NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoIstorija
TIA Janus
Velibor V. Džomić: Stradanje srbske crkve od komunista

Komunistički zločini nad srbskim sveštenicima 1943. godine

  1. jerej Savo D. Pejović, paroh poborsko-lastvanski

Komunistički zločini nad srbskim sveštenicima 1943. godine

Do detaljnijih podataka o komunističkim zločinima nad pravoslavnim srbskim sveštenicima u toku 1943. godine do sada nismo uspeli da dođemo. Iz činjenice da se glavni deo partizanskih jedinica u toku 1943. godine nalazio na području Bosne i Hercegovine, koja je "pripadala" takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, možemo zaključiti da je broj srbskih sveštenika postradalih od komunista 1943. godine manji nego u ostalim godinama Drugog svetskog rata.

Ovakav stav izvodimo iz činjenice da je Srbska Crkva sa njenim episkopatom i sveštenstvom na području NDH najviše postradala u toku 1941. i 1942. godine. U dve pomenute godine ustaše su pobili preko dve stotine srbskih sveštenika. S druge strane, ustaše su u Srbiju proterali veliki broj naših sveštenika, a danas je veoma teško utvrditi tačan broj sveštenika koji su se na tim terenima nalazili u toku 1943. godine.

Ipak, pronašli smo jednog Sveštenomučenika koji je 1943. godine ubijen od strane komunista. Ovo, pak, ne znači da se broj stradalih sveštenika SPC neće povećati u sledećoj knjizi.

26) jerej Savo D. Pejović, paroh poborsko-lastvanski

Sveštenik Savo D. Pejović, paroh poborsko-lastvanski u Crnogorsko-primorskoj mitropoliji je rođen 1899. godine. Do detaljnijih biografskih podataka o njemu nismo uspeli da dođemo.

U magistarskom radu "Mitropolija Crnogorsko-primorska u razdoblju od 1941. do 1961. godine" istoričara Predraga Vukića (str. 97) navodi se ime sveštenika Sava D. Pejovića, paroha poborsko-lastvanskog, i podatak da su ga 26. avgusta 1943. godine komunisti ubili iz zasede.

Komunistički zločini nad srbskim sveštenicima 1944. godine >>


// Projekat Rastko / Istorija / Komunistički zločini nad srbskim sveštenicima //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]