NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoKnjizevnost
TIA Janus

Свети Сава: Сабрани списи

Упутство ономе који хоће да држи овај псалтир

Богоносни и преблажени и преподобни оци наши, светила целога света, земаљски анђели, небески људи, научивши испрва да иночаствују предањем Светога Духа, и благодаћу Божјом просветивши се, и Христа настанивши у прекрасне њихове душе чиста ради живота њихова, против ђавола победу показаше и његовим многим искушењима распаљивани одолеше му, и боље од злата огњем искушана сијају, и јасније од снега убелише се, и невештаственога злата крила мисаона уперивши, на небеса узлетевши као богопарни орли, нама оставише устав Богом преданога појања њихова и умилне молитве, којима Господа себи милостивим учинише. Једни међу њима часове са међучасјима појаху, и са молитвама, и саставивши изборне псалме са молитвама, назваше те књиге часословац. А други сам псалтир без молитава појаху. Неки, пак, будући напреднији у подвизавању, установивши псалтир са молитвама појаху и стихове покајне, и Трисвето с поклонима. Тај псалтир је ово:

Нека је знано свакоме који хоће да држи овај псалтир, да поје јутрењу и часове и вечерњу обично, без међучасја и без молитава, а место свега тога нека му буде ово: отпевавши цео метимон до "невидљивих непријатеља мојих", рекавши и "јер је страшан суд" и "Непостидну", затим "Господе помилуј" 40 пута, затим: "Приђите да се поклонимо" три пута, затим: "Помилуј ме, Боже"; потом Канон светој Богородици пој напред, затим: "Слава у вишњима Богу", тропари, затим молитву "Господе, Господе, који нас избављаш" пој најпосле, затим: "Господе помилуј" 40 пута, ако ли је пост 50 пута. И потом: "Приђите, да се поклонимо" три пута, и тако почни "Блажени муж", са разумевањем, а не брзајући. И свршивши прву катизму, затим Алилуја 3 пута, затим: "Свети Боже", "Пресвета Тројице", "Оче наш", и изговарајући Трисвето поклони се 9 пута. Затим покајна два, затим молитва која је на реду, затим "Господе помилуј" 40 пута, ако ли је пост 50 пута. И поклони се три пута, говорећи "Приђите, поклонимо се" три пута, затим другу катизму. Тако пој колико ти је могуће.

И отпочинувши мало и почни полуноћницу "Блажени непорочни", и после свршетка полуноћнице отпој шест катизама. И учинивши отпуст, благодари Господа и одмора окуси по закону.

И опет уставши пред јутрењом и отпој шест катизама, чинећи поклоне, и Трисвето и остало, као што писах код прве катизме. И потом пој јутрењу.

И што ти остане од псалтира, то изговори по дану.

ако ли радивши који посао хоћеш да отпочинеш ноћу, онда изговори бар 10 катизама ноћу, а 10 дању, а немој оставити овога правила, но за ноћ и дан псалтир да испојеш.

А ако си, брате, будан и схваташ да ти Господ даје силу и крепост да га славиш, те успеш да пре доласка светлости изговориш и цео псалтир, или пре свршетка дана, онда опет зађи од почетка и почни и доврши. Јер псалтир се никада не свршава. И ако додаш ономе што је установљено, од Господа ћеш примити сугубу награду, јер примивши од њега пет таланата, даћеш му десет. Па ту у твојој приљежности помени и мене грешнога монаха Саву, да се твојим савршенством мој недостатак испуни.

Јер ја грешни преписах овај псалтир, хвалећи будан и дуготрпељив живот светих отаца, а кудећи своју немоћ и јадну леност и тежину сна. Ако ли си, брате, лен као ја, ипак, прени се и помисли на дарове које обећа Господ даровати онима који га љубе и који се труде ради њега. Јер рече божанствени апостол:

"Што око не виде и ухо не чу
нити узиђоше на срце човеку,
то спреми Бог онима који га љубе".(1)

Јер тамо желе и анђели да погледају.(2) И опет рече: "Није слава овога света слична слави будућега века";(3) такође и муке овога света нису ништа наспрам оних. Јер од њих стрепи, рече, и сам сатана.(4) А знај, љубимче, да је онима који су пострадали част и слава, а ленима и непотребнима после телеснога покоја вечна мука.

И све ово размотривши и у Господу укрепивши се, устани крепко против лености и почевши свој устав и заврши, да примиш награду вечну. Ако ли си и веома обузет сном, онда бар ноћу, макар и мало почни колико можеш, а ујутро све доврши. Јер рече Давид: "Твој је дан, и твоја је ноћ".(5) Само ти не остављај свога правила, него саврши псалтир за дан и ноћ, и милост Господња помоћи ће ти!

А ја недостојни и лени и худи монах Сава, чувши и видевши овакав псалтир на грчком језику написан, сажалих се помисливши на своје незнање, пошто не знађах добро грчки, али се ипак убојах беде онога ленога слуге који је сакрио таланат, и пожурих се Божјом благодаћу, колико ми моћ достиже, изложих га и предадох вама истинитим трговцима, да ви чините куповину.(6)

Овај устав нека се држи пет дана; нека се почиње у недељу увече, а у петак до вечерње нека се сврши, а у суботу и недељу нека се не држи, само када свиће субота да изговориш пет катизама на полуноћници, почевши трећом, па четврту, пету, шесту и седму, а у свитање недеље изговори других пет катизама, почев од осме, па девету, десету, једанаесту и дванаесту; а у дане само пој часове.


Библијски цитати

  1. 1 Кор. 2, 9.
  2. 1 Петр. 2, 9.
  3. 2 Кор. 3, 11.
  4. Јак. 2, 19.
  5. Пс. 73, 16.
  6. Мт. 13, 45.

Коментари

Сугуба награда - Алузија на јеванђелску причу о талантима: Мт. 25, 14-30.

Не знађах добро грчки - Важан исказ Светога Саве. С једне стране, сведочанство о преводу; с друге, утврђује се - не само у формули скромности - да је Сава као преводилац имао тешкоћа са грчким језиком, што се може видети и у другим његовим преводима - Хиландарском типику тамо где је он превођен са Евергетидског типика, па и у Крмчији, код које ипак није довољно јасно шта је и колики је Савин преводилачки удео. О том питању говори Л. Мирковић, Списи светога Саве 18.

// Пројекат Растко / Књижевност / Литургичка књиж. / Свети Сава: Сабрани списи //
[ Промена писма | Претрага | Мапа пројекта | Контакт | Помоћ ]