова које си видео и звер, ти ће мрзети блудницу, и учиниће да она буде пуста и гола, и појешће јој месо, и спалиће је ватром. 17 Јер Бог даде у њихова срца да изврше његову мисао, да се покажу као једномишљеници и да даду своје царство звери, док се не испуне речи Божије. 18 И жена коју си видео - то је велики град који има владавину над царевима земаљским.

Глава 18

1 После овога видех другога анђела како силази са неба, који је имао велику власт, и земља би обасјана његовом славом. 2 И повика снажним гласом говорећи: паде, паде велики Вавилон и поста демонско пребивалиште и склониште свих нечистих духова, и склониште свих нечистих птица, и склониште свих нечистих и мрских звери, 3 јер су од страсног вина његовога разврата пили сви народи, и цареви земаљски су с њим блудничили, и трговци земаљски обогатише се од његове силне раскоши.

4 И чух други глас са неба како говори: изиђите из њега, народе мој, да не будете учесници у његовим гресима и да не примите од његових зала; 5 јер греси његови допреше до неба и Бог се сети његових неправедних дела. 6 Узвратите му како је он вама узвраћао и вратите му двоструко по делима његовим; у чашу, у коју је он уточио, ви му уточите двоструко. 7 Колико се сам прославио и одао раскоши, толико му дајте мука и жалости; јер он говори у свом срцу: седим на престолу као цар и нисам удовац и жалости нећу видети. 8 Зато ће у један дан доћи његова зла: смрт и жалост и глад, и биће спаљен ватром, јер је силан Господ Бог који га осуди.

9 И заплакаће и закукаће за њим цареви земаљски који су блудничили с њим и уживали у његовој раскоши, кад виде дим његовог спаљивања. 10 Због страха од његових мука стојећи издалека говориће: јао, јао велики граде Вавилоне, силни граде, у један час дође твој суд.

11 И трговци земаљски плакаће и кукаће за њим, што робу њихову нико више не купује, 12 товаре злата и сребра и драгог камења и бисера и платна и порфире и свиле и скерлета и сваког мирисног дрвета и сваке посуде од слоноваче и сваке посуде од најскупоценијег дрвета и од бронзе и гвожђа и мрамора, 13 и цимета и балсама и када и мира и тамјана и вина и уља и белог брашна и пшенице и марве и оваца и коња и кола и телеса и душа људских. 14 И воће, које је желела твоја душа, отиде од тебе, и свако обиље и сваки сјај пропаде ти и више се неће наћи.

15 Који су овим трговали и обогатили се стојаће издалека због страха од његових мука, плачући и наричући, 16 и говориће: јао, јао велики граде, обучен у платно и порфиру и скерлет, и накићен златом и драгим каменом и бисером, 17 јер у један час опусте толико богатство. И сваки крмар и сваки морепловац и морнар и сви који раде на мору стадоше издалека 18 и викаху гледајући дим његовог спаљивања, говорећи: ко је био као овај велики град? 19 И бацише прах на своје главе и викаху плачући и наричући, и говораху: јао, јао велики граде, у ком се обогатише сви који имаху лађе на мору - од његовог скупоценог имања, јер опусте у један час. 20 Веселите се над њим, небо и ви свети, и ви апостоли, и ви пророци, јер вас Бог освети на њему.

21 И један снажан анђео подиже камен, велик. као млински камен, и баци га у море говорећи: оваквим замахом биће бачен велики град Вавилон и неће се више наћи. 22 И глас певача уз китар и музичара и фрулаша и трубача неће се више чути у теби, и никакав уметник ни од какве уметности неће се више наћи у теби, и глас млина неће се више чути у теби, 23 и светлост светиљке неће више светлети у теби, и глас младожење и невесте неће се више чути у теби; јер твоји трговци беху земаљски великаши, јер су твојим чарањем доведени у заблуду сви народи, 24 и у њему се нађе крв пророка и светих и свих који су заклани на земљи.

Глава 19

1 После овога чух нешто као снажан глас многог народа на небу како говори: алилуја, спасење и слава и сила припада Богу нашем, 2 јер су истинити и праведни његови судови, што је осудио велику блудницу која поквари земљу својим блудом, и на њој осветио крв својих служитеља.

3 И по други пут рекоше: алилуја, и дим њен диже се у све векове. 4 И падоше двадесет и четири старешине и четири жива бића, па се поклонише Богу који седи на престолу, говорећи: амин, алилуја.

Јагњетова свадба

5 А од престола изиђе глас који је говорио: хвалите Бога нашега сви служитељи његови и ви који га се бојите, мали и велики.

6 И чух нешто као глас многог народа и као шум многих вода и као грмљавину јаких громова, како говоре: алилуја, јер се зацари Господ Бог наш, Сведржитељ. 7 Радујмо се и кличимо и одајмо му славу, јер дође Јагњетова свадба и жена његова припреми се, 8 и даде јој се да се обуче у светло, чисто платно; платно, наиме, то су праведна дела светих.

9 И рече ми: напиши: блажени су они који су позвани на гозбу Јагњетову. Рече ми још: ове речи су истините речи Божије, 10 И падох пред његове ноге да му се поклоним. И рече ми: пази, не чини то, ја сам саслужитељ твој и твоје браће која имају сведочанство Исусово. Поклони се Богу. Сведочанство Исусово, наиме, то је дух пророштва.

Реч Божија побеђује звер и лажног пророка

11 И видех отворено небо, и види, бео коњ, и који седи на њему зове се Верни и Истинити, и он суди и ратује по правди. 12 Очи су му ватрени пламен, а на глави му многе круне, са написаним именом које нико не зна сем њега. 13 И беше обучен у хаљину натопљену крвљу, и његово име зове се Реч Божија. 14 А небеске војске на белим коњима, обучене у бело, чисто платно, пратиле су га. 15 И из његових уста изиђе оштар мач - да њим побије многобошце. И он ће им бити пастир са гвозденом палицом; и он ће газити муљару љутог вина гнева Бога Сведржитеља. 16 Он има на хаљини и на свом бедру написано име: Цар царева и Господар господара.

17 И видех једнога анђела где стоји на сунцу, и повика веома гласно говорећи свима птицама које лете посред неба: дођите и скупите се на велику Божију гозбу, 18 да једете меса царева и меса војвода и меса силних и меса коња и оних који на њима седе, и меса свих слободњака и робова и малих и великих. 19 И видех звер и цареве земаљске и њихове војске скупљене да зарате с оним што седи на коњу и с његовом војском. 20 И звер би ухваћена и с њом лажни пророк који је пред њом учинио чудне знаке, којима је довео у заблуду оне што примише жиг звери и оне што се клањају њеном лику; обоје беху живи бачени у ватрено језеро које гори од сумпора. 21 Остали пак беху побијени мачем који изиђе из уста онога што сеђаше на коњу, и све птице наситише се меса њихова.

Глава 20

Први ускрс и хиљадугодишње царство

1 И видех анђела како силази са неба, који је имао кључ од бездана и велики ланац у својој руци. 2 И савлада аждају, стару змију, која је ђаво и сатана, и свеза је на хиљаду година, 3 па је баци у бездан и закључа и запечати над њом, да више не доводи у заблуду народе - док се не наврши хиљаду година; после тога треба да буде одрешена на кратко време.

4 И видех престоле, и онима што седоше на њих би дано да суде, и видех душе погубљених због сведочанства за Исуса и за реч Божију, који се не поклонише звери ни њеном лику, и који не примише жиг на своје чело и на своју руку, и поживеше и зацарише се с Христом хиљаду година. 5 А остали мртваци не поживеше - док се не наврши хиљаду година. Ово је први ускрс. 6 Блажен је и свет онај који има удела у првом ускрсу; над овима друга смрт нема власти, него ће они бити Божији и Христови свештеници, и цареваће с њим хиљаду година.

Последња битка, друго васкрсење

7 И кад се наврши хиљада година, сатана ће бити ослобођен из своје тамнице, 8 и изићиће да доводи у заблуду народе на четири краја земље, Гога и Магога, да их скупи за рат - којих је број као морски песак. 9 И изиђоше на ширину земље, па опколише табор светих и вољени град; и сиђе ватра са неба од Бога и поједе их. 10 А ђаво, који их је доводио у заблуду, би бачен у ватрено и сумпорно језеро, где је и звер и лажни пророк, и биће мучени дању и ноћу у све векове.

11 И видех велики, бели престо, и онога што седи на њему, од чијег лица побегоше земља и небо, и не нађе им се места. 12 И видех мртваце, велике и мале, где стоје пред престолом, а књиге се отворише; и једна друга књига би отворена, то је књига живота. И мртвацима се судило на основу онога што је написано у књигама - по делима њиховим. 13 И море даде мртваце који су у њему, и смрт и ад дадоше мртваце који су у њима, и свако би осуђен по делима својим. 14 И смрт и ад беху бачени у ватрено језеро. Ово је друга смрт, ватрено језеро. 15 И ко год се не нађе уписан у књизи живота, би бачен у ватрено језеро.

Глава 21

Нови свет и нови Јерусалим

1 И видех ново небо и нову земљу, јер прво небо и прва земља прођоше, и мора нема више. 2 И видех свети град, нови Јерусалим како силази са неба од Бога, опремљен као невеста која је украшена за свога мужа. 3 И чух како један јаки глас са престола говори: види скиније Божије међу људима, и он ће становати с њима, и они ће бити његов народ, и сам Бог биће с њима, 4 па ће отрти сваку сузу с њихових очију, и неће више бити смрти, ни жалости, ни вике, ни бола, јер оно прво прође.

5 И рече онај што седи на престолу: види, чиним све ново. Рече још: напиши, јер су ове речи верне и истините. 6 И рече ми: свршило се. Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак. Ја ћу жедноме бадава дати из извора воде живота. 7 Ко побеђује наслеђује ово, и ја ћу му бити Бог, и он ће ми бити син. 8 А страшљивцима и невернима и гнуснима и убицама и блудницима и врачарима и идолопоклоницима и свима лажама - њима је место у језеру које гори од ватре и сумпора; то је друга смрт.

Блаженство изабраних

9 И дође један од седам анђела који имаху седам здела, пуних седам крајњих зала, и проговори са мном и рече: ходи да ти покажем невесту, жену Јагњетову. 10 И одведе ме у духу на велику и високу гору и показа ми свети град Јерусалим како силази са неба од Бога 11 у слави Божијој. Његова луча беше као најскупљи драги камен, као кристално светли камен јаспис. 12 Имаше велик и висок зид са дванаест врата, а на вратима дванаест анђела и написана имена; то су имена дванаест племена Израиљевих. 13 Од истока троја врата и од севера троја врата и од југа троја врата и од запада троја врата. 14 А зид градски имаше дванаест темеља и на њима дванаест имена дванаесторице Јагњетових апостола.

15 И онај који је говорио са мном имаше златну трску као меру, да измери град и његова врата и његов зид. 16 Град пак лежаше на четири угла, и дужина му је као ширина. И измери град трском: дванаест хиљада стадија; његова дужина и ширина и висина беху једнаке. 17 И измери његов зид: сто четрдесет и четири лаката по људској мери, која је и анђеоска мера. 18 И грађа његовога зида беше јаспис, и град је чисто злато - као чисто стакло. 19 Темељи градског зида беху украшени сваковрсним драгим камењем. Први темељ је јаспис, други - сафир, трећи - халкидон, четврти - смарагд, 20 пети - сардоникс, шести - сард, седми - хрисолит, осми - вирил, девети - топаз, десети - хрисопрас, једанаести - јакинт, дванаести - аметист. 21 А дванаест врата - дванаест бисера; свака врата беху од једног бисера. И градска улица беше чисто злато - као провидно стакло.

22 А храма не видех у њему; јер његов храм је Господ Бог, Сведржитељ, и Јагње. 23 И том граду није потребно сунце, ни месец, да му светле, јер га слава Божија обасја, и Јагње је његово светило. 24 И народи ће ходити у његовој светлости и цареви земаљски донеће своју славу у њега. 25 И његова врата неће се затварати дању; јер онде неће бити ноћи. 26 И донеће славу и богатство народа у њега. 27 И у њега неће ући ништа нечисто, ни онај што чини нешто гнусно и лажно, него само они који су уписани у Јагњетовој књизи живота.

Глава 22

1 И показа ми реку воде живота, бистру као кристал, која извире из престола Божијег и Јагњетовог. 2 Насред његове улице и с обе стране реке дрвеће живота које рађа дванаест плодова, које сваког месеца доноси свој плод, а лишће тог дрвећа је за исцељење народима. 3 И ништа више неће бити проклето. И престо Божији и Јагњетов биће у њему, и служитељи његови служиће му, 4 и гледаће његово лице, и његово име биће на њиховим челима. 5 И ноћи неће више бити и неће им бити потребна светлост светиљке, ни сунца, јер ће их Господ Бог обасјавати и цароваће у све векове.

Исус долази

6 И рече ми: ове су речи верне и истините, и Господ, Бог пророчких духова посла свога анђела да покаже својим служитељима шта има да се збуде ускоро. 7 И види, долазим убрзо. Блажен је онај који држи пророчке речи ове књиге.

8 И ја, Јован, чух и видех ово, и кад чух и видех, падох да се поклоним пред ногама анђела који ми показа ово. 9 И рече ми: пази, не чини то; ја сам саслужитељ твој, и браће твоје, и пророка, и свих који држе речи ове књиге; Богу се поклони.

10 И рече ми: не запечаћавај пророчке речи ове књиге, јер је време близу. 11 Неправедник нека и даље чини неправду, нечисти нека се и даље каља, а праведник нека и даље чини праведност, и свети нека се и даље освећује.

12 Види, долазим убрзо, и плата моја иде са мном, да узвратим сваком онако какво је његово дело. 13 Ја сам Алфа и Омега, Први и Последњи, Почетак и Свршетак. 14 Блажени су који перу своје хаљине, да могу постићи дрво живота и да могу ући у град на врата. 15 Напољу су пси и врачари, и блудници, и убице, и идолопоклоници, и сви који воле и чине лаж.

16 Ја, Исус, послах свога анђела да вам посведочи ово за цркве. Ја сам изданак из корена и род Давидов, сјајна звезда Даница.

17 Дух и невеста рекоше: дођи. И ко слуша нека каже: дођи. И ко жедни нека дође, ко хоће нека узме воду живота бадава.

18 Сведочим сваком ко слуша пророчке речи ове књиге: ако им ко дометне нешто, на тога ће Бог навалити зла написана у овој књизи. 19 Ако пак ко одузме нешто од речи ове пророчке књиге, Бог ће одузети његов део од дрвета живота и од светога града, који су описани у овој књизи.

20 Говори онај који сведочи ово: да, долазим убрзо. Амин, дођи Господе Исусе.

21 Благодат Господа Исуса са свима светима. Амин.

На Растку објављено: 2007-07-27
Датум последње измене: 2007-08-10 13:19:12
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује