Милена Ивановић

Хроника програма о украјинској култури и украјинско-српске академске сарадње 2007-2006. у Србији

 

2007

У званичној посети Филолошком факултету били амбасадор Амбасаде Украјине, господин А. Олијник и аташе за културу Амбасаде Украјине, господин Ј. Лисенко у Републици Србији. Том приликом је Амбасада Украјине библиотеци Одсека за славистику поклонила око 150 књига. Са деканом Филолошког факултета проф. др. Ратком Нешковићем и продеканом за наставу проф. др. Далибором Солдатићем обављени су детаљни разговори не само о међуфакултетској и међууниверзитетској, већ и о међудржавној сарадњи, понуђена је помоћ факултету и студентима од стране Амбасаде Украјине. Амбасадор Украјине у Републици Србији разговарао је и са студентима групе за украјински језик и књижевност и одговарао на њихова питања.

 

март 2007.

19.03-01.04.2007. У оквиру међууниверзитетске размене између Кијевског државног универзитета „Тарас Шевченко“ и Филолошког факултета Универзитета у Београду на Филолошком факултету у Београду је на 14-дневном студијском усавршавању боравила група од 13 студената србистике са Института филологије из Кијева у пратњи једног наставника. Студентима је обезбеђен смештај у студентском дому „Рифат Бурџевић“, студентске стипендије и предавања на Филолошком факултету.

У амфитеатру Филолошког факултета изведена премијера студентске представе „Ось така любов“ на украјинском језику по мотивима драмског дела украјинског писца М. Старицког „За двома зайцями“. У представи су учествовали студенти I, II и IV године групе за украјински језик и књижевност. Представу режирала лектор за украјински језик Јулија Билоног.

 

мај 2007.

У оквиру међууниверзитетске размене између Кијевског државног универзитета „Тарас Шевченко“ и Филолошког факултета Универзитета у Београду на Институту филологије у Кијеву је на 14-дневном студијском усавршавању боравила група од 13 студената украјинистике (I и II године) са Филолошког факултета из Београда у пратњи 1 наставника. Студентима је обезбеђен смештај у студентском дому, бонови за исхрану и предавања на Институту филологије.

11.05.-27.05.2007. У оквиру међууниверзитетске размене између Кијевског државног универзитета „Тарас Шевченко“ и Филолошког факултета Универзитета у Београду на Институту новинарства у Кијеву је на 16-дневном студијском усавршавању боравила група од 4 студената украјинистике (IV године) са Филолошког факултета из Београда у пратњи 1 наставника. Студентима је обезбеђен смештај у студентском дому, бонови за исхрану и предавања на Институту новинарства.

 

октобар 2007.

Уместо претходног лектора за украјински језик О. Григорјева са Института новинарства Кијевског државног универзитета „Тарас Шевченко“ (од 01.10.2006. до 01.10.2007.) допутовала лекторка за украјински језик З. Хук са Лавовског државног универзитета „Иван Франко“.

У читаоници Одсека за славистику Филолошког факултета одржано предавање украјинског песника и слависте, оснивача и члана авангардне књижевне групе „Лу-Го-Сад“ из Лавова Ивана Лучука наставницима и студентима украјинистике.

 

новембар 2007.

У оквиру међууниверзитетске размене између Кијевског државног универзитета „Тарас Шевченко“ и Филолошког факултета Универзитета у Београду на Филолошки факултет у Београд је на 14-дневном студијском усавршавању боравила група од 4 студенткиње новинарства са Института новинарства из Кијева. Студентима је обезбеђен смештај у студентском дому, студентске стипендије, предавања на Институту новинарства, посета Новом Саду, Парламенту Војводине, председнику украјинског већа у Војвођанском парламенту, Мирославу Калињуку, украјинској редакцији војвођанског радиа и ТВ студија „Панонија“, часописима „Рідне слово“ на украјинском и српском језику, „Українське слово“, орган просвете Украјине, „Соловейко“, часопис за децу, радију „Свобода“, новинама „Данас“.

 

децембар 2007.

21.12.2007 Промоција књиге „Украјинске бајке“ у преводу студената украјинистике Филолошког факултета Универзитета у Београду. Књига „Украјинске бајке“ настала је као резултат заједничке идеје студената и наставника групе за украјински језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду, Савеза Русина и Украјинаца Србије и Амбасаде Украјине у Србији. Илустратор је М. Писањук. На промоцији су говорили издавач Владимир Кочиш, уредник књиге Милена Ивановић и аутор предговора Тања Гаев, а студенти су извели инсценизацију две бајке.

 

2006

14. децембар

Промоција превода „Кобзара“ Тараса Шевченка у кући Ђуре Јакшића.

Говорили су: проф. др М. Сибиновић, проф. др Љ. Поповић, аташе за културу Амбасаде Украјине у Београду Ј. Лисенко, украјински савремени песник О. Иљченко. Промоцији присуствовали представници украјинске и русинске дијаспоре у Србији, студенти украјинистике и многобројни гости.

 

12. децембар

Књижевно вече

У читаоници библиотеке Катедре за славистику приређено Књижевно вече са савременим украјинским песником Олесем Иљченком, који је студенте упознао са својим стваралаштвом, а његове стихове на украјинском и у сопственом преводу на српски језик казивали су студенти украјинистике. Уочи дана светог Андреја, студенти украјинистике припремили су разновстан и занимљив програм посвећен гатању ( ворожіння) и „калети“. После тога настављено је дружење.

 

25. новембар

У Саборној цркви у Београду одржана литургија за жртве вештачки изазване глади у Украјини, којој су поред представника дипломатског кора присуствовали и студенти Украјинистике.

 

24. новембар

Промоција превода студената Украјинистике IV године „Украјина у ламену“ О. Довженка и обележавање Дана вештачки изазване глади у Украјини (Голодомор) у читаоници библиотеке Катедре за славистику. Говорили: проф. др Љ. Поповић, Ј. Сабадош, Ј. Лисенко, проф др Ј. Тамаш.
Студенти Украјинистике читали одломке превода. Приказан документарни филм „Голодомор“.

 

28. октобар

Промоција превода студената Украјинситике IV године „Украјина у пламену“ О. Довженка у „Кинотеци“ и пројекција филма О. Довженка „Земља“.

 

2. октобар

Свечани пријем студената Катедре за славистику у сали 11 Филолошког факултета. Студенте поздравио управник катедре проф. др П. Буњак, свечано им уручио индексе и упознао их са новим планом и програмом по Болоњској конвенцији. Студенте су затим по студијским групама преузели професори и предавачи. На групу за украјински језик и књижевност уписало се 16 нових студената.

 

30. јун - 15. јул

13 студената украјинског језика и књижевности I, II и III године у пратњи асистената Тање Гаев и Милене Ивановић провело 14 дана на студентском боравку у Лавову на универзитету „Иван Франко“ у оквиру размене студената.

 

24. мај

Прослава Дана словенске писмености на Катедри за славистику Филолошког факултета. Том приликом су и студенти Украјинистике репризно извели представу „Повест савременог доба“.

 

4. април

Студенти Украјинистике I-IV године:
Милан Ђорђевић (студент), Горан Миленковић (летописац Нестор), Милица Беговић (анђео), Ивана Матић (ђаво), Здравка Дрљача (дежурна у студентском дому), Марко Станисављевић (пробисвет), Ана Шваб (испитни рок), Милена Пиварски (муза) у режији лекторке Јулије Билоног у амфитеатру Филолошког факултета премијерно извели представу „Повест савременог доба“ („ Повість соврем'янних літ”). Студенти српског језика и књижевности Лавовског универзитета “Иван Франко” припремили су кратак програм, после чега је настављено дружење. Приредби су присуствовали многобројни гости, професори и студенти.

 

27. март

Из Лавова са Лавовског универзитета „Иван Франко“ у оквиру размене студената допутовала група од 14 студената, 1 асистенткиње и 1 професора српског језика и књижевности на 14-дневни студијски боравак (од 27.03. до 10.04.2006) и један студент-постидпломац у оквиру постдипломског усавршавања у трајању од једног месеца.

 

18. март

У организацији Амбасаде Украјине у Београду и дијаспоре Украјинаца из Куле организовани Дани Шевченка „Шевченко и Украјина“ на којима су 40-минутним програмом (рецитовање стихова, делова Шевченкове биографије и певањем песама „ Їхав козак за Дунай”, “Чом ти не прийшов”, “Лілія”, “Україно”) учествовали и студенти Украјинистике Филолошког факултета: Ивана Матић, Милица Беговић, Весна Златановић, Катарина Јовановић, Миљана Мерле, Ана Максимовић, Маријана Ђивуљски и Снежана Ћулибрк.
Заједно са студентима овој манифестацији присуствовао је аташе за културу Амбасаде Украјине у Београду, господин Ј. Лисенко. Студенте је том приликом примио председник општине Кула и приређена је свечана вечера у ресторану „Родић“ у организацији дијаспоре Украјинаца.

 

22. фебруар

Катедру за славистику, Филолошки факултет и декана посетила делегација Украјинске академије наука и уметности:
господин Онишченко - директор библиотеке УАНУ - сектор друштвених и хуманитарних наука, и господин Лебедев, хемичар, члан УАНУ. Састанку присуствовали:
аташе за културу Амбасаде Украјине у Београду, господин Ј. Лисенко, наставници групе за украјински језик, студенти IV године украјинистике. Том приликом у садржајним и пријатељским разговорима договорена је будућа сарадња, помоћ, организација скупова, конференција, рад на украјинско-српском двојезичном речнику, зборницима

 

На Растку објављено: 2008-03-20
Датум последње измене: 2008-03-20 11:27:53
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује