превод Емилијан Чарнић

2. Петрова Посланица

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

2. Петрова Посланица

Глава 1

Увод

1 Симеон Петар, служитељ и апостол Исуса Христа, онима који су праведношћу нашега Бога и Спаситеља Исуса Христа примили исту скупоцену веру као и ми: 2 благодат вам и мир у изобиљу у познању Бога и Исуса Господа нашега.

Позив на светост

3 Како нам је његова божанска сила даровала све што служи животу и побожности, познањем онога који нас је позвао својом сопственом славом и крепошћу, 4 чиме су нам дарована скупоцена и највећа обећања, да помоћу њих постанете учесници у Божијој природи, пошто избегнете поквареност која пожудом влада у свету, 5 то баш зато унесите сав труд и покажите врлину у својој вери, а у врлини знање, 6 а у знању уздржљивост, а у уздржљивости стрпљивост, а у стрпљивости побожност, 7 а у побожности братољубље, а у братољубљу љубав. 8 Јер кад све то имате и то се умножава, не чини вас ленима и бесплоднима за познање Господа нашега Исуса Христа. 9 Ко, наиме, нема тога, слеп је и кратковид, јер је заборавио очишћење својих старих грехова. 10 Стога, браћо, постарајте се још више да учврстите свој позив и избор; ако, наиме, то чините, нећете се никад спотаћи. 11 Јер ће вам се тако обилно пружити улазак у вечно царство Господа нашега и Спаситеља Исуса Христа.

Христос ће сигурно доћи у слави

12 Зато ћу гледати да вас увек на све то подсећам, иако ви то знате и утврђени сте у овој истини. 13 Али сматрам да је право, док сам у овој сеници свога тела, да вас будим својим опомињањем, 14 знајући да ће убрзо доћи до скидања ове моје сенице, као што ми је то обзнанио Господ наш Исус Христос. 15 А настојаћу да се ви и после моје смрти свагда сећате овога.

16 Нисмо вам, наиме, мудро смишљеним причама обзнанили силу и долазак Господа нашега Исуса Христа, него на основу тога што смо ми постали очевици његовога величанства. 17 Јер он је од Бога Оца примио част и славу, када му је од величанствене славе дошао овакав глас: »Ово је мој љубљени Син, који је по мојој вољи«. 18 И ми чусмо овај глас где сиђе са неба - кад смо били с њим на светој гори. 19 И тако имамо чвршћу пророчку реч, а ви добро чините што пазите на њу као на светило које светли на мрачном месту - док не сване дан и звезда Даница се не појави у срцима нашим. 20 Ово најпре знајте да се ни једно пророштво Писма не може тумачити како ко хоће. 21 Јер никад пророштво не би човечијом вољом, него су Духом Светим ношени свети људи говорили од Бога.

Глава 2

Лажним учитељима ће Бог судити

1 А било је и лажних пророка у народу, као што ће и међу вама бити лажних учитеља, који ће уносити убитачне јереси и порицати господара који их је искупио, навлачећи на себе брзу пропаст. 2 И многи ће поћи за њиховом распојасаношћу, због којих ће се хулити на истинити пут. 3 И у лакомству искоришћаваће вас измишљеним речима; њихов суд одавно не доцни и њихова пропаст не дрема.

4 Јер кад Бог није поштедео анђеле који су згрешили, него их баци у мрачне јаруге пакла и предаде их да се чувају за суд, 5 и стари свет није поштедео, него - кад наведе потоп на безбожнички свет - сачува Ноја, проповедника праведности, као осмога уз седморо њих, 6 па градове Содом и Гомор осуди на пропаст претворивши их у пепео, и постави их за пример будућим безбожницима, 7 и праведног Лота, кога је мучио разуздани живот безаконика, избави, 8 јер је овај праведник живећи међу њима, гледајући и слушајући мучио своју праведну душу из дана у дан њиховим безаконим делима, 9 то значи да Господ зна побожне избављати од напасти а неправедне чувати за казну на дан суда, 10 а особито оне који иду за телом у прљавој пожуди и презиру господство. Као дрски и безобразни људи они не презају од хуљења на величанства, 11 док анђели, који су већи по сили и снази, не доносе хулнога суда против њих пред Господом.

12 А ови, као неразумне животиње, природна бића створена да се хватају и убијају, хуле на оно што не знају, па ће у својој покварености и сами пропасти, 13 сносећи казну за неправду. Они развратан живот дању сматрају за своју сласт, гадови и ругобе који се часте својим преварама кад се с вама госте; 14 они имају очи које су пуне прељубе и које не одустају од греха, примамљују неутврђене душе, имају срце извежбано у лакомству, они су деца клетве. 15 Напустивши прави пут, заблудеше и пођоше путем Валаама Веорова коме омиле неправедна плаћа, 16 али је примио укор за своје безакоње: немо живинче проговори људским гласом и спречи пророкову неразумну намеру. 17 То су безводни извори и облаци које олуја гони, за које се чува тамни мрак. 18 Јер тиме што говоре високозвучне, сујетне речи, плотским разузданим пожудама маме оне који су тек побегли од оних што живе у превари; 19 обећавају им слободу, а сами су робови пропасти; јер од чега је ко савладан, том и робује.

20 Јер ако се они који су познањем Господа и Спаситеља Исуса Христа побегли од светске опогањености, па се опет у њих заплићу и подлежу им, онда им је ово последње постало горе од првога. 21 Било би, наиме, боље да нису познали пут праведности, него што су се, пошто су га познали, одвратили од свете заповести која им је предана. 22 Њима се догодило оно што каже истинита пословица: »Вратио се пас на своју бљувотину«, и »Окупана свиња враћа се да се ваља у каљузи«.

Глава 3

Када ће Христос доћи?

1 Драги моји, ово је већ друга посланица коју вам пишем; у њима својим подсећањем будим вашу чисту памет, 2 да се сетите речи које су свети пророци унапред казали, и заповести Господа и Спаситеља коју су вам предали ваши апостоли. 3 Ово најпре знајте, да ће у последње дане доћи ругачи са својим ругањем, који ће ићи по својим сопственим пожудама и говорити: 4 где је обећање о његовом доласку? Јер откако очеви помреше све стоји тако као од почетка створења. 5 Кад тако хоће, онда за њих остаје скривено да су од давнина била небеса и да је земља из воде и кроз воду добила своје постојање Божијом речју, 6 тим је и тадашњи свет био потопљен водом и тако пропао. 7 А садашње небо и земља истом том речју поштеђени су за огањ и чувају се за дан суда и пропасти безбожних људи.

8 Али ово једно да вам не буде непознато, драги моји, да је Један дан код Господа као хиљада година и хиљада година као један дан. 9 Господ не одуговлачи обећање, као што неки мисле да је то одуговлачење, него показује своју стрпљивост према вама јер не жели да ико пропадне, него да сви дођу до покајања. 10 А дан Господњи доћи ће као лупеж; тога дана небеса ће уз снажну хуку проћи, а зажарене стихије ће се распасти, и земља ће изгорети са свим делима која су на њој. 11 Кад се све то тако распада, какви морате бити у светом владању и побожности ви 12 који очекујете и пожурујете долазак Божијег дана, када ће се ватром запаљена небеса распасти и зажарене стихије растопити. 13 А ми на основу његовог обећања очекујемо нова небеса и нову земљу, у којима праведност обитава.

Завршне напомене

14 Стога, драги моји, очекујући ово постарајте се да вас он нађе неокаљане и беспрекорне у миру, 15 и стрпљивост Господа нашега сматрајте својим спасењем, као што вам је и наш драги брат Павле по даној му мудрости писао, 16 како пише у свим посланицама у којима о овоме говори; у њима има неких тешко разумљивих ствари, које ненаучени и неутврђени - као и остала Писма - изврћу на своју сопствену пропаст. 17 Ви, дакле, драги моји, кад то унапред знате, чувајте се да вас заблуда безаконика не повуче са собом и не испаднете из свог чврстог стања, 18 него растите у благодати и познању Господа нашега и Спаситеља Исуса Христа. Њему слава и сада и у вечни дан. Амин.

На Растку објављено: 2007-07-22
Датум последње измене: 2007-08-10 13:17:09
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује