Бранислав Радојчић

Поздравно писмо учесницима симпозијума "Харковски универзитет и Срби"

Многопоштовани господине ректоре,

Уважени професори, научни радници и студенти,

Даме и господо,

Част ми је да у име Амбасаде Републике Србије у Украјини поздравим Међународни научни симпозијум „Харковски универзитет и Срби“ посвећен 205. годишњици оснивања универзитета (Міжнародний науковий симпозіум “Харківський університет і серби”, присвячений до 205-річчя заснування університету) и пожелим свим учесницима успеха у раду.

Овај симпозијум представља резултат успостављене сарадње између Харковског националног униветзитета „В. Н. Каразин“ (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна) и Београдског и Новопазарског универзитета из Србије. Мени је посебно драго што је и наша Амбасада, заједно са доктором Дејаном Ајдачићем учествовала у успостављању тих односа. А односи Срба са Харковским универзитетом имају дубоке корене и ја, као Србин, осећам се поносним што су и наши научници попут професора А. Стојковића, једног од првих ректора, учествовали у стварању и изградњи једног од најстаријих и славних високих школа код Словена. А да Харковски универзитет има чиме да се поноси сведоче и три добитника Нобелове награде - И. Мечников за медицину, Л.Ландау за физику и С.Кузњец за економију, као и његови професори Н.Костомаров, А.Потебња и други научници са светским именом. Харковски национални униветзитет, настављајући славну традицију, и данас представља један од највећих научних центара у Украјини, где су представљене скоро све фундаменталне науке и где ради велики број академика НАНУ. Искрено се надам да је ово само почетак једне дуге и плодотворне сарадње, чему ће свој важан допринос дати и Центар за бугаристику и балканска истраживања „М.Дринов“ (Центр болгаристики та балканських досліджень імені М. Дринова), где ће се ускоро појавити тзв. Српска соба. Тим пре што сам уверен да имамо много историјских, културних, научних, образовних разлога, знања и заједничких интересовања којима можемо једни друге да обогатимо. Јер, ничим се не може оправдати одсуство контаката међу тако блиским по духу, вери и братским по крви народима као што су српски и украјински. То су знали и осећали наши преци, зато будимо достојни њихови наследници. Откривајмо и спознавајмо историју наших међусобних односа и то ради јачања и ширења сарадње данас и у будућности.

Мени је изузетно жао што због разлога који од мене не зависе нисам у могућности да будем са вама, учествујем на Међународном научном симпозијуму и обогатим се новим сазнањима и новим познанствима. Али надам се да је ово тек почетак и да ће таквих прилика још бити. Дозволите да вам још једном захвалим за позив и пожелим свима добро здравље, срећу и успеха у раду.

С искреним поштовањем,

Бранислав Радојчић,

Отправник послова, a.i.

["Харковски универзитет и Срби", 29-30.09.2009. Харковски национални универзитет "В. Н. Каразин"]

На Растку објављено: 2009-11-07
Датум последње измене: 2009-11-06 18:27:56
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује