превод Емилијан Чарнић

Посланица Филипљанима

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Посланица Филипљанима

Глава 1

Увод

1 Павле и Тимотеј, служитељи Христа Исуса, свима светима у Христу Исусу, који су у Филипима, с епископима и ђаконима: 2 благодат вам и мир од Бога Оца нашега и Господа Исуса Христа.

3 Захваљујем свом Богу кад год вас се сетим, 4 свагда у свакој својој молитви молећи се за све вас с радошћу, 5 због вашег учешћа у проповедању еванђеља од првога дана до сада, 6 уздајући се баш у то, да ће онај који је започео добро дело у вама довршити то до дана Христа Исуса. 7 А и право је да ово мислим за све вас, зато што вас имам у срцу, све вас који учествујете са мном у благодати - како у мојим оковима тако и у одбрани и утврђивању еванђеља. 8 Јер Бог ми је сведок како чезнем за свима вама с љубављу Христа Исуса. 9 И то молим од Бога да ваша љубав све више и више обилује у спознању и сваком осећању, 10 да можете испитивати шта је боље, да бисте за дан Христов били чисти и без спотицања, 11 испуњени плодом праведности, који се Христом стиче, на славу и хвалу Божију.

Апостолов положај и еванђеље

12 А хоћу да знате, браћо, да је ово, што се са мном догађа, учинило да еванђеље напредује, 13 тако да је свој царској стражи и свима осталима постало јасно да ја носим окове за Христа, 14 те већина браће у Господу добивши поуздање од мојих окова све више се усуђује да без страха говори реч Божију. 15 Једни, додуше, проповедају Христа из зависти и надметања, а други од добре воље, 16 једни из љубави знајући да лежим у оковима за одбрану еванђеља, 17 а други објављују Христа из нечасног частољубља, не с чистом намером, мислећи да ће нанети невољу мојим оковима. 18 Шта онда? Само кад се на сваки начин, било под изговором - било уистину, Христос објављује. И за то се радујем. А и радоваћу се, 19 јер знам да ће ми ово вашом молитвом и помоћу Духа Исуса Христа испасти на спасење, 20 сходно мом чврстом очекивању и надању да се ни у чему нећу постидети, него да ће се као свагда тако и сад Христос сасвим слободно прославити на мом телу - било животом, било смрћу.

21 Јер Христос је за мене живот, а смрт добитак. 22 Али како живот у телу за мене значи плодан рад, то не знам шта ћу изабрати. 23 Мучим се с две стране: имам жељу да умрем и да будем са Христом, што је куд и камо боље; 24 али остати у телу - то је потребније ради вас. 25 И уздајући се у ово знам да ћу бити и остати код свих вас за ваш напредак и верску радост, 26 да ваша хвала у Христу Исусу буде још обилнија на мени поради мог поновног доласка међу вас.

Позив на јединство и срдачну преданост

27 Само живите достојно Христова еванђеља, да бих - било да дођем и видим вас, било да сам одсутан - чуо за вас да чврсто стојите у једном духу, да се једнодушно заједно борите за веру у еванђеље, 28 и да се ни у чему не дате застрашити од противника; ово је њима знак пропасти, а вашег спасења, и то од Бога. 29 Јер је вама даровано за Христа не само да у њега верујете, него и да страдате за њега; 30 ви имате исту борбу какву сте видели на мени и сад чујете за мене.

Глава 2

1 Ако, дакле, има какве утехе у Христу, ако има каквог љубазног охрабрења, ако има какве духовне заједнице, ако има каквог унутрашњег саосећања и самилости, 2 испуните моју радост - па исто мислите имајући исту љубав, духовно повезани, мислима усмереним на једно. 3 Не чините ништа из надметања или из сујетног частољубља, него у понизности сматрајте један другога већим од себе, 4 не гледајте свако само на своје, него свако нека гледа на оно што се других тиче.

5 Имајте у себи исту мисао коју Христос Исус има; 6 он, који је у обличју Божијем, није сматрао као нешто приграбљено - то што је једнак Богу, 7 него је лишио самога себе, када је узео обличје слуге и постао сличан људима. И нашавши се у лику као човек 8 он је унизио самога себе и постао послушан до смрти, до смрти на крсту. 9 Зато га је и Бог преузвисио и даровао му име које је над сваким именом, 10 да се у име Исусово приклони свако колено оних који су на небу, и на земљи, и под земљом, 11 и да сваки Језик исповеди да је Исус Христос Господ на славу Бога Оца.

Светлила која свету светле

12 Стога, драги моји, као што сте свагда били послушни, не само кад сам код вас, него сад још више у мом одсуству, градите своје спасење са страхом и трепетом. 13 Јер Бог је тај што чини у вама да желите и да делате - да му будете по вољи. 14 Све чините без гунђања и премишљања, 15 да будете беспрекорни и чисти, непорочна деца Божија усред поквареног и наопаког рода, међу којима светлите као звезде у свету, 16 чврсто држећи реч живота на моју хвалу за дан Христов, - да нисам узалуд трчао нити се узалуд трудио. 17 Али ако се и као жртва изливам на жртву и службу ваше вере, радујем се и радујем се са свима вама. 18 А исто тако радујте се и ви и радујте се са мном.

Тимотеј и Епафродит

19 А надам се у Господу Исусу да ћу вам убрзо послати Тимотеја, да се и ја расположим кад дознам како сте ви. 20 Јер немам ни једнога који је исте душе као он, који ће се искрено старати за ваше потребе. 21 Сви, наиме, траже своје, а не што је Христа Исуса. 22 А његову врсноћу познајете, да ми је као дете оцу послужио за еванђеље. 23 Овога, дакле, надам се да ћу послати одмах чим сагледам како стоје моје ствари. 24 А уздам се у Господу да ћу и сам убрзо доћи.

25 Нађох пак за потребно да вам пошаљем Епафродита, свога брата и сарадника, и саборца а вашег посланика који служи мојој потреби, 26 пошто је чезнуо за свима вама и било му је нелагодно што сте чули да је оболео. 27 И заиста је био болестан до смрти. Али Бог се смиловао на њега, не само на њега него и на мене, да ми не дође жалост на жалост. 28 Тако сам одлучио да га што пре пошаљем, да се опет обрадујете кад га видите, и ја да будем безбрижнији. 29 Примите га, дакле, у Господу са сваком радошћу и такве људе поштујте, 30 јер је он ради Христова дела дошао до саме смрти, изложивши свој живот опасности, - да надокнади што ви нисте могли да ми учините.

Глава 3

Упозорење против јудаиста

1 Уосталом, браћо моја, радујте се у Господу. Мени није досадно да вам исто пишем, а вама је то на сигурност.

2 Чувајте се паса, чувајте се злих радника, чувајте се сакаћења. 3 Ми смо, наиме, обрезање, ми који Духом Божијим служимо, Христом Исусом се хвалимо и не уздамо се у тело, 4 иако и ја могу да се уздам у тело. Ако ко други мисли да се може уздати у тело, - и ја још више: 5 обрезан сам осмога дана, од рода сам Израиљева, из Венијаминовог племена, Јеврејин од Јевреја, по закону фарисеј, 6 по ревности гонитељ Цркве, по законској праведности био сам без мане.

7 Али што ми је некад било добитак, то сам ради Христа сматрао за штету. 8 Ја у ствари и сада све сматрам за штету према преважном познању Христа Исуса, Господа свога, због кога све изгубих и све сматрам за смеће, да бих Христа добио 9 и нашао се у њему, немајући своје праведности која потиче од закона, него праведност до које се долази вером у Христа, праведност од Бога на основу вере; 10 да познам њега и силу његовога васкрсења, и учешће у његовим страдањима, саображавајући се његовој смрти, 11 не бих ли како достигао васкрсење из мртвих. 12 Не као да сам већ ухватио или да сам већ дошао до савршенства, него настојим - не бих ли ухватио, пошто је и мене Христос ухватио. 13 Браћо, ја још не мислим да сам ухватио, али једно стоји: заборављам што је за мном, а пружам се за оним што је преда мном, 14 трчим према циљу за наградом на коју нас Бог у Христу Исусу горе позива. 15 Који смо, дакле, савршени, мислимо ово; ако и нешто другачије мислите, Бог ће вам и то открити. 16 Само што смо достигли - тога се држимо.

17 Угледајте се на мене, браћо, и гледајте на оне који живе онако како и ви имате пример у нама. 18 Јер многи, - о којима сам вам више пута говорио, а сада и плачући говорим, - живе као непријатељи Христова крста; 19 њихов крај је пропаст, трбух је њихов Бог, а слава им је у срамоти, они мисле само на земаљско. 20 Наше царство је, међутим, на небесима, одакле и Спаситеља очекујемо, Господа Исуса Христа, 21 који ће преобразити наше понижено тело, - да буде саобразно његовом славном телу, - својом силом којом може све да покори себи.

Глава 4

Мирољубивост и врлина је пожељна

1 Стога, браћо моја драга и жељена, радости и венче мој, тако чврсто стојте у Господу, драги моји. 2 Еводију молим и Синтиху молим да једно мисле у Господу. 3 Да, молим и тебе, прави друже, помажи им, јер су се са мном заједно бориле у проповедању еванђеља с Климентом и осталим мојим сарадницима, чија су имена у књизи живота.

4 Радујте се свагда у Господу; опет велим: радујте се. 5 Ваша благост нека буде позната свима људима: Господ је близу. 6 Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем нека се ваше молбе Богу очитују. 7 И мир Божији, који превазилази сваки ум, сачуваће ваша срца и ваше мисли у Христу Исусу. 8 Уосталом, браћо, што год је истинито, што год је часно, што год је праведно, што год је чисто, што год љубазно, што год је на добру гласу, ако је каква врлина, ако је каква похвала, на то мислите. 9 Што сте научили, и примили, и чули, и видели на мени, то чините, и Бог мира биће са вама.

Апостолова захвалност

10 Обрадовао сам се врло у Господу што сте опет процветали у свом старању за мене. Ви сте се и иначе старали, али нисте имали прилике. 11 Не говорим ово због оскудице; јер сам научио да будем задовољан оним у чему сам. 12 Умем и у скромности живети, умем и обиловати; упућен сам у све и свашта, - бити сит и гладовати, обиловати и оскудевати. 13 Све могу у ономе који ме снажи. 14 Него добро сте учинили што сте се примили моје невоље. 15 А знате и ви, Филипљани, да у почетку проповедања еванђеља, када сам отишао из Македоније, ни једна црква није била са мном у давању и примању - сем вас јединих. 16 Ви сте ми у Солун и једанпут и двапут послали за моју потребу. 17 Не као да ја тражим дар, него тражим плод који се множи на ваш рачун. 18 Примио сам све и имам у изобиљу. Пун сам откако сам од Епафродита примио што сте ми послали, пријатан мирис, добродошлу и богоугодну жртву. 19 А Бог мој испуниће сваку вашу потребу по свом богатству у слави - у Христу Исусу. 20 А Богу и Оцу нашем нека је слава у све векове. Амин.

Завршни поздрави и благослов

21 Поздравите свакога светог у Христу Исусу. Поздрављају вас браћа која су са мном. 22 Поздрављају вас сви свети, а особито они из царева дома.

23 Благодат Господа Исуса Христа нека је са духом вашим. Амин.

На Растку објављено: 2007-07-11
Датум последње измене: 2007-08-10 13:12:47
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује