превод Емилијан Чарнић

1. Петрова Посланица

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

1. Петрова Посланица

Глава 1

Увод

1 Петар, апостол Исуса Христа, изабраним дошљацима, расејаним по Понту, Галатији, Кападокији, Азији и Витинији, 2 који су изабрани по провиђењу Бога Оца, освећењем Духа, на покорност и кропљење крвљу Исуса Христа: благодат вам и мир у изобиљу.

Узвишеност хришћанске наде и спасења

3 Нека је благословен Бог и Отац Господа нашега Исуса Христа, који нас је по својој великој милости - ускрсом Исуса Христа из мртвих - поново родио за живу наду, 4 за непропадљиво наследство, и неокаљано, и које не вене, сачувано на небесима за вас, 5 које сила Божија чува вером за спасење, спремно да се открије у последње време. 6 Тада ћете ликовати, пошто сте сад замало, ако тако треба да буде, ожалошћени различитим искушењима, 7 да би се врсноћа ваше вере нашла као драгоценија од пропадљивог злата које се ватром куша, на хвалу и славу и част када се покаже Исус Христос, 8 кога ви волите иако га нисте видели, у кога сад верујете иако га не видите, и радујете се неизрецивом и прослављеном радошћу, 9 јер постижете циљ своје вере: спасење својих душа.

10 Ово спасење истраживали су и испитивали пророци који су пророковали о благодати која вам је намењена; 11 они су испитивали на које или какво време указује Христов Дух који је у њима, који је унапред сведочио за страдања која очекују Христа и за славе после тога. 12 Њима је откривено да нису служили себи него вама, овим што вам се сад објавило посредством оних који су вам проповедали еванђеље у Духу Светом, посланом с неба, у шта анђели желе да завире.

Треба живети светим животом

13 Стога саберите свој ум, будите трезни, потпуно се уздајте у благодат, која ће вам се донети приликом јављања Исуса Христа. 14 Као послушна деца не управљајте се по пређашњим пожудама, које сте имали у свом незнању, 15 него по свецу који вас је позвао, будите и сами свети у свом владању. 16 Јер је написано: »Будите свети, јер сам ја свет«. 17 И кад Оцем називате онога који не гледајући ко је ко суди по делима сваког појединца, проводите у страху време свога живота у туђини, 18 знајући да од свог сујетног начина живота, који вам је од ваших отаца предан, нисте искупљени пропадљивим стварима, сребром или златом, 19 него драгоценом крвљу Христа као невиног и чистог јагњета, 20 који је пре постанка света био предодређен, а на крају времена је објављен ради вас, 21 који његовим посредством верујете у Бога који га је васкрсао из мртвих и обдарио га славом, тако да ваша вера и ваша нада буду усмерене на Бога. 22 Очистите своје душе у послушности према истини - за нелицемерно братољубље, волите истрајно један другога из чиста срца, 23 јер нисте препорођени пропадљивим семеном него непропадљивим, живом и постојаном речју Божијом. 24 Јер је »Свака плот као трава, и сва њена слава као цвет траве; трава се осуши и цвет отпаде, 25 али реч Господња остаје довека«. А то је реч која вам је као еванђеље објављена.

Глава 2

Живи камен и свети народ

1 Одбаците, дакле, сваку злоћу и сваку превару, и лицемерства, и зависти, и сва клеветања, 2 као новорођена деца треба да желите духовно, право млеко, да њим узрастете за спасење, 3 ако сте »окусили да је Господ добар«. 4 Прилазите к њему, живом камену, који су, додуше, људи одбацили, али је пред Богом изабран и драгоцен, 5 па се и сами као живо камење узиђујте у духовни дом, у свето свештенство, да посредством Исуса Христа принесете духовне жртве које су Богу угодне. 6 Зато у Писму стоји: »Ево постављам угаони камен на Сиону, изабран и драгоцен, и ко у њега верује неће се постидети«. 7 Тако његова драгоцена вредност служи на добро вама који верујете, а за оне који не верују »камен који одбацише зидари, тај поста камен угаони« 8 и »камен спотицања и стена саблазни«, на коју се спотичу они што се не покоравају речи, на што су и одређени, 9 А ви сте изабрани род, царско свештенство, свети народ, стечени народ, да објавите славна дела онога који вас је из таме призвао у своју чудесну светлост; 10 ви који некад нисте били народ Божији - сад сте Божији народ, ви који некад нисте били помиловани - сад сте помиловани.

Невернике треба поучити добрим примером

11 Драги моји, молим вас као странце и дошљаке да се уздржавате од плотских пожуда које војују против душе. 12 Владајте се добро међу многобошцима, да би управо у ономе за шта вас клеветају као злочинце, на основу ваших добрих дела - кад их сагледају - прославили Бога на дан похођења.

О послушности државној власти и господарима

13 Господа ради покоравајте се сваком човечанском поретку: било цару као врховном поглавару, 14 било намесницима као људима које он шаље да кажњавају злочинце а да хвале оне који добро раде. 15 Јер је тако Божија воља да чинећи добро ућуткате незнање неразумних људи. 16 Ви се понашајте као слободни људи, и не као они што слободом покривају злоћу, него као Божији служитељи. 17 Свима указујте част, љубите братство, Бога се бојте, цара поштујте.

18 Робови, покоравајте се са сваким страхом својим господарима, не само добрима и благима него и суровима. 19 Јер то је благодат, кад неко неправедно страда и подноси жалости мислећи на Бога. 20 Каква је, наиме, хвала ако вас за ваше грехе кажњавају и ви то подносите? Него, ако добро чинећи страдате и подносите, то је благодат пред Богом. 21 Јер сте на то позвани, зато што је и Христос страдао за вас и оставио вам пример - да пођете његовим стопама. 22 Он греха не учини и превара се не нађе у устима његовим. 23 Када су га вређали - он није одговарао увредом, када је страдао - није претио, него је препустио ономе који праведно суди. 24 Он је на свом телу понео наше грехе на дрво, да се опростимо грехова и да живимо за праведност; његовим ранама сте исцељени. 25 Јер сте блудели као овце, али сад сте се вратили пастиру и чувару својих душа.

Глава 3

Брачни односи

1 Тако и ви, жене, будите покорне својим мужевима, да би се - ако неки показују непослушност речи - задобили без речи понашањем својих жена, 2 кад виде ваше владање у страху и чистоти. 3 Ваш украс да не буде споља: у плетењу косе, у стављању злата или облачењу разних хаљина, 4 него: скривени срдачни човек с непропадљивим украсом кротког и мирног духа; то је скупоцено пред Богом. 5 Јер тако су се некад украшавале свете жене које су се уздале у Бога и покоравале својим мужевима, 6 као што је Сара била послушна Аврааму и звала га господаром; ви сте постале њене кћери - кад чините добро не бојећи се никаквог страшења. 7 Тако и ви, мужеви, живите увиђавно са женом као слабијим судом указивајући им поштовање као сунаследницама животне благодати, да ваше молитве буду без сметње.

Хришћанске врлине

8 Најпосле, будите сви сложни у мишљењу, саосећајни, братољубиви, милосрдни, смерни, 9 не узвраћајте зло за зло или увреду за увреду, него напротив, благосиљајте, јер сте на то позвани - да наследите благослов. 10 Јер »ко хоће да воли живот и да види добре дане, нека задржи свој језик од зла и усне своје - да не говоре превару, 11 нека се уклони од зла и нека чини добро, нека тражи мир и нека иде за њим; 12 јер Господње очи мотре на праведнике и уши његове слушају њихову молитву, а лице Господње је против оних који чине зло«.

Стрпљење у страдањима и Христов пример

13 И ко ће вам наудити, ако ревнујете за добро? 14 Али ако бисте и страдали због праведности, будите блажени. »Не дајте се од њих ни уплашити ни збунити«, 15 него Господа Христа држите светим у срцима својим, свагда спремни на одговор сваком ко тражи разлог наде која је у вама, 16 само с благошћу и са страхом, имајући добру савест, да се они што руже ваше добро владање у Христу осрамоте у оном за шта вас клеветају. 17 Боље је, наиме, ако хоће воља Божија, да страдате чинећи добро него чинећи зло. 18 Јер је и Христос једном умро за грехе, праведник за неправеднике, да нас приведе Богу, тело су му, додуше, убили, али је духом оживљен; 19 њим је сишао и проповедио духовима који су били у тамници, 20 који су некад били непослушни, кад је Божија стрпљивост чекала у Нојево време, док се градио ковчег, у ком се мало њих, то јест, осам душа спасло кроз воду. 21 Вода, која одговара овој слици, спасава сад и вас, крштење, које се не састоји у уклањању телесне нечистоће, него у молби Богу за добру савест - посредством васкрсења Исуса Христа, 22 који је с десне стране Богу, пошто је отишао на небо, где су му потчињени анђели, и власти, и силе.

Глава 4

Бодрење на чист живот

1 Кад је, дакле, Христос пострадао телом, наоружајте се и ви истом том мишљу, јер ко је пострадао телом престао је да греши, 2 - да преостало време живота у телу не проживите више по људским пожудама него по Божијој вољи. 3 Јер је доста што сте у прошлом времену извршавали вољу многобожаца тиме што сте живели у раскалашностима, пожудама, пијанчењима, пировањима, пијанкама и безбожном идолопоклонству. 4 Њих то зачуђава што ви не трчите с њима у исту поплаву раскалашности, и хуле; 5 они ће полагати рачун ономе ко је спреман да суди живима и мртвима. 6 Зато је наиме, и мртвима објављено еванђеље, да на људски начин буду осуђени у погледу тела, а да духом по Богу живе.

7 А крај свега приближио се. Будите, дакле, разборити и трезвени за молитве. 8 Пре свега, имајте међу собом истрајну љубав, јер љубав покрива мноштво греха. 9 Будите гостољубиви међу собом без гунђања. 10 Како је свако од вас добио благодатни дар, служите њиме један другом као добри домоуправитељи разнолике благодати Божије. 11 Ако ко говори, нека говори као речи Божије; ако ко служи, нека служи као снагом коју Бог даје; да се у свему прославља Бог кроз Исуса Христа, коме припада слава и сила у све векове. Амин.

12 Драги моји, не чудите се ватри која је настала међу вама - да вас куша, као да вам се догађа нешто необично, 13 него као што учествујете у Христовим страдањима, тако се радујте - да бисте се и приликом откривења његове славе радовали и клицали. 14 Ако вас вређају за име Христово, будите блажени, јер Дух славе и Дух Божији почива у вама. 15 Нико од вас, наиме, да не страда као убица, или лупеж, или злочинац, или као човек који се меша у туђе ствари. 16 Ако пак страда као хришћанин, нека се не стиди, него нека слави Бога тим именом. 17 Јер је време да суд почне од куће Божије; ако пак прво од нас почиње, какав ће бити крај оних који су непослушни Божијем еванђељу? 18 И »ако се праведник једва спасава, где ће се показати безбожник и грешник?« 19 Стога и страдалници по Божијој вољи нека препоручују своје душе верном Творцу чинећи добро.

Глава 5

Однос пастве и пастира

1 Старешине међу вама молим ја, који сам и сам старешина и сведок Христових страдања и учесник у слави која ће се открити, 2 напасајте стадо Божије које је код вас и надгледајте га не присилно, него драговољно, како Бог хоће, не из жеље за срамним добитком, него у преданости, 3 и не као господари над онима који су вам додељени, него будите пример стаду. 4 И кад се појави архипастир, примићете славни венац који не вене. 5 Тако и ви млађи покоравајте се старешинама. А сви се један према другом опашите смерношћу, јер »Бог се супротставља охолима, а понизнима даје благодат«.

Опомена на будност и истрајност

6 Понизите се, дакле, под силну Божију руку, да вас узвиси кад дође време. 7 Пребаците на њега сву своју бригу, јер он се брине за вас. 8 Будите трезвени, бдијте. Ваш противник, ђаво, иде около као лав који риче тражећи кога да прождере. 9 Њему се успротивите, чврсти у вери, знајући да та иста страдања сналазе вашу браћу по свету. 10 А Бог сваке благодати, који вас је у Христу позвао у своју вечну славу, он ће вас после вашег кратког страдања усавршити, учврстити, оснажити, утемељити. 11 Њему слава и сила у све векове. Амин.

Закључак и поздрав

12 По Силвану, верном брату, како га сматрам, написах вам ово укратко, опомињући вас и сведочећи да је то права благодат Божија у којој ви стојите. 13 Поздравља вас с вама изабрана црква у Вавилону и мој син Марко. 14 Поздравите један другога целивом љубави. Мир са свима вама који сте у Христу.

На Растку објављено: 2007-07-21
Датум последње измене: 2007-08-10 13:16:51
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује