превод Емилијан Чарнић

Јаковљева Посланица

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Јаковљева Посланица

Глава 1

Увод

1 Јаков, служитељ Бога и Господа Исуса Христа, поздравља дванаест племена у дијаспори.

О искушењима

2 Сматрајте за чисту радост, браћо моја, кад паднете у различите напасти, 3 знајући да кушање ваше вере гради стрпљивост. 4 А стрпљивост нека има савршено дело, да будете савршени и потпуни, без икаква недостатка.

5 Ако неком од вас недостаје мудрости, нека иште од Бога који свима просто даје и не кори, и даће му се. 6 Само нека иште с вером не сумњајући ништа. Јер који сумња сличан је морском валу који ветар подиже и тера. 7 Тај човек, наиме, нека не мисли да ће добити што од Господа, 8 кад је човек подељене душе, непостојан на свим својим путевима. 9 Нека се сиромашни брат хвали својом узвишеношћу, 10 а богати својим понижењем, јер ће проћи као цвет траве. 11 Јер сунце грану са жегом и осуши траву, те отпаде њен цвет и пропаде лепота њеног изгледа. Тако ће и богаташ увенути на својим путевима.

12 Блажен је човек који истрајно подноси искушење, јер ће - кад постане прекаљен - примити венац живота, који је Господ обећао онима који га љубе. 13 Ниједан, кад трпи искушење, да не говори: Бог ме куша. Јер Бог се не да злим кушати, и сам никога не искушава. 14 Него свако подлеже искушењу на тај начин што га његова сопствена пожуда вуче и мами; 15 тада пожуда зачне и рађа грех, а учињени грех рађа смрт.

16 Не варајте се, драга браћо моја. 17 Сваки добар дар и сваки савршен поклон долази одозго од Оца светлости, код кога нема измене нити сенке од промене. 18 По својој вољи он нас је родио истинитом речју, да будемо нека првина од његових створења.

О живој вери

19 Знајте ово, драга моја браћо. Сваки човек нека буде брз чути, спор говорити, спор на гнев; 20 јер човечији гнев не ствара праведност пред Богом. 21 Зато одбаците сваку нечистоту и остатак злоће, и с кротошћу примите усађену реч која је кадра спасти ваше душе. 22 Него будите извршиоци речи а не само слушачи - који сами себе варају. 23 Јер ако ко само слуша реч, а не извршава је, тај је сличан човеку који посматра своје природно лице у огледалу; 24 погледао се, наиме, па отишао, и одмах је заборавио какав је био. 25 А ко загледа у савршен закон истине и у њему остане, не буде заборавни слушач него извршилац дела, тај ће бити блажен у свом делу.

26 Ако ко мисли да је побожан, а не зауздава свој језик, него вара своје срце, његова побожност ништа не вреди. 27 Ово је чиста и неокаљана побожност пред Богом и Оцем: обилазити сиромашне и удовице у њиховим невољама и себе држати неопогањена од света.

Глава 2

Упозорење против предрасуда

1 Браћо моја, имајте веру у нашег славног Господа Исуса Христа не гледајући ко је ко. 2 Јер ако уђе у вашу скупштину човек са златним прстеном и у сјајној хаљини, а уђе и сиромах у прљавој хаљини, 3 па ви погледате онога што носи сјајну хаљину и речете му: ти седи овде лепо, а сиромаху речете: ти стани тамо или седи до мог подножја, 4 нисте ли дошли до двоумљења у себи и тако постали судије са злим мислима?

5 Чујте, драга моја браћо. Зар не изабра Бог оне који су пред светом сиромашни да буду богати у вери и наследници царства које је обећао онима који га љубе? 6 А ви презресте сиромаха. Нису ли богаташи ти што вас тлаче и вуку на судове? 7 Не хуле ли они на лепо име којим сте названи? 8 Ако пак извршавате царски закон по Писму: »љуби ближњега свога као самога себе«, добро чините. 9 А ако гледате ко је ко, чините грех и закон вас изобличава као преступнике. 10 Јер ко сав закон држи, а погреши само у једном, крив је за све. 11 Јер онај који је рекао: »Не чини прељубе«, рекао је и: »Не убиј«. Ако не чиниш прељубе, а убијаш, постао си преступник закона. 12 Тако говорите и тако творите као људи којима ће се законом слободе судити. 13Јер суд нема милости према оном који није милост указивао; милост слави победу над судом.

Вера и дела

14 Каква је корист, браћо моја, ако ко говори да има веру, а нема дела? Може ли га вера спасти? 15 Ако су брат или сестра неодевени и оскудевају у свакодневној храни, 16 па им неко од вас каже: идите с миром, утопљавајте се и наситите се, а не дате му што је телу потребно, каква корист? 17 Тако је и вера, ако нема дела, сама по себи мртва. 18 Али неко ће рећи: ти имаш веру, а ја имам дела. Покажи ми своју веру без дела, а ја ћу ти показати веру по својим делима. 19 Ти верујеш да има само један Бог? Добро чиниш; и демони то верују и дрхте.

20 Хоћеш ли пак да сазнаш, празни човече, да вера без дела ништа не вреди? 21 Наш отац Авраам није ли по делима оправдан, када је принео свога сина Исаака на жртвеник? 22 Видиш да је вера сарађивала са његовим делима, и вера је делима дошла до свог испуњења. 23 И испуни се Писмо које говори: »Поверова Авраам Богу и урачуна му се у праведност, и назва се пријатељ Божији«. 24 Видите да се човек оправдава делима, а не само вером. 25 Исто тако и Раава блудница зар се не оправда делима, кад прими веснике и изведе их другим путем? 26 Као што је, наиме, тело без духа мртво, тако је мртва и вера без дела.

Глава 3

О обуздавању језика

1 Не будите, браћо моја, многи од вас учитељи, јер знамо да ћемо у толико већма бити осуђени. 2 Јер сви ми много грешимо. Ако ко у речи не греши, то је савршен човек, кадар зауздати и све тело. 3 И кад коњима стављамо жвале у уста - да нам се покоравају, ми управљамо читавим њиховим телом. 4 Види и лађе, колике су и гоне их жестоки ветрови, а њима управља врло мала крма куда хоће крмарева воља. 5 Тако је и језик мали уд, али се хвали великим стварима. Види како мала ватра запали велику шуму. 6 И језик је ватра, свет неправде, језик се налази међу нашим удовима, скрнави све тело и он запаљује животни ток, а пакао њега пали.

7 Људски род укроћава и укротио је сваки род звери и птица, гмизаваца и морских животиња, 8 али нико од људи не може да укроти језик - немирно зло, пун смртног отрова. 9 Њим благосиљамо Господа и Оца, и њим проклињемо људе који су створени по слици Божијој; 10 из истих уста излази благослов и клетва. То тако не треба да буде, браћо моја. 11 Точи ли извор из истог отвора слатку и горку воду? 12 Може ли, браћо моја, смоква да донесе маслине или винова лоза смокве? Ни слан извор не може дати слатку воду.

О правој мудрости и духу овога света

13 Ко је међу вама мудар и паметан? Нека лепим владањем покаже своја дела у мудрој смерности. 14 Ако пак у својим срцима имате горку завист и свађу, не хвалите се и не лажите против истине. 15 Није то мудрост која силази одозго, него је земаљска, чулна, демонска; 16 јер где су завист и свађа, онде је неред и свака зла ствар. 17 А мудрост, која долази одозго, чиста је пре свега, затим мирољубива, блага, прилагодљива, пуна милости и добрих плодова, одлучна, нелицемерна. 18 А плод праведности сеје се у миру онима који чине мир.

Глава 4

1 Откуда ратови и откуда борбе међу вама? Не долазе ли од ваших наслада које се боре у вашим удовима? 2 Жудите - и немате, убијате и завидите - и не можете да постигнете, борите се и војујете; немате зато што не иштете. 3 Ви иштете и не примате, зато што зло иштете, - да у својим сластима потрошите. 4 Прељубочинци, не знате ли да је пријатељство са светом непријатељство према Богу? Ко, дакле хоће да буде пријатељ свету, постаје непријатељ Божији. 5 Или мислите да Писмо узалуд говори: »До зависти чезне дух који се настанио у нама?« 6 Али даје већу благодат. Зато говори: »Бог се супротставља охолима, а понизнима даје благодат«. 7 Потчините се, дакле, Богу, а успротивите се ђаволу, и побећи ће од вас. 8 Приближите се Богу и он ће се приближити вама. Очистите руке, грешници, и осветите срца, људи подељене душе. 9 Осетите своју беду и тугујте и заплачите. Нека се ваш смех претвори у жалост, а радост у тугу. 10 Будите понизни пред Господом и он ће вас узвисити.

11 Не опадајте један другога, браћо. Ко опада брата или осуђује свога брата - опада закон и осуђује закон; ако пак осуђујеш закон, не извршујеш закон, него си његов судија. 12 Законодавац и судија је само један - који може да спасе и погуби. А ко си ти што осуђујеш ближњега?

13 Де сад ви који говорите: данас или сутра поћи ћемо у тај и тај град, и провешћемо онде годину дана, и трговаћемо, и зарадићемо; 14 ви, који не знате шта ће бити сутра. Јер какав је ваш живот? Ви сте водена пара која се замало покаже и онда нестане. 15 Уместо да говорите: ако Господ хтедне, живећемо и учинићемо ово или оно. 16 А овако се хвалите у својој разметљивости. Свака таква хвала је зла. 17 Ко, дакле, зна да чини добро, а не чини, грех му је.

Глава 5

Опомена богатима

1 Де сад, ви богаташи, заплачите и јаучите за недаће које иду на вас. 2 Иструну ваше богатство и мољци изједоше ваше хаљине, 3 зарђа ваше злато и сребро, и рђа њихова биће сведочанство против вас, и прождреће ваша телеса као огањ. Накуписте благо у последње дане. 4 Види плата радника који су пожњели ваше њиве, коју сте ви ускратили, виче и вика жетелаца дошла је до ушију Господа Саваота. 5 Ви сте на земљи живели сјајно и раскошно, наситили сте своја срца на дан клања. 6 Осудисте, убисте праведника; он вам се не противи.

Бодрења и различити савети

7 Истрајте, дакле, стрпљиво, браћо, до доласка Господњег. Види, земљорадник очекује драгоцени род земље, стрпљиво чека док не прими рану и позну кишу. 8 Очекујте истрајно и ви, учврстите своја срца, јер се долазак Господњи приближио. 9 Не уздишите, браћо, један против другога, да не будете осуђени; види, судија стоји пред вратима. 10 За пример злопаћења и стрпљивог подношења узмите, браћо, пророке који су у име Господа говорили. 11 Ето блаженим називамо оне који су издржали. Чули сте за Јовову стрпљивост и видели сте свршетак Господњи, јер је Господ многомилостив и милосрдан.

12 А пре свега, браћо, не куните се ни небом ни земљом ни другом каквом клетвом; нека ваше »да« буде »да« и ваше »не« - »не«, да не паднете под суд.

13 Злопати ли се ко међу вама? Нека се моли Богу. Је ли ко весео? Нека хвали Бога. 14 Болује ли ко међу вама? Нека дозове црквене старешине, па нека се помоле над њим и помажу га уљем у име Господње. 15 И молитва вере спашће болесника, и Господ ће га подићи; ако је и учинио грехе, биће му опроштено. 16 Исповедајте, дакле, један другом грехе и молите се Богу један за другога, да будете исцељени. Много може делотворна молитва праведника. 17 Илија беше човек исти као и ми, и свесрдно се помоли Богу да не буде кише, и не паде киша на земљу за три године и шест месеци. 18 И опет се помоли, те небо даде кишу и земља изнесе свој род.

19 Браћо моја, ако ко од вас скрене од истине и неко га обрати, 20 нека зна да ће онај који обрати грешника од његовог заблудног пута спасти његову душу смрти и покрити мноштво греха.

На Растку објављено: 2007-07-20
Датум последње измене: 2007-08-10 13:16:37
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује