превод Емилијан Чарнић

Посланица Колошанима

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Посланица Колошанима

Глава 1

Увод

1 Павле, апостол Христа Исуса вољом Божијом и брат Тимотеј 2 - светима и верној браћи у Христу у Колоси: благодат вам и мир од Бога Оца нашега.

3 Захваљујемо Богу и Оцу Господа нашега Исуса Христа молећи се свагда за вас, 4 пошто смо чули за вашу веру у Христа Исуса и љубав коју имате према свима светима, 5 због наде која вам је спремљена на небесима, за коју сте већ пре чули у истинитој речи еванђеља, 6 које је код вас - као што је по свему свету плодоносно и расте као и код вас - од онога дана како сте га чуди и познали благодат Божију у истини; 7 као што сте га научили од Епафраса, нашег драгог саслужитеља, који је верни Христов служитељ за вас, 8 који нам је и јавио о вашој љубави у Духу.

Христова узвишеност и Христово дело

9 Стога и ми од онога дана како смо то чули не престајемо да се молимо Богу за вас и да молимо да се ви испуните познањем његове воље у свакој духовној мудрости и разумевању, 10 да живите достојно пред Господом и да му у свему будете угодни, плодоносни у сваком добром делу и растући у богопознању, 11 јачајући се сваком снагом сходно моћи његове славе - за свако стрпљење и истрајност, да с радошћу 12 захваљујете Оцу који нас је оспособио да учествујемо у наследству светих у светлости. 13 Он нас је избавио од власти таме и преместио у царство свог љубљеног Сина, 14 у коме имамо избављење, опроштај грехова.

15 Он је слика невидљивога Бога, прворођени свег створења, 16 јер је у њему створено све што је на небесима и на земљи, све видљиво и невидљиво, били то престоли, или господства, или поглаварства, или власти; све је његовим посредством створено - и за њега. 17 И он је пре свега и све у њему има своје постојање. 18 Он је и глава тела, Цркве; он је почетак, прворођени из мртвих, да у свему он буде први. 19 Јер је Бог благоизволео да се у њему настани сва пунина 20 и да његовим посредством све измири са собом, створивши мир његовом крвљу на крсту, те да његовим посредством избави све што је на земљи и што је на небесима.

21 Па и вас који сте некада били отуђени и непријатељски настројени својим смерањем у злим делима, 22 сада је измирио смрћу његовог људског тела, да вас свете, непорочне и беспрекорне постави преда се, 23 ако само останете у вери утемељени и чврсти, не одвраћајући се од наде еванђеља које сте чули, које је проповедано сваком створењу под небом, чији сам служитељ ја, Павле, постао.

Апостолова забринутост због лажних учитеља

24 Сада се радујем у својим страдањима за вас и на свом телу надопуњавам оно што недостаје Христовим невољама, - за његово тело, које је Црква, 25 чији сам служитељ ја постао по божанској уредби која ми је дана за вас - да испуним реч Божију, 26 тајну која је била скривена од времена и нараштаја, а сада је објављена његовим светима, 27 којима је Бог хтео да обзнани како је богата слава ове тајне међу многобошцима: Христос у вама, нада на славу. 28 Њега ми објављујемо стављајући у срце сваком човеку и учећи сваког човека у свој мудрости, да сваког човека поставимо савршеним у Христу. 29 За то се и трудим борећи се сходно његовој делотворној сили која у мени силно делује.

Глава 2

1 Хоћу, наиме, да знате колику борбу имам за вас, и за оне у Лаодикији, и за све који нису видели мога телесног лица, 2 да се њихова срца утеше и да сједињени у љубави дођу до свег богатства пуног разумевања, до познања тајне Божије, Христа, 3 у ком је скривено све благо мудрости и знања. 4 А ово говорим да вас нико не превари наговорљивим речима. 5 Јер иако сам телом далеко, духом сам са вама и радујем се гледајући ваш ред и чврстину ваше вере у Христа.

6 Како сте, дакле, примили Господа Христа Исуса, тако у њему живите, 7 укорењени и назидани на њему, утврђени у вери како сте поучени, изобилујући у захвалности. 8 Пазите да вас ко не зароби философијом и сујетном преваром по људском предању, по светским стихијама, а не по Христу. 9 Јер у њему телесно обитава сва пунина Божанства, 10 а ви сте пуни у њему, који је глава сваког поглаварства и власти. 11 У њему сте и обрезани нерукотвореним обрезањем, - у скидању чулног тела, - Христовим обрезањем, 12 кад сте у крштењу с њим сахрањени; у њему сте заједно с њим васкрснути вером у делотворну силу Бога који га је васкрсао из мртвих. 13 И вас, који сте били мртви због преступа и необрезања ваше плоти, оживео је заједно с њим, опростивши нам све преступе 14 на тај начин што је избрисао обвезницу која је својим одредба ма била против нас и уклонио је - приковавши је на крст. 15 Он је разоружао поглаварства и власти, јавно их осрамотио и победио их на њему.

16 Да вас, дакле, нико не осуђује за јело, или за пиће, или за какав празник, или младину, или суботу; 17 ово је све само сен онога што ће доћи, а стварност је Христос. 18 Нико да вас не лишава награде, желећи да то постигне понизношћу и службом анђелима, упуштајући се у оно што би радо видео, надимајући се узалуд својим плотским умом, 19 а не држи се главе од које све тело, повезано и потпомогнуто зглавцима и свезама, расте растом који Бог даје.

20 Ако сте се смрћу са Христом ослободили светских стихија, зашто дозвољавате да вам се одређују прописи - као да живите у овом свету: 21 не дохвати, нити окуси, нити дотичи, 22 што све употребом пропада - сходно људским заповестима и наукама; 23 све ово изгледа мудрост која се састоји у самовољној побожности и понизности, и непоштедној строгости према телу, а не у нечем часном, већ само ради задовољења плоти.

Глава 3

Живот у Христовом духу

1 Ако сте, дакле, васкрснути са Христом, тражите оно што је горе - где Христос седи с десне стране Божије. 2 Мислите на оно што је горе, а не што је на земљи. 3 Ви сте, наиме, умрли и ваш живот је са Христом у Богу сакривен. 4 Када се јави Христос, наш живот, онда ћете се и ви с њим јавити у слави.

5 Поморите, дакле, своје удове који су на земљи, и у њима блуд, нечистоту, страст, злу жељу и лакомство, које је идолопоклонство, 6 због чега долази гнев Божији на непокорне синове. 7 У овим пороцима сте се и ви некада кретали, када сте у њима живели. 8 А сада одбаците и ви све ово: гнев, јарост, злоћу, хуљење, ружне речи из својих уста. 9 Не лажите један против другога, пошто сте свукли старога човека са његовим делима 10 и обукли новога, који се обнавља за познање - по слици онога који га је створио, 11 где нема Грка ни Јудејина, обрезања и необрезања, варварина, Скита, роба, слободњака, него је све и у свима Христос.

12 Обуците се, дакле, као изабраници Божији, свети и мили, у срце милосрдно, у честитост, смерност, кротост, стрпљивост, 13 сносећи један другога и праштајући један другоме, ако ко има тужбу на кога; као што је Господ и вама опростио, тако опраштајте и ви. 14 А на све ово обуците љубав, која је свеза савршенства. 15 И мир Христов нека влада у вашим срцима, на који сте и позвани у једном телу; и захвални будите. 16 Христова реч нека богато обитава у вама; у свакој мудрости учите и опомињите један другога псалмима, химнама, духовним песмама, умилно певајући Богу у срцима својим. 17 И све што год чините речју или делом, све чините у име Господа Исуса, захваљујући Богу кроз њега.

Хришћанске узајамне дужности

18 Жене, покоравајте се мужевима као што приличи у Господу. 19 Мужеви, волите своје жене и не љутите се на њих. 20 Децо, слушајте своје родитеље у свему, јер је то угодно у Господу. 21 Очеви, не раздражујте своју децу, да не постану малодушна. 22 Робови, слушајте у свему своје телесне господаре, не у притворности као они који људима угађају, него у простоти срца - бојећи се Бога. 23 Што год чините, чините из душе као да чините Господу а не људима, 24 знајући да ћете од Господа као узвраћај примити наследство. Служите Господу Христу. 25 Јер ко чини неправду примиће што је скривио, и не гледа се ко је ко.

Глава 4

1 Господари, чините робовима што је право и правично, знајући да и ви имате господара на небу.

2 Будите истрајни у молитви, бдијте у њој са захваљивањем, 3 молећи се уједно и за нас, да нам Бог отвори врата за реч, да кажемо Христову тајну - за коју сам и ја свезан, 4 да је објавим онако како морам рећи. 5 Мудро живите према онима који су напољу; искоришћавајте своје време. 6 Ваша реч нека је увек љубазна, сољу зачињена, да знате како вам треба сваком поједином одговарати.

Завршни поздрави

7 О мојим приликама обавестиће вас Тихик, драги брат, и верни служитељ и саслужитељ у Господу, 8 кога вам баш за то послах да дознате како смо ми и да утеши ваша срца, 9 заједно са Онисимом, верним и драгим братом, који је један од ваших; они ће вас обавестити о свему што се овде збива.

10 Поздравља вас Аристарх, мој друг у сужањству, и Варнавин нећак Марко, за кога сте примили упутства, - ако вам дође, примите га, - 11 и Исус звани Јуст; из обрезања ови су једини који ми помажу за царство Божије и који ми се нађоше за утеху. 12 Поздравља вас ваш земљак Епафрас, служитељ Христа Исуса који се једнако бори за вас у молитвама - да бисте ви као савршени и потпуно осведочени могли остати у свему што је воља Божија. 13 Ја,наиме, сведочим за њега да се много труди за вас, и за оне у Лаодикији, и за оне у Иерапољу. 14 Поздравља вас драги лекар Лука, и Димас. 15 Поздравите браћу у Лаодикији и Нимфана и цркву у његовом дому. 16 И кад се ова посланица прочита код вас, постарајте се да се прочита и у Лаодикијској цркви, а и ви да прочитате посланицу из Лаодикије. 17 Кажите Архипу: пази на службу коју си примио у Господу - да је испуниш.

18 Поздрав мојом руком, Павловом. Сећајте се мојих окова. Благодат са вама.

На Растку објављено: 2007-07-12
Датум последње измене: 2007-08-10 13:13:02
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује