превод Емилијан Чарнић

1. Тимотеју Посланица

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

1. Тимотеју Посланица

Глава 1

Увод

1 Павле, апостол Христа Исуса по наредби Бога, спаситеља нашег, и Христа Исуса, наше наде, 2 Тимотеју, правом чеду у вери: благодат, милост, мир од Бога Оца и Христа Исуса Господа нашега.

Праву науку треба чувати

3 Као што сам те приликом одласка у Македонију замолио да останеш у Ефесу, да наредиш некима да не уче другачије, 4 и да не обраћају пажњу на приче и бескрајна родословља, што све ствара више препирања него Божији поредак који се у вери остварује. 5 А крајњи циљ те наредбе је љубав из чиста срца и добре савести и нелицемерне вере, 6 од чега су се неки удаљили и обратили празним разговорима, 7 желећи да буду учитељи закона, а нису у стању да разаберу ни шта говоре ни шта упорно уверавају. 8 Ми, наиме, знамо да је закон добар, ако га ко примењује како треба, 9 знајући ово - да закон није постављен за праведника него за безаконике и непокорне, безбожнике и грешнике, непобожне и погане, убице оца и убице матере, за оне који убијају људе, 10 за блуднике, педерасте, трговце робљем, лажљивце, кривоклетнике, и за све друго што се противи здравој науци, 11 по еванђељу о слави блаженога Бога, које је мени поверено.

12 Захваљујем Христу Исусу, Господу нашем који ме је оснажио, што ме је сматрао верним и поставио у службу, 13 мене који сам пре био хулник и гонитељ и насилник. Али ми је указана милост, зато што сам то учинио у незнању и неверовању; 14 а благодат Господа нашега са вером и љубављу у Христу Исусу пребогато се изли на мене. 15 Истинита је реч и достојна да је сви приме: Христос Исус дође на свет да спасе грешнике од којих сам први ја. 16 Него зато бих помилован, да на мени првом Исус Христос покаже сву своју стрпљивост за пример онима који ће веровати у њега за живот вечни. 17 А цару вечности непролазном, невидљивом, једином Богу част и слава у све векове; амин.

18 Ову ти наредбу поверавам, чедо Тимотеју, сходно пређашњим пророштвима за тебе, да оснажен њима ратујеш добар рат, 19 имајући веру и добру савест, коју неки одбацише и у вери бродолом доживеше. 20 Међу њима су Именеј и Александар, које предадох сатани, да се науче не хулити.

Глава 2

О молитви и понашању жена

1 Молим, дакле, пре свега да се врше мољења, молитве, молбе, захваљивања за све људе, 2 за краљеве и сва поглаварства, да миран и тих живот проведемо у свакој побожности и честитости. 3 Ово је добро и угодно пред Богом, нашим спаситељем, 4 који жели да сви људи буду спасени и да дођу до познања истине. 5 Јер Бог је један и један је посредник између Бога и људи, човек Исус Христос, 6 који је самога себе дао као откуп за све, за сведочанство у право време; 7 за то сведочанство ја сам постављен као проповедник и апостол, истину говорим - не лажем, као учитељ многобожаца у вери и истини.

8 Хоћу, дакле, да се људи моле Богу на сваком месту подижући свете руке без гнева и премишљања. 9 Тако исто и жене у пристојном оделу, са стидом и смерношћу, да украшавају себе не плетеницама и златом, или бисерима, или раскошним одевањем, 10 него добрим делима - као што то приличи женама које исповедају побожност. 11 Жена нека се учи у миру и свакој покорности. 12 Жени пак не допуштам да друге учи, нити да господари над мужем, него да буде мирна. 13 Јер је прво створен Адам, затим Ева. 14 И Адам не би преварен, а жена преварена учини преступ. 15 Али ће се спасти рађањем деце, ако остану у вери и љубави и освећењу са смерношћу.

Глава 3

О свештенству

1 Истинита је ова реч: ко жели епископство, лепу службу жели. 2 Епископ, дакле, треба да је непорочан, једне жене муж, трезвен, разборит, пристојан, гостољубив, кадар поучити, 3 не пијаница, не убојица, него благ, не наклоњен свађи, не среброљубац, 4 који добро управља својим домом и има послушну децу са сваком честитошћу; 5 јер ко не зна да управља својим домом како ће се старати за Цркву Божију? - 6 не новообраћени, да се не надује и падне под ђаволску осуду. 7 А треба да има и добро сведочанство од оних који су ван Цркве, да не би пао у погрду и замку ђавољу.

8 Ђакони исто тако треба да су часни, не двојезични, који се не одају многом вину, не лакоми на сраман добитак, 9 који имају тајну вере у чистој савести. 10 Па и ови да се прво испитају, па онда да врше службу - ако су беспрекорни. 11 Жене исто тако да су часне, да не клеветају, трезвене, верне у свему. 12 Ђакони да буду мужеви једне жене, који добро управљају својом децом и својим домовима. 13 Јер који своју службу добро изврше стичу себи леп степен и много поуздања у вери у Христа Исуса.

Против лажних учења треба се борити

14 Ово ти пишем надајући се да ћу скоро доћи к теби; 15 ако се пак задржим, да знаш како се треба владати у дому Божијем, који је Црква Бога живога, стуб и тврђа истине. 16 И по општем признању тајна побожности је велика: онај који се јави у телу, би оправдан у Духу, показа се анђелима, проповеди се многобошцима, свет у њега поверова, би узнет у слави.

Глава 4

1 А Дух изричито каже да ће у последња времена неки одступити од вере, обратиће пажњу на варљиве духове и демонске науке, 2 у лицемерју лажљиваца, који су жигосани у својој савести, 3 који забрањују ступање у брак, траже да се уздржава од јела, која је Бог створио да их са захвалношћу узимају верни који су познали истину. 4 Јер је свако створење Божије добро и не треба одбацивати ништа што се са захвалношћу прима. 5 Освећује се, наиме, речју Божијом и молитвом.

Добар Христов служитељ

6 Ако на ово упућујеш браћу, бићеш добар служитељ Христа Исуса, који се храни речима вере и добре науке за којом си пошао. 7 А поганих и бапских прича клони се. Него се вежбај у побожности. 8 Јер телесно вежбање је замало корисно, а побожност је корисна за све, јер има обећање за садашњи и будући живот. 9 Истинита је то реч и достојна да је свако прими. 10 Зато се, наиме, трудимо и боримо, што смо се уздали у Бога живога који је спаситељ свих људи, особито верних. 11 Ово налажи и учи.

12 Нико да те не презире због твоје младости, него буди пример вернима у речи, у владању, у љубави, у вери, у чистоти. 13 Док не дођем пази на читање, на саветовање, на учење. 14 Не занемари благодатни дар који је у теби, који ти је дан по пророштвима, пошто су те презвитери рукоположили. 15 Ово упражњавај, у овоме живи, да твој напредак буде очевидан свима. 16 Пази на самога себе и на науку, истрај у томе. Јер чинећи ово спашћеш и самога себе и оне који те слушају.

Глава 5

Практични савети за различите положаје

1 Старијег човека не укоревај строго, него га моли као оца, млађе као браћу, 2 старије жене као мајке, млађе као сестре у свакој чистоти. 3 Удовице поштуј, које су стварно удовице. 4 Ако пак нека удовица има децу или унучад, нека прво науче своју кућу поштовати и родитељима уздарје узвраћати; јер је то угодно пред Богом. 5 Која је права удовица и усамљена уздала се у Бога и остаје даноноћно истрајна у мољењима и молитвама. 6 А која сладострасно живи - жива је мртва. 7 И ово им наложи - да буду без мане. 8 А ко не води бригу о својима, нарочито о домаћима, одрекао се вере и гори је од онога који не верује.

9 У удовички списак нека се унесе удовица која није млађа од шездесет година, која је била једном мужу жена, 10 која има сведочанство о добрим делима, ако је децу одгојила, ако је била гостољубива, ако је светима ноге прала, ако је невољнима помоћ указивала, ако је ишла за сваким добрим делом. 11 А млађе удовице не примај; јер кад им се чулност узбуди - противно Христу - желе да се удају, 12 чиме навлаче на себе осуду што су прву верност погазиле. 13 А уједно се и беспослене навикавају да иду по кућама, и не само беспослене него и брбљиве и љубопитљиве, говорећи што не треба. 14 Хоћу, дакле, да се млађе удовице удају, да децу рађају, да воде домаћинство, да противнику не дају никаква повода за вређање. 15 Неке су, наиме, већ застраниле и пошле за сатаном. 16 Ако која верна има удовице, нека их потпомаже, и нека се Црква не оптерећује. да може помоћи онима које су праве удовице.

17 Презвитерима који су добре старешине треба указивати двоструку част, нарочито онима који проповедају и поучавају. 18 Јер Писмо каже: »Не завезуј уста волу који врше«, и »Радник је достојан своје плате«. 19 Не примај тужбе против презвитера - сем на изјаву два или три сведока. 20 Оне који греше изобличавај пред свима, да и у друге уђе страх. 21 Заклињем те пред Богом и Христом Исусом и изабраним анђелима да ово чуваш без предрасуде и ништа не чиниш по наклоности. 22 Руке не полажи брзо ни на кога и немој да учествујеш у туђим гресима; држи себе чиста. 23 Не пиј више само воде, него узимај помало вина због свога стомака и честих слабости. 24 Греси неких људи су видни и иду пред њима на суд, а греси неких иду за њима. 25 Исто тако су видна и добра дела, а и која нису - не могу се сакрити.

Глава 6

1 Сви који су робови под јармом нека држе своје господаре за вредне сваке части, да се не би хулило на Божије име и на науку. 2 А који верне имају као господаре нека их не омаловажавају зато што су браћа, него нека им још радије служе зато што су верни и Богу драги, што се паште у доброчинству. Ово учи и саветуј.

Завршне напомене и упутства

3 Ако ли ко учи другачије и не пристаје на здраве речи Господа нашега Исуса Христа и на науку сходну побожности, 4 тај је надмен и не зна ништа, него болује од препирања и свађања, од чега настају завист, свађа, хуљења, зла подозрења, 5 свађања људи покварена ума и лишених истине, који мисле да је побожност средство добити. 6 Побожност и јесте велика добит када је спојена са осећањем довољности. 7 Јер ништа нисмо донели на свет, па ништа не можемо ни однети. 8 А кад имамо храну и одећу, будимо овим задовољни. 9 Који пак желе да се богате упадају у напаст и замку и многе неразумне и шкодљиве жеље које гурају људе у пропаст и погибао. 10 Јер среброљубље је корен свих зала; неки му се предадоше, застранише од вере и сами себи многе муке причинише.

11 А ти, човече Божији, избегавај све то; иди за праведношћу, побожношћу, вером, љубављу, стрпљивошћу, благошћу. 12 Бори се у доброј борби вере, дохвати вечни живот у који си позван и за који си дао добро исповедање пред многим сведоцима. 13 Налажем ти пред Богом који све оживљава и Христом Исусом који је пред Понтијем Пилатом посведочио лепо исповедање, 14 да држиш ову наредбу чисту и непорочну до доласка Господа нашега Исуса Христа, 15 који ће нам се у своје време показати блажени и једини владалац, Краљ краљева и Господар господара, 16 који једини има бесмртност и обитава у светлости којој се не може приступити, кога нико од људи није видео, нити може видети; њему част и вечна сила. Амин.

17 Богатима на овом свету налажи да не буду охоли и да се не уздају у несигурно богатство, него у Бога који нам све даје изобилно за ужитак, 18 да чине добро, да се богате у добрим делима, да буду дарежљиви на општу корист, 19 сабирајући тако себи благо као темељ за будућност, да достигну прави живот.

20 О Тимотеју, сачувај поверено ти добро, клони се поганих, празних речи и противљења лажног знања, 21 кога се неки држе и тако од вере отпадоше. Благодат са вама.

На Растку објављено: 2007-07-15
Датум последње измене: 2007-08-10 13:13:50
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује