превод Емилијан Чарнић

1. Јованова Посланица

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

1. Јованова посланица

Глава 1

Увод

1 Што беше од почетка, што смо чули, што смо видели својим очима, што посматрасмо и што наше руке опипаше, о речи живота, - 2 и живот се јави, и видели смо га, и сведочимо и објављујемо вам вечни живот који беше у Оца а нама се јави, - 3 што смо видели и чули, то и вама објављујемо, да и ви имате заједницу са нама. А наша заједница је са Оцем и са Сином његовим Исусом Христом. 4 И ми пишемо ово да наша радост буде потпуна.

Бог је светлост

5 И ово је вест коју смо чули од њега и вама јављамо - да је Бог светлост и у њему нема никакве таме. 6 Ако кажемо да имамо заједницу с њим, а у тами ходимо, лажемо и не творимо истине. 7 Ако пак ходимо у светлости, као што је он сам у светлости, имамо заједницу један с другим и крв Сина његова Исуса Христа чисти нас од свакога греха.

8 Ако кажемо да немамо греха, сами себе варамо и истине нема у нама. 9 Ако исповедамо своје грехе, он је веран и праведан - да нам опрости грехе и очисти нас од сваке неправедности. 10 Ако кажемо да нисмо згрешили, правимо га лажом и његове речи нема у нама.

Глава 2

Грех треба избегавати

1 Дечице моја, пишем вам ово да ви не згрешите. Ако ко згреши, имамо заступника код Оца, Исуса Христа, праведника; 2 он је жртва помирења за наше грехе, не само за наше него и за грехе целога света.

3 И по томе знамо да смо га познали, ако држимо његове заповести. 4 Ко говори: познајем га, а заповести његове не држи, лажа је и у њему нема истине. 5 А ко држи његову реч, у њему је заиста љубав према Богу дошла до савршенства. По том познајемо да смо у њему. 6 Ко говори да у њему стоји, дужан је и сам да живи онако како је он живео.

Љубав према ближњему

7 Драги моји, не пишем вам неку нову заповест, него стару заповест коју сте имали од почетка; стара заповест је реч коју сте чули. 8 Па ипак вам пишем нову заповест, и то је истинито у њему и у вама, јер тама пролази, а истинита светлост већ светли. 9 Ко говори да је у светлости, а мрзи свога брата, још увек је у тами. 10 Ко воли свога брата остаје у светлости и у њему нема саблазни. 11 А ко мрзи свога брата у тами је и у тами ходи, те не зна куда иде, јер му је тама заслепила очи.

Одвајање од грешног света

12 Пишем вам, дечице, јер су вама греси опроштени због његовог имена. 13 Пишем вам, очеви, зато што сте познали онога који је од почетка. Пишем вам, младићи, зато што сте победили нечастивога. 14 Написах вам, децо, зато што сте познали Оца. Написах вам, очеви, зато што сте познали онога који је од почетка. Написах вам, младићи, зато што сте јаки и што реч Божија у вама стоји и што сте победили нечастивога. 15 Не посвећујте љубав свету и ономе што је на свету. Ако неко воли свет, нема у њему љубави према Оцу. 16 Јер све што је на свету, грешна чулна пожуда, пожуда очију и разметање земаљским благом, није од Оца, него од овога света. 17 А свет и жеља за њим пролази; ко пак твори вољу Божију остаје довека.

Лажни учитељи су антихристи

18 Децо, последњи је час, и као што сте чули да ће антихрист доћи, тако су се сад јавили многи антихристи; по томе познајемо да је последњи час. 19 Од нас изиђоше, али не беху од нас; јер да од нас беху, остали би са нама; него требало је да се покажу да нису сви од нас. 20 А ви имате помазање од Светога и сви то знате. 21 Не писах вам као да не знате истине, него зато што је знате и што ниједна лаж није од истине.

22 Ко је лажљивац ако не онај који пориче да је Исус Месија? То је антихрист - ко пориче Оца и Сина. 23 Ко год пориче Сина нема ни Оца; ко исповеда Сина има и Оца. 24 Што сте чули од почетка нека остане у вама. Ако у вама остане оно што сте чули од почетка и ви ћете остати у Сину и Оцу. 25 А ово је обећање које нам је он обећао: живот вечни.

26 Ово вам написах о онима који вас заводе. 27 А ви - у вама остаје помазање које сте од њега примили и није вам потребно да вас ко поучава, него као што вас његово помазање учи о свему, тако је и истинито и није лаж, и како вас је оно поучило, тако остајте у њему. 28 И сад, дечице, остајте у њему, да бисмо имали поуздање кад се он јави и да се не постидимо пред њим приликом његовог доласка.

29 Ако знате да је он праведан, познајете да је од њега рођен свако ко чини праведност.

Глава 3

Бог је отац, а ми смо синови Божији

1 Видите какву нам је љубав дао Отац - да се назовемо деца Божија, и јесмо. Свет нас зато не познаје, што њега није упознао. 2 Драги моји, сад смо деца Божија и још се не показа шта ћемо бити. Знамо да ћемо - кад се он покаже - бити њему слични, јер ћемо га гледати онаквог какав је. 3 И свако, ко има ову наду у њега, себе посвећује - као што је и он свет. 4 Свако, ко чини грех, чини безакоње, и грех је безакоње. 5 И знате да се он јавио да уклони грехе, а у њему нема греха. 6 Свако, ко остаје у њему, не греши; свако, ко греши, није га видео нити познао.

Хришћанска праведност и братска љубав

7 Дечице, нико да вас не доводи у заблуду. Ко твори праведност праведан је - као што је он праведан. 8 Ко твори грех од ђавола је, јер ђаво греши отпочетка. Зато се јавио Син Божији - да разори дела ђаволова. 9 Нико, ко је од Бога рођен, не чини греха, јер његово семе остаје у њему; и не може да греши, јер је од Бога рођен.

10 По овом се познају деца Божија и деца ђавоља: свако, ко не чини праведност и ко не воли свога брата, није од Бога. 11 Јер ово је вест коју сте чули отпочетка: да волимо један другога. 12 Не као што Каин беше од нечастивога и уби брата свога. И зашто га уби? Зато што дела његова беху зла, а дела његовога брата беху праведна.

13 Не чудите се, браћо, ако вас свет мрзи. 14 Ми знамо да смо прешли из смрти у живот, јер волимо браћу; ко не воли остаје у смрти. 15 Свако ко мрзи свога брата човекоубица је и знате да ни један човекоубица нема у себи трајног вечног живота.

16 По том смо познали љубав, што је он положио свој живот за нас; и ми смо дужни да положимо своје животе за браћу. 17 А који има светска блага и гледа свога брата како оскудева, па затвори своје срце према њему, како може Божија љубав да остане у њему? 18 Дечице, не волимо речју или само језиком, него делом и истином. 19 По том ћемо познати да смо од истине, па ћемо умирити своја срца пред њим, 20 јер кад нас срце осуђује, Бог је већи од нашег срца и зна све. 21 Драги моји, ако нас срце не осуђује, имамо поуздање пред Богом, 22 и примамо од њега ако шта иштемо, јер држимо његове заповести и чинимо што је њему угодно.

23 А ово је његова заповест: да верујемо у име његовога Сина Исуса Христа и да волимо један другога као што нам је заповедио. 24 И ко држи његове заповести остаје у њему и он остаје у њему. И по том познајемо да је у нама: по Духу кога нам је дао.

Глава 4

Духове треба проверавати

1 Драги моји, не верујте сваком духу, него проверавајте духове - јесу ли од Бога, јер су многи лажни пророци изишли у свет. 2 По овоме познајте Божијег духа: од Бога је сваки дух који исповеда да је Исус Христос дошао у телу, 3 а сваки дух, који не исповеда Исуса, није од Бога; и то је антихристов дух за кога сте чули да ће доћи, и сад је већ у свету. 4 Ви сте, дечице, од Бога и надвладали сте их, јер је већи онај који је у вама него онај који је у свету. 5 Они су од света; зато говоре од света и свет их слуша. 6 Ми смо од Бога. Ко познаје Бога слуша нас; ко није од Бога не слуша нас. По томе познајемо духа истине и духа преваре.

Бог је извор љубави

7 Драги моји, волимо један другога, јер је љубав од Бога и свако ко воли од Бога је рођен и познаје Бога. 8 А ко не воли, није познао Бога, јер Бог је љубав. 9 По том се показала Божија љубав према нама, што је Бог послао у свет свог јединородног Сина - да ми њиме живимо. 10 Љубав је у овоме: не да смо ми заволели Бога, него је он заволео нас и послао свога Сина као жртву помирења за наше грехе.

11 Драги моји, ако је Бог тако заволео нас и ми смо дужни да волимо један другога. 12 Бога никад нико није видео; ако волимо један другога, Бог остаје у нама и његова љубав је савршена у нама. 13 По томе познајемо да остајемо у њему и он у нама, што нам је дао од свога Духа. 14 И ми гледасмо и сведочимо да је Отац послао Сина као спаситеља света. 15 Ако ко исповеди да је Исус Син Божији, Бог остаје у њему и он у Богу. 16 И ми смо упознали и веровали у љубав коју Бог има према нама. Бог је љубав и ко остаје у љубави у Богу остаје, и Бог остаје у њему.

17 Љубав је код нас дошла до савршенства у томе да ми имамо поуздање на судњи дан; јер какав је он, такви смо и ми на овом свету. 18 У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх, јер страх има казну; а ко се боји није дошао до савршенства у љубави.

19 Ми волимо зато што је он први заволео нас. 20 Ако ко каже: волим Бога, а мрзи свога брата, лажа је; јер ко не воли свога брата кога је видео, не може волети Бога кога није видео. 21 И ову заповест имамо од њега: ко воли Бога да воли и свога брата.

Глава 5

Вера у Христа побеђује

1 Свако, ко верује да је Исус Месија, рођен је од Бога, и свако, ко воли родитеља воли и онога који је од њега рођен. 2 По том познајемо да волимо Божију децу, кад волимо Бога и творимо његове заповести. 3 Јер љубав према Богу ово значи: да држимо његове заповести; а његове заповести нису тешке. 4 Јер све што је од Бога рођено побеђује свет; и ово је победа која је победила свет: наша вера.

5 Ко је тај што побеђује свет, ако не онај који верује да је Исус Син Божији? 6 Он је тај који је дошао водом, и крвљу, и Духом, Исус Христос; не само водом него водом и крвљу; и Дух је тај што сведочи, јер Дух је истина. 7 Јер је троје који сведоче: 8 Дух и вода и крв, и ово троје сведоче једно. 9 Ако већ примамо људско сведочанство, Божије сведочанство је веће, а ово је Божије сведочанство - да је сведочио за свога Сина. 10 Ко верује у Сина Божијег има сведочанство у себи. Ко не верује Богу, начинио га је лажом, јер није веровао у сведочанство којим је Бог сведочио за свога Сина. 11 И ово је сведочанство: Бог нам је дао живот вечни и овај живот је у његовом Сину. 12 Ко има Сина има живот; ко нема Сина Божијег, нема живота.

Молитва за браћу која греше

13 Ово написах вама који верујете у име Сина Божијег, да знате - да имате вечни живот. 14 И ово је поуздање које имамо у њега: да нас слуша ако шта молимо по његовој вољи. 15 И кад знамо да нас слуша кад што молимо, знамо да стварно имамо оно што смо од њега искали. 16 Ако ко види свога брата како чини грех који не води у смрт, нека моли, и даће му живот, наиме онима који не чине грех који води у смрт. Има грех који води у смрт; за тај грех не кажем да моли. 17 Свака неправда је грех, а има грех који не води у смрт.

Закључак

18 Знамо да нико, ко је од Бога рођен, не греши, него од Бога рођени чува самога себе, и нечастиви га се не дотиче. 19 Знамо да смо од Бога, а сав свет је у власти нечастивога. 20 Али знамо да је Син Божији дошао и дао нам разум да познајемо Истинитога; ми и јесмо у Истинитоме, у Сину његовом Исусу Христу. Он је истинити Бог и живот вечни.

21 Дечице, чувајте се од идола.

На Растку објављено: 2007-07-23
Датум последње измене: 2007-08-10 13:17:23
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује