превод Емилијан Чарнић

Посланица Титу

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Посланица Титу

Глава 1

Увод

1 Павле, служитељ Божији и апостол Исуса Христа сагласно са вером изабраника Божијих и познањем истине која је у духу побожности, 2 на основу наде на вечни живот који је пре вечних времена обећао Бог који не лаже, 3 а у своје време објавио своју реч кроз проповед, која ми је поверена наредбом Спаситеља нашега, Бога, 4 Титу, правом чеду по заједничкој вери: благодат и мир од Бога Оца и Христа Исуса, Спаситеља нашега.

О свештенству

5 Зато сам те оставио на Криту, да уредиш оно што још недостаје и да поставиш презвитере по градовима - као што ти наредих; 6 ако је ко беспрекоран, муж једне жене, ако има децу која верују, коју не оптужују због раскалашности или као непокорне. 7 Јер епископ као домоуправитељ Божији треба да је беспрекоран, не самољубив, не осоран, не пијаница, не убојица, не лаком на сраман добитак, 8 него гостољубив, пријатељ добра, разборит, праведан, душеван, уздржљив, 9 који се држи поуздане речи сагласне са науком, да буде кадар и опомињати у здравој науци и изобличавати противнике.

10 Има, наиме, много непокорних, који млате празне речи и помућују ум, нарочито они из обрезања, 11 којима треба запушити уста, јер они ради срамнога добитка растројавају читаве куће учећи што не треба. 12 Један од њих, њихов сопствени пророк рече: Крићани су свагда лажљиви, зле звери, лени трбуси. 13 Ово сведочанство је истинито. Због тога их строго изобличавај, да буду здрави у вери, 14 да не пазе на јудејске приче и заповести људи који се одвраћају од истине. 15 Чистима је све чисто, а опогањенима и невернима ништа није чисто, него су им ум и савест опогањени. 16 Исповедају да знају Бога, али га се делима одричу као одвратни и непослушни људи и неподобни за свако добро дело.

Глава 2

Дужности појединаца

1 А ти говори што се слаже са здравом науком: 2 да старци буду трезни, часни, разборити, здрави у вери, љубави, стрпљивости; 3 старице такође да се владају како то доликује светима, да не буду опадљиве, не подлегле многом вину, да буду учитељице добра, 4 да могу умудрити младе жене како да воле своје мужеве и своју децу, 5 да буду разборите, часне, добре домаћице, покорне својим мужевима, - да се не хули на реч Божију.

6 Опомињи исто тако младиће да буду разборити, 7 дајући у свему самога себе као пример добрих дела, у науци - неисквареност, достојанствену озбиљност, 8 здраву и незазорну реч, да се противник посрами немајући шта рђаво да каже за нас. 9 Робове опомињи да се у свему покоравају својим господарима, да им буду угодни, да не противрече, 10 да не поткрадају, него да покажу сву добру верност, да у свему украшавају науку Спаситеља нашега, Бога.

11 Јер се показа Божија благодат, спасоносна за све људе, 12 која нас одгаја да се одрекнемо безбожности и светских жудњи, да живимо разборито и праведно и побожно на овом свету, 13 очекујући блажену наду и славни долазак великога Бога и Спаситеља нашега, Исуса Христа, 14 који је дао самога себе за нас, да нас избави од свакога безакоња и очисти себи народ који му припада, који ревнује за добра дела. 15 Ово говори и опомињи и карај са сваком одлучношћу; нико да те не презире.

Глава 3

1 Подсећај их да се покоравају поглаварствима и властима, да буду послушни, спремни на свако добро дело, 2 да не хуле ни на кога, да се не свађају, да буду правични показујући сваку благост према свима људима. 3 Јер смо и ми некад били неразумни, непокорни, луталице, робујући разним пожудама и насладама, проводећи живот у злоћи и зависти, омрзнути, мрзећи један другога. 4 А кад се показа доброта и човекољубље Бога, Спаситеља нашега, 5 спасао нас је не на основу дела која смо ми учинили у праведности, него по својој милости - бањом која препорађа и обнавља Духом Светим, 6 кога богато изли на нас посредством Исуса Христа, Спаситеља нашега, 7 да оправдани његовом благодаћу постанемо наследници вечнога живота - као што се надамо.

8 Истинита је реч и желим да то чврсто заступаш, да се они што верују у Бога старају да предњаче у добрим делима. Ово је добро и корисно људима. 9 А будаластих запиткивања и родословља и свађа и препирања о закону клони се, јер су бескорисна и ништавна. 10 Човека јеретика после првог и другог саветовања избегавај, 11 знајући да се такав изопачио и да греши, те сам на себе навлачи осуду.

Завршне поруке и поздрав

12 Кад ти пошаљем Артему или Тихика, потруди се да дођеш к мени у Никопољ; јер сам одлучио да онде презимим. 13 Зину законика и Аполоса брижно опреми за пут, да им ништа не мањка. 14 Али и наши нека се уче да буду први у добрим делима где је то неопходно потребно, да не буду јалови.

15 Поздрављају те сви који су са мном. Поздрави све који нас љубе у вери. Благодат са свима вама.

На Растку објављено: 2007-07-17
Датум последње измене: 2007-08-10 13:14:20
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује