превод Емилијан Чарнић

2. Солуњанима Посланица

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

2. Солуњанима Посланица

Глава 1

Увод
Апостолово захваљивање и молитва

1 Павле и Силван и Тимотеј Солунској цркви у Богу Оцу нашем и Господу Исусу Христу: 2 благодат вам и мир од Бога Оца и Господа Исуса Христа.

3 Дужни смо свагда да захваљујемо Богу за вас, браћо, као што је право, зато што ваша вера веома расте и умножава се међусобна љубав сваког појединог од свих вас, 4 тако да се ми сами хвалимо вама по црквама Божијим поради ваше стрпљивости и вере у свим вашим гоњењима и невољама које подносите. 5 То је знамење праведног суда Божијег, да се ви удостојите царства Божијег за које страдате, 6 ако је доиста праведно у Бога да узврати муку онима који вас муче, 7 а вама мученицима покој са нама приликом појаве Господа Исуса с неба, са анђелима силе своје, 8 у пламеном огњу који ће казнити оне што не знају Бога и оне што нису послушни еванђељу о Господу нашем Исусу, 9 који ће бити кажњени вечном пропашћу далеко од лица Господњег и од његове силне славе, 10 кад у онај дан дође да се прослави у својим светима и да буде диван у свима вернима, зато што сте ви поверовали нашем сведочанству датом вама. 11 Зато се и молимо свагда за вас да вас наш Бог удостоји и позове, и испуни сваку добру вољу у доброти и дело ваше вере у сили, 12 да се име Господа нашега Исуса прослави у вама - и ви у њему - по благодати Бога нашега и Господа Исуса Христа.

Глава 2

О другом Христовом доласку и антихристу

1 А вас, браћо, молимо у погледу доласка Господа нашега Исуса Христа и нашег скупљања око њега, 2 не дајте се брзо поколебати у разборитости нити уплашити, ни духом, ни речју, ни тобоже нашом посланицом - као да је дан Господњи већ ту. 3 Да вас нико не превари ни на који начин; јер нема дана Господњег док прво не наступи отпад и не појави се човек греха, син погибли, 4 који се противи и диже на све што се назива Богом или светињом, тако да ће сести у храм Божији и самога себе представљати - да је он Бог.

5 Зар се не сећате да сам вам ово казивао још кад сам био код вас? 6 И сад знате шта то задржава да се он појави тек у своје време. 7 Тајна безакоња, наиме, већ ради; само да се уклони онај који сад задржава, 8 па ће се тада појавити безаконик, кога ће Господ Исус убити дахом својих уста и уништити појавом свога доласка. 9 Појава безаконика оснива се на сатанском деловању сваком силом, и чудним знацима, и лажним чудима, 10 и сваком неправедном преваром за оне који пропадају, зато што не примише љубав према истини - да се спасу. 11 И зато им Бог шаље заблудну делатност - да поверују лажи 12 да буду осуђени сви који не повероваше истини, него се определише за неправду.

Ви сте за спасење изабрани

13 А ми смо дужни да свагда захваљујемо Богу за вас браћо коју Бог љуби, што вас је Бог од почетка изабрао за спасење посвећењем Духа и истинитом вером, 14 на које вас је позвао нашим еванђељем - да стекнете славу Господа нашега Исуса Христа. 15 Стојте онда чврсто, браћо, и држите предања која научисте било нашом речју било нашом посланицом. 16 А сам Господ наш Исус Христос и Бог Отац наш, који нас је заволео и дао нам вечну утеху и добру наду у благодати, 17 да утеши ваша срца и утврди вас у сваком добром делу и речи.

Глава 3

Посебни савети

1 Најзад, браћо, молите се Богу за нас - да реч Господња трчи и да се прославља као и код вас, 2 те да се избавимо од беспутних и злих људи, јер сви немају вере. 3 Али веран је Господ који ће вас утврдити и сачувати од зла. 4 Ми се пак уздамо у Господу за вас да чините и да ћете чинити оно што вам налажемо.

5 А Господ да управи ваша срца на љубав према Богу и на Христову стрпљивост.

6 А вама налажемо, браћо, у име Господа нашега Исуса Христа, да се одвојите од свакога брата који живи неуредно, а не по предању које су примили од нас. 7 Сами, наиме, знате како треба да се угледате на нас, јер ми се нисмо неуредно владали међу вама, 8 нити смо код икога бадава јели хлеб, него смо у труду и напору радили ноћ и дан - да не будемо на терет ником од вас. 9 Не зато што ми не бисмо имали права на то, него да себе дамо као пример вама - да се угледате на нас. 10 Јер и кад смо били код вас, ово смо вам налагали: ако неко неће да ради, нека и не једе. 11 Чујемо, наиме, да неки међу вама живе неуредно, не раде ништа, него се баве непотребним пословима. 12 Таквима пак налажемо и опомињемо их у Господу Исусу Христу да мирно радећи једу свој хлеб. 13 А вама, браћо, да не дотужи добро чинити. 14 Ако пак ко не послуша нашу реч упућену овом посланицом, назначите тога и не мешајте се с њим - да се посрами. 15 И не сматрајте га непријатељем, него га саветујте као брата.

Завршни поздрав и благослов

16 А сам Господ мира да вам свагда да мир на сваки начин. Господ са свима вама.

17 Поздрав је мојом руком, Павловом. То је знак у свакој посланици; тако пишем. 18 Благодат Господа нашега Исуса Христа са свима вама.

На Растку објављено: 2007-07-14
Датум последње измене: 2007-08-10 13:13:28
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује