превод Емилијан Чарнић

1. Коринћанима Посланица

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

1. Коринћанима Посланица

Глава 1

Увод

1 Павле, Божијом вољом позван за апостола Исуса Христа, и брат Состен, 2 Цркви Божијој у Коринту, освећенима у Христу Исусу, позваним светима са свима који призивају име Господа нашега Исуса Христа на сваком месту, Господа који је њихов и наш: 3 благодат вам и мир од Бога Оца нашега и Господа Исуса Христа.

4 Захваљујем свом Богу свагда за вас, за благодат Божију која вам је дана у Христу Исусу, 5 и што сте се у њему обогатили у свему, у свакој речи и сваком знању, 6 као што се сведочанство о Христу утврдило међу вама, 7 тако да не оскудевате ни у једном благодатном дару, очекујући откривење Господа нашега Исуса Христа, 8 који ће вас и утврђивати до краја, да будете беспрекорни на дан Господа нашега Исуса Христа. 9 Веран је Бог који вас је позвао у заједницу свога Сина, Исуса Христа, Господа нашега.

Супарништво странака

10 Него молим вас, браћо, именом Господа нашега Исуса Христа, да сви једно говорите и да не буде међу вама цепања, већ да будете усавршени у једном разуму и једној мисли. 11 Обавештен сам о вама, наиме, браћо моја, од Хлојиних домаћих, да су свађе међу вама. 12 Мислим то што сваки од вас говори: ја сам Павлов, а ја сам Аполосов, ја пак Кифин, а ја Христов. 13 Да ли се Христос разделио? да није Павле распет за вас? или сте крштени у име Павлово? 14 Хвала Богу што ни једнога од вас нисам крстио осим Криспа и Гаја, 15 да не би ко рекао да сте у моје име крштени. 16 Крстио сам још и Стефанин дом; даље не знам да ли сам кога другог крстио. 17 Мене, уосталом, Христос није послао да крштавам, него да проповедам еванђеље, и то не у речитој мудрости - да Христов крст не би изгубио своју вредност.

18 Јер реч о крсту је лудост онима који пропадају, а нама који се спасавамо - сила Божија. 19 Јер је написано: »Уништићу мудрост мудрих, и одбацићу памет паметних«. 20 Где је мудри? где књижевник? где препирач овога света? Зар није Бог претворио мудрост овога света у лудост? 21 Пошто, наиме, свет својом мудрошћу није познао Бога у Божијој мудрости, била је воља Божија да лудом проповеђу спасе оне који верују. 22 И кад већ Јудеји ишту чудне знаке, а Грци траже мудрост, 23 ми проповедамо Христа распетога - Јудејима саблазан, многобошцима лудост, 24 а самим позванима, како Јудејима тако и Грцима, Христа као силу Божију и мудрост Божију. 25 Јер оно што као лудост долази од Бога - мудрије је од људи, и оно што долази од Бога као слабост - јаче је од људи.

26 Гледајте само, браћо, своје призвање; нема ту много мудрих по људском схватању, нема много силних, нити много племенита рода. 27 Него је Бог изабрао оно што је пред светом лудо - да тиме посрами мудре, и што је слабо пред светом, то је Бог изабрао - да посрами јако, 28 и што се у свету сматра неплеменитим и презреним Бог је изабрао, и оно што се сматра за ништа - да уништи оно што важи као нешто, 29 да се нико не похвали пред Богом. 30 Од њега сте и ви у Христу Исусу, који нам је постао мудрост од Бога, праведност и освећење, и избављење, 31 да буде као што је написано: »Ко се хвали - нека се хвали у Господу«.

Глава 2

Божија мудрост

1 И кад сам дошао к вама, браћо, нисам дошао да вам високим говором или мудрошћу објавим сведочанство Божије. 2 Јер сам одлучио да међу вама знам само Исуса Христа - и то распетога. 3 И пред вама сам се појавио у слабости, и у страху, и у великом трепету, 4 те мој говор и моја проповед не беше у наговорљивим речима људске мудрости, него у доказивању Духа и силе, 5 да се ваша вера не оснива на људској мудрости, него на Божијој сили. 6 Мудрост пак говоримо међу савршенима, али не мудрост овога света, нити владара овога света који пропадају, 7 него говоримо Божију мудрост у тајни, скривену мудрост, коју је Бог пре свих векова предодредио за нашу славу, 8 коју ни један од владара овога света није упознао; јер да су је упознали, не би распели Господа славе. 9 Него проповедамо као што је написано: »Што око не виде, и ухо не чу, и у људско срце не дође, што уготови Бог онима који га љубе«. 10 А нама је Бог открио посредством Духа; јер Дух испитује све, и дубине Божије. 11 Јер ко од људи зна шта је у човеку - сем човековог духа који је у њему? Тако исто нико - сем Духа Божијега - не зна шта је у Богу. 12 Ми пак нисмо примили духа овога света, него Духа који је од Бога, да знамо шта нам је Бог даровао. 13 Па и то не говоримо речима наученим од људске мудрости, него речима наученим од Духа, тумачећи оно што је духовно духовним људима. 14 А земаљски човек не прима што је од Божијег Духа, јер је то за њега лудост, и не може да сазна, зато што о томе треба на духован начин расуђивати. 15 Духовни човек пак расуђује о свему, а њега нико не просуђује. 16 Јер »Ко позна ум Господњи - да га поучи?« А ми имамо ум Христов.

Глава 3

Божији служитељи

1 И ја, браћо, нисам могао да вам говорим као духовним људима, него као телеснима, као нејакима у Христу. 2 Млеком сам вас напојио, не чврстом храном, јер још нисте могли да је поднесете. А ни сад још не можете, 3 јер сте још телесни. Кад међу вама има зависти и свађа, зар нисте телесни и зар не живите као обични људи? 4 Кад, наиме, један говори: ја сам Павлов, а други: ја сам Аполосов, зар нисте обични људи? 5 Шта је, дакле, Аполос? а шта је Павле? Служитељи чијом сте службом поверовали, и то како је свакоме од нас Господ дао. 6 Ја сам посадио, Аполос је залио, а Бог је дао да узрасте. 7 Зато нити је што онај који сади, нити онај који залива, него Бог који даје да узрасте. 8 А онај који сади и онај који залива - једно су, и сваки ће примити своју плату према свом труду. 9 Ми смо, наиме, Божији сарадници, а ви сте Божија њива, Божија грађевина.

10 По благодати Божијој која ми је дана ја сам као мудри неимар поставио темељ, а други назиђује. Само сваки нека пази како назиђује. 11 Јер нико не може да постави други темељ, сем онога који је постављен, а то је Исус Христос. 12 И ако ко на овом темељу зида злато, сребро, драго камење, дрва, сено, сламу, 13 свачије дело изићи ће на видело; судни дан ће показати, јер ће се у огњу открити, и какво је чије дело - огањ ће показати. 14 Ако чије дело, које је назидао, остане, тај ће примити награду, 15 ако чије дело изгори, тај ће поднети штету, али ће сам бити спасен, само тако - као кроз огањ.

16 Зар не знате да сте храм Божији и да Дух Божији обитава у вама? 17 Ако неко уништава храм Божији, Бог ће њега уништити; јер је храм Божији свет, а то сте ви.

18 Нека се нико не заварава; ако неко међу вама мисли да је мудар на овом свету, нека постане луд - да би био мудар. 19 Јер је мудрост овога света лудост пред Богом. Написано је, наиме: »Он хвата мудраце у њиховом лукавству«, 20 и опет: »Господ зна премишљања мудраца - да су ништавна«. 21 Стога нека се нико не хвали људима, јер је све ваше: 22 био то Павле, или Аполос, или Кифа, или свет, или живот, или смрт, или садашње, или будуће, све је ваше, 23 ви сте пак Христови, а Христос је Божији.

Глава 4

Христови апостоли

1 Тако нека нас људи држе за Христове помоћнике и управитеље Божијих тајни. 2 А од управитеља се уосталом тражи да се сваки веран нађе. 3 Ја пак ни мало не марим што ме осуђујете ви или људски суд, а ни сам себи не судим. 4 Јер не знам да сам што крив, али тиме још нисам оправдан. Него Господ је тај који мени суди. 5 Стога немојте да судите ништа пре времена - док не дође Господ, који ће осветлити што је скривено у тами и обелоданити одлуке наших срдаца; и тада ће свако примити од Бога похвалу.

6 А на себи и Аполосу показао сам пример, браћо, вас ради - да научите шта значи: не преко онога што је написано, да се ради никога не надимате један против другога. 7 Јер ко ти даје преимућство? А шта имаш што ниси примио? Ако си пак примио, што се хвалиш као да ниси примио? 8 Већ сте засићени, већ сте се обогатили; без нас сте се зацарили, и камо среће да сте се зацарили, па да и ми са вама царујемо. 9 Сматрам, наиме, да је Бог нас апостоле као последње поставио, као на смрт осуђене, да нас гледа свет, и анђели, и људи. 10 Ми смо будале Христа ради, а ви сте мудри у Христу; ми смо слаби, а ви јаки; ви сте славни, а ми презрени. 11 До овога часа и гладујемо, и жеднимо, и нисмо одевени, и туку нас, и потуцамо се, 12 и трудимо се радећи својим рукама. Кад нас руже - ми благосиљамо, кад нас гоне - ми подносимо, 13 кад нас грде - ми се благо обраћамо; постали смо као неко смеће света, као отпад свију све до сада.

14 Не пишем ово да вас посрамим, него вас поучавам као своју драгу децу. 15 Јер ако имате и десет хиљада васпитача у Христу, ипак немате много очева; ја сам вас, наиме, у Исусу Христу еванђељем родио. 16 Молим вас дакле угледајте се на мене. 17 Баш зато сам вам послао Тимотеја, који је моје драго и верно чедо у Господу. Он ће вас подсетити на моје путеве у Христу, како ја учим свуда, у свакој цркви. 18 Неки су се надули - као да ја нећу да дођем к вама. 19 Али ћу вам доћи убрзо, ако буде воља Господња, и тада нећу хтети да знам за реч оних надувених, него за њихову силу. 20 Јер царство Божије није у речи, него у сили. 21 Шта хоћете? да вам дођем с прутом, или с љубављу и кротким духом?

Глава 5

Родоскрвник

1 Чује се уопште да блуд влада међу вама, и то такав блуд каквог нема ни међу многобошцима, да неки има очеву жену. 2 И ви сте надмени; што се радије нисте ожалостили - да се уклони из ваше средине који је то дело учинио? 3 Ја сам, наиме, иако нисам код вас телом, али сам присутан духом, већ осудио - као да сам присутан - онога који је тако нешто учинио: 4 када се у име Господа нашега Исуса сакупите ви и мој дух са силом Господа нашега Исуса, 5 да се такав преда сатани на пропаст тела, да се дух спасе на дан Господњи. 6 Ваша хвала није добра. Зар не знате да мало квасца укисели све тесто? 7 Очистите стари квасац, да будете ново тесто, као што сте стварно бесквасни. Јер и Христос је као наше пасхално јагње принет на жртву. 8 Стога треба да празнујемо не са старим квасцем, нити са квасцем злоће и неваљалства, већ са бесквасним хлебовима искрености и истине.

9 У посланици сам вам писао да се не мешате са блудницима, 10 не уопште са блудницима овога света, или са грамжљивима и разбојницима, или идолопоклоницима, јер бисте онда морали отићи са света. 11 Написао сам вам у ствари да се не мешате са оним који се брат зове, а блудник је, или грамжљив, или идолопоклоник, или опадач, или пијаница, или разбојник; са таквима немојте ни јести. 12 Зашто, најзад, да ја судим онима који су напољу? Зар ви не судите онима који су унутра? 13 А Бог ће судити онима који су напољу. Уклоните злога из своје средине.

Глава 6

О парничењу пред многобошцима

1 Сме ли ко од вас, кад има спор с другим, да иде на суд пред неправедне, а не пред свете? 2 Или зар не знате да ће свети судити свету? И ако ћете ви да судите свету, зар нисте достојни да судите у сасвим малим споровима? 3 Не знате ли да ћемо ми судити анђелима, а камо ли у световним стварима? 4 Ако, дакле, имате световне спорове, поставите за судије оне који су у Цркви мало цењени. 5 Говорим на вашу срамоту. Тако међу вама нема ни једног мудрог који би могао да пресуди међу својом браћом? 6 Него се брат парничи с братом, и то пред невернима. 7 Уопште, и то је већ ваша мана што се међу собом парничите. Зашто радије не трпите неправду? зашто радије не трпите штету? 8 Него ви чините неправду и штету, и то браћи. 9 Или зар не знате да неправедни неће наследити царства Божијег? Не заваравајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубочинци, ни мекушци, ни педерасти, 10 ни крадљивци, ни грамжљиви, ни пијанице, ни опадачи, ни разбојници неће наследити царства Божијег. 11 И неки од вас су били овакви. Али сте се опрали, и посветили, и оправдали именом Господа [нашега] Исуса Христа и Духом Бога нашега.

О блуду

12 Мени је све дозвољено, али није све на корист. Мени је све дозвољено, али нећу да нешто овлада мноме. 13 Јела су за трбух, а трбух за јела; Бог ће уништити и једно и друго. Али тело није за блуд, него за Господа, и Господ за тело. 14 А Бог је васкрсао Господа, па ће васкрснути и нас својом силом. 15 Зар не знате да су ваша телеса Христови удови? Хоћу ли, дакле, узети Христове удове и учинити их удовима блудничиним? Далеко од тога. 16 Или не знате да је приљубљени уз блудницу једно тело с њом? Јер рече: »Двоје ће бити једно тело.« 17 А ко се Господа држи један је дух с њим. 18 Избегавајте блуд. Сваки грех, који човек чини, ван тела је; а блудник греши против свог сопственог тела. 19 Или зар не знате да је ваше тело храм Духа Светога који је у вама, кога имате од Бога, те не припадате само себи? 20 Ви сте, наиме, скупо купљени, прославите, дакле, Бога својим телом.

Глава 7

О браку и девичанству

1 Што се тиче онога о чему сте ми писали, добро је за човека да се не дотиче жене; 2 али због блуда сваки нека има своју жену, и свака жена свога мужа. 3 Муж да чини своју дужност жени, а исто тако и жена мужу. 4 Жена не располаже својим телом, него муж; исто тако и муж не располаже својим телом, него жена. 5 Не ускраћујте се једно другом, сем по договору за извесно време, да се предате молитви, а затим да се опет састанете, да вас сатана не искуша због ваше неуздржљивости. 6 Али ово говорим као допуштење, а не као заповест. 7 Ја пак желим да сви људи буду као ја; али свако има свој благодатни дар од Бога, један овако, а други онако.

8 А неожењенима и удовицама велим: добро им је ако остану као што сам и ја. 9 Али ако не могу да се уздржавају, нека ступе у брак, јер је боље ступати у брак него распаљен патити. 10 Брачним друговима пак не заповедам ја, него Господ, да се жена не раставља од мужа. 11 А у случају да се растави, нека остане безбрачна, или да се помири са својим мужем. И муж да, не отпушта своју жену.

12 А осталима говорим ја, не Господ: ако неки брат има жену која не верује, и она пристаје да живи с њим, нека је не отпушта. 13 И жена која има мужа који не верује, а он пристаје да живи с њом, нека не отпушта мужа. 14 Муж који не верује, наиме, посвећен је верном женом, и жена која не верује посвећена је братом; ваша деца би иначе била нечиста, а сад су света. 15 Ако ли се онај који не верује раздваја, нека се растави; брат или сестра у таквим случајевима нису везани као робови, јер нас је Бог позвао да живимо у миру. 16 Шта знаш, најзад, жено, да ли ћеш спасти мужа? или шта знаш, мужу, да ли ћеш спасти жену? 17 Само свако нека живи онако како му је Господ доделио, како га је Бог позвао. И тако наређујем по свим црквама.

18 Ако је ко позван као обрезан, нека се не гради необрезан; ако је ко позван у необрезању, нека се не обрезује. 19 Обрезање је ништа, и необрезање је ништа, него - држање Божијих заповести. 20 Свако нека остане онакав какав је позван. 21 Јеси ли позван као роб? не брини се, него иако можеш да постанеш слободан, радије остани у чему си. 22 Јер ко је као роб позван у Господу - слободњак је Господњи; тако је и позвани слободњак Христов роб. 23 Скупо сте купљени; не будите робови људима. 24 Свако, браћо, нека остане пред Богом у оном у чему је позван.

25 А за девојке немам заповести од Господа, него казујем своје мишљење као човек који је доживео благодат Господњу - да би уживао поверење. 26 Сматрам, дакле, да је ово добро због садашње невоље, да је добро човеку да тако буде. 27 Јеси ли се привезао за жену? - не тражи развод. Јеси ли се развео од жене? - не тражи жене. 28 Но ако и ступаш у брак, ниси погрешио, и девојка ако се уда - није погрешила; али ће такви имати телесну невољу, а ја вас штедим.

29 Него ово вам, браћо, поручујем: време је кратко; убудуће и они који имају жене да буду као да их немају, 30 и који плачу - као да не плачу, и који се радују - као да се не радују, и који купују - као да ништа немају, 31 и који користе овај свет - као да га не искоришћавају; јер пролази обличје овога света. 32 А ја хоћу да сте безбрижни. Безбрачни брине се за оно што је Господње, како ће угодити Господу, 33 а ко је ступио у брак брине се за оно што је светско, како ће угодити жени, 34 те је подељен. И неудата жена, и девојка, брине се за оно што је Господње, да буде света и телом и духом, а која је ступила у брак брине се за оно што је светско, како ће угодити мужу. 35 Ово пак говорим на корист вас самих, не да вам ставим омчу, него да будете часни и да без сметње истрајно служите Господу. 36 Мисли ли ко да неприлично поступа са својом девојком, ако је она зашла у године, и тако мора да буде, нека чини шта хоће: не греши, нека ступају у брак. 37 Ко, међутим, чврсто стоји у свом срцу и нема нужде, него влада својом сопственом вољом, па је ово одлучио у свом сопственом срцу, да сачува своју девојку, добро ће чинити. 38 Тако, добро чини ко удаје своју девојку, али боље ће чинити ко је не удаје.

39 Жена је привезана док јој муж живи; а ако јој муж умре, слободна је да се уда за кога хоће, само у Господу. 40 Али је, по мом мишљењу, блаженија ако тако остане; мислим, уосталом, да и ја имам Духа Божијег.

Глава 8

О месу од идолских жртава

1 У погледу меса од идолских жртава знамо да сви ми имамо потребно знање. Знање надима, а љубав назиђује. 2 Ако неко мисли да је дошао до неког знања, још није сазнао онако како треба сазнати. 3 Али ако неко воли Бога, тога је Бог познао. 4 Уосталом, у погледу једења меса од идолских жртава знамо да идол није ништа на свету и да нема другог Бога - сем једнога. 5 Јер ако и има назовибогова, било на небу, било на земљи, као што има много богова и много господара, 6 али ми имамо једнога Бога Оца, од кога је све и за кога смо ми, и једнога Господа Исуса Христа, кроз кога је све постало, па и ми - његовим посредством.

7 Али сви немају знања. Неки, наиме, по својој досадашњој навици на идоле, једу месо као идолску жртву, па се тако њихова слаба савест каља. 8 Јело, међутим, неће нас поставити пред Бога; нити шта губимо ако не једемо, нити много добивамо ако једемо. 9 Само пазите да како ова ваша слобода не буде спотицање за слабе. 10 Јер ако неко тебе, који имаш знање, види за трпезом у идолском храму, неће ли његова савест, будући да је он слаб, бити побуђена да једе месо жртвовано идолима? 11 Због твога знања, наиме, пропада онај слаби, брат, за кога је Христос умро. 12 И тако грешећи против своје браће и ударајући по њиховој слабој савести, против Христа грешите. 13 Стога, ако јело саблажњава мог брата, нећу јести меса довека, да не саблазним свога брата.

Глава 9

Права и дужности апостола

1 Нисам ли слободан? нисам ли апостол? нисам ли видео Исуса, Господа нашега? нисте ли ви моје дело у Господу? 2 Ако другима нисам апостол, али вама јесам; јер ви сте печат мога апостолства у Господу. 3 То је моја одбрана од оних који ме испитују. 4 Зар немамо права да једемо и да пијемо? 5 зар немамо права да водимо једну сестру као жену - као и остали апостоли, и браћа Господња, и Кифа? 6 Или само ја и Варнава немамо права да не радимо ради издржавања?

7 Ко икад војује о свом трошку? ко сади виноград и не једе његов род? или ко напаса стадо и не једе млеко од стада? 8 Говорим ли ја то само по људски, или не говори то и закон? 9 У Мојсијевом закону, наиме, написано је: »Немој да завежеш уста волу који врше«. Брине ли се Бог за волове? 10 или говори баш за нас? Та за нас је написано - да орач треба у нади да оре, и који врше треба да врше у нади да ће добити свој део. 11 Ако вам ми посејасмо духовна добра, да ли је то нешто велико кад жањемо ваша телесна добра? 12 Кад други имају права да учествују у вашим земаљским добрима, зашто не бисмо имали ми још и више? Али ми се нисмо послужили овим правом, него све подносимо, да не учинимо какве сметње еванђељу о Христу. 13 Не знате ли да се од храма хране они који врше свету службу, и да служитељи олтара с олтаром деле? 14 Тако је и Господ наредио проповедницима еванђеља да од еванђеља живе.

15 А ја се нисам користио ничим од свега тога. Па и ово не написах - да мени тако буде; јер је за мене боље да умрем него да ми ко славу уништи. 16 Ако пак проповедам еванђеље, не могу да се хвалим; јер морам то да чиним; јер тешко мени ако не проповедам еванђеље. 17 Ако, наиме, то чиним драговољно, имам награду; а ако не чиним по својој вољи, то значи да ми је поверена служба управљања. 18 Шта је, дакле, моја плата? Да проповедајући бесплатно дајем еванђеље, да не користим своје право у еванђељу.

19 Иако сам слободан од свих, себе учиних служитељем свију, да их што више придобијем. 20 Тако сам Јудејима био као Јудејин - да бих придобио Јудеје; онима који су под законом био сам као да сам и ја под законом, мада ја нисам под законом, да бих придобио оне који су под законом. 21 Онима који су без закона био сам као да сам и ја без закона, мада ја нисам без Божијег закона, него сам у Христовом закону, - да бих придобио оне који су без закона. 22 Слабима сам био [као] слаб, да бих придобио слабе; свима сам био све - да свакако неке спасем. 23 И све чиним за еванђеље - да бих имао удела у њему.

24 Не знате ли да на тркалишту трче сви тркачи, али само један добива награду; тако и ви трчите - да је освојите. 25 А сваки борац уздржава се од свега; они - да би добили пропадљив венац, а ми - непропадљив. 26 Стога ја трчим тако, као тркач који не трчи у неизвесност, тако се борим песницом, као борац који не бије ветар, 27 него мучим своје тело и потчињавам га, да не бих ја, који сам другима проповедао, сам постао неваљао.

Глава 10

Упозорење против идолопоклонства

1 Нећу да вам остане непознато, браћо, да су сви наши очеви били под облаком, и сви су прошли кроз море, 2 и сви су били у Мојсија крштени у облаку и у мору, 3 и сви су јели исто духовно јело, 4 и сви су пили исто духовно пиће; јер су пили из духовне стене која их је пратила, а та стена беше Христос. 5 Али већина од њих није била Богу угодна, те беху побијени у пустињи.

6 А ово се догодило као праслика за нас, да не желимо зла као што су они желели. 7 И не будите идолопоклоници као неки од њих, као што је написано: »Народ седе да једе и да пије, те усташе да играју«. 8 Немојмо се одавати ни блуду, као што су то чинили неки од њих, па их у један дан паде двадесет и три хиљаде. 9 Немојмо ни Господа искушавати, као што су га неки од њих кушали, па изгибоше од змија. 10 И не гунђајте, као што су неки од њих гунђали, па изгинули од онога који убија. 11 А све ово догађало се њима за пример, али је написано за упозорење нама, којима су последња времена близу. 12 Стога ко мисли да сигурно стоји, нека пази да не падне. 13 Снашло вас је само људско кушање. А Бог је веран, па вас неће оставити да трпите искушења више него што можете, него ће учинити и крај са искушењима, да можете поднети.

14 Зато, мили моји, бежите од идолопоклонства. 15 Говорим као мудрима: расудите сами шта вам говорим. 16 Чаша благослова, коју благосиљамо, није ли заједница Христове крви? Хлеб, који ломимо, није ли заједница Христова тела? 17 Зато што је хлеб један, ми многи једно смо тело; јер сви ми један хлеб делимо. 18 Гледајте телесног Израиља: зар они једући жртве нису у заједници са жртвеником? 19 Шта ја хоћу тиме да кажем? Да ли је месо жртвовано идолима нешто, или да идол нешто представља? 20 Не, него што многобошци жртвују, демонима приносе на жртву, а не Богу. А ја нећу да ви будете у заједници са демонима. 21 Не можете пити чашу Господњу и чашу демонску; не можете учествовати у трпези Господњој и трпези демонској. 22 Или да изазивамо Господа на завист? Да нисмо јачи од њега?

23 Све је дозвољено, али није све на корист; све је дозвољено, али све не назиђује. 24 Нико нека не тражи своје добро, него добро другога. 25 Једите све што се продаје на тргу не испитујући ништа савести ради; 26 јер »Господња је земља и све што је испуњава«. 27 Ако вас ко од неверника позове и хоћете да идете, једите све што се изнесе пред вас не испитујући ништа савести ради. 28 Али ако вам ко каже: ово је месо од жртве, онда не једите због онога који вам је на то указао и због савести; 29 а не мислим на твоју савест, него на савест другога. Зашто да туђа савест суди мојој слободи? 30 Ако ја једем са захвалношћу, зашто да се хули на мене због онога за што ја захваљујем?

31 Ако, дакле, једете, ако пијете, ако ма шта чините, све чините на славу Божију. 32 Не будите на саблазан ни Јудејима, ни Грцима, ни Цркви Божијој, 33 као што и ја свима угађам у свему не тражећи своју корист, него корист многих, да они буду спасени.

Глава 11

Жена треба да покрива главу

1 Угледајте се на мене, као што се и ја угледам на Христа. 2 Хвалим вас пак што ме се сећате у свему и што држите предања онако како сам вам предао. 3 Али хоћу да знате да је Христос глава сваком човеку, а човек је глава жени, а Бог је глава Христу. 4 Сваки човек, који се моли Богу или пророкује покривене главе, срамоти своју главу. 5 А свака жена, која се гологлава моли Богу или пророкује, срамоти своју главу, јер је једно исто са ошишаном. 6 Ако се, наиме, жена не покрива, нека се онда и шиша. Но ако је ружно да се жена шиша и брије, нека се и покрива. 7 Човек пак не треба да покрива главе зато што је он слика и слава Божија; а жена је човекова слава. 8 Јер није човек постао од жене, него жена од човека. 9 И није човек створен ради жене, него жена ради човека. 10 Зато жена треба да има знак мужевљеве власти на глави - због анђела. 11 Али у Господу нити је жена без човека нити човек без жене. 12 Јер као што је жена постала од човека, тако и човек постаје посредством жене; а све је од Бога. 13 Сами у себи пресудите: да ли приличи жени да се гологлава моли Богу? 14 Зар вас и сама природа не учи да је за човека срамота ако има дугу косу, 15 ако пак жена има дугу косу, то јој је дика, јер јој је коса дана уместо вела. 16 Али ако ко мисли да се протерује, ми немамо таквог обичаја, а ни цркве Божије.

Вечера Господња

17 Налажући вам ово не могу да вас хвалим, јер се не састајете на боље, него на горе. 18 Јер, прво, чујем да се на свом црквеном скупу делите, и нешто од тога верујем. 19 И треба, најзад, да се делите - да се покажу који су поуздани међу вама. 20 Када се, дакле, заједно састајете, не једе се вечера Господња. 21 Јер сваки при јелу прво узима своју вечеру, па један гладује, а други се опија. 22 Зар немате куће, да једете и да пијете? или презирете Цркву Божију, и срамотите оне који немају? Шта да вам кажем? Да вас похвалим? У овом вас не хвалим.

23 Ја сам, наиме, примио од Господа што сам и вама предао, да је Господ Исус, оне ноћи када је био предан, узео хлеб, 24 захвалио Богу, изломио и рекао: ово је моје тело за вас. Ово чините мени за спомен. 25 Исто тако и чашу после вечере говорећи: ова чаша је нови савез мојом крвљу. Ово чините, кад год из ње пијете, мени за спомен. 26 Јер кад год једете овај хлеб и пијете ову чашу, обзнањујете смрт Господњу - док не дође. 27 Стога ко недостојно једе хлеб или пије чашу Господњу, огрешиће се о тело и крв Господњу. 28 Човек нека испитује самога себе, и тако нека једе од хлеба и нека пије из чаше; 29 јер ко једе и пије, а не прави разлику између тела Господњег и другог јела, себи на суд једе и пије. 30 Због тога су многи слаби и болесни међу вама, и доста их је умрло. 31 Кад бисмо сами себи судили, не би нам се судило; 32 а Господ судећи кара нас - да не будемо осуђени са светом. 33 Стога, браћо моја, када се састајете да једете, ишчекујте један другога. 34 Ако је ко гладан, нека једе код куће, да се не састајете на осуду. А остало ћу уредити када дођем.

Глава 12

Духовни дарови

1 А у погледу духовних дарова, браћо, нећу - да вас оставим у незнању. 2 Знате да сте, када сте били многобошци, дозвољавали да вас вуку немим идолима, како су вас одвлачили. 3 Зато вам дајем на знање да нико, ко говори у Духу Божијем, не каже: проклет био Исус, и нико не може рећи: Исус је Господ, сем у Духу Светоме.

4 Има разлике у додељивању благодатних дарова, али је Дух исти. 5 Има разлике и у службама, али је Господ исти. 6 Има разлике и у дејству сила, али је исти Бог који чини све у свима. 7 А свакоме се даје да се на њему покаже Дух на корист. 8 Једноме се, наиме, Духом даје реч мудрости, а другоме - по истом Духу - реч знања, 9 и другоме вера у истом Духу, и другоме благодатни дар исцељивања у једном Духу, 10 и другоме да чини чуда, и другоме пророштва, и другоме да разликује духове, другоме различити језици, а другоме да тумачи језике. 11 А све ово чини један и исти Дух, који раздељује свакоме како хоће.

12 Јер као што је тело једно, и има многе удове, а сви удови тела, иако су многи, једно су тело, тако је и Христос. 13 Јер смо сви ми једним Духом крштени за једно тело, били Јудеји или Грци, били робови или слободни. И сви смо једним Духом напојени. 14 Па ни тело није један уд, него многи. 15 Ако нога каже: зато што нисам рука не припадам телу, ипак је део тела. 16 И ако ухо каже: зато што нисам око не припадам телу, ипак је део тела. 17 Кад би све тело било око, где би био слух? кад би све тело било слух, где би било чуло мириса? 18 Али Бог је поставио удове, сваки поједини од њих у телу, како је хтео. 19 Ако би пак сви били један уд, где би било тело? 20 Овако су многи удови, а тело је једно. 21 Око не може да каже руци: ниси ми потребна, или опет глава ногама: нисте ми потребне. 22 Него много су потребнији удови тела који изгледају слабији, 23 и веће поштовање придајемо удовима тела, за које сматрамо да не заслужују поштовање, и наши непристојни удови имају већу пристојност, 24 док нашим пристојним удовима то није потребно. Али Бог је тако саставио тело, да је запостављеном уду дао већу част, 25 да не буде цепања у телу, него да се удови једнако брину један за другога. 26 И ако пати један уд, сви удови пате с њим; ако се један уд слави, сви удови се радују с њим.

27 А ви сте Христово тело, и појединачно удови. 28 И Бог је поставио појединце у Цркви прво за апостоле, друго за пророке, треће за учитеље, затим чудотворне силе, па благодатне дарове исцељивања, помагања, управљања, различите чудне језике. 29 Јесу ли сви апостоли? јесу ли сви пророци? јесу ли сви учитељи? имају ли сви чудотворне силе? 30 имају ли сви благодатне дарове исцељивања? да ли сви говоре чудне језике? да ли сви тумаче? 31 Него покажите ревност за веће благодатне дарове. А ја ћу вам показати још изврснији пут.

Глава 13

Љубав

10 1 Ако говорим људским и анђеоским језицима, а љубави немам, онда сам метал који звучи и чинеле које одјекују. 2 И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање, и ако имам сву веру, тако да премештам горе, а љубави немам, ништа сам. 3 И ако хранећи сиромахе разделим све своје имање, и ако предам своје тело - да будем спаљен, а љубави немам, ништа ми не користи.

4 Љубав дуго трпи, љубав је добра, она не завиди, љубав се не хвали, не надима се, 5 не понаша се непристојно, не тражи своје, не љути се, не урачунава зло, 6 не радује се неправди, али се радује са истином; 7 она све сноси, све верује, свему се нада, све трпи.

8 Љубав не престаје никада. Ако је дар пророштва - биће окончан, ако је дар језика - престаће, ако је знање - нестаће. 9 Јер делимично сазнајемо и делимично пророкујемо; 10 када пак дође оно савршено, престаће оно делимично. 11 Кад сам био дете, говорио сам као дете, мислио сам као дете, закључивао сам као дете. А кад сам постао човек, престао сам с детињаријама. 12 Јер сад гледамо као помоћу огледала - у загонетки, а онда ћемо лицем у лице. Сада сазнајем делимично, а онда ћу сазнати потпуно, као што сам и сам потпуно познат. 13 Сада пак остаје вера, нада, љубав, ово троје; а љубав је међу њима највећа.

Глава 14

Ревност за духовне дарове

1 Тежите за љубављу и покажите ревност за духовне дарове, а нарочито да пророкујете. 2 Јер ко говори чудним језиком - не говори људима, него Богу; нико га, наиме, не разуме, док он Духом говори тајне. 3 Ако ко пророкује - људима говори на назидање, опомену и утеху. 4 Ко говори чудним језиком - изграђује самога себе, а ко пророкује - уздиже Цркву. 5 Желим, наиме, да ви сви говорите чудним језицима, али више да пророкујете. Јер је онај који пророкује већи од онога што говори чудним језицима, сем ако их тумачи - да се Црква уздигне.

6 А сад, браћо, ако вам дођем и говорим чудним језицима, какву ћу вам корист учинити, ако вам уз то не говорим у откривењу, или у знању, или у пророштву, или у науци? 7 Па и бездушне ствари које дају глас, као свирала или китара, ако не дају да им се тонови разликују, како ће се познати свирка свирале или китаре? 8 И ако труба да нејасан глас, ко ће се спремити за бој? 9 Тако и ви ако чудним језиком не кажете разумљиве речи, како ће се разумети шта се говори? Говорићете у ветар. 10 Иако на свету има толико врсти језика, па ни један није неразговетан. 11 Ако, дакле, не знам значење говора, бићу туђин ономе што говори, и говорник ће мени бити туђин. 12 Тако и ви, пошто показујете ревност за духовне дарове, настојте да у њима обилујете на уздизање Цркве.

13 Стога ко говори чудним језиком нека се моли Богу - да га може протумачити. 14 Јер ако се молим Богу чудним језиком, дух мој се моли, а мој ум остаје без плода. 15 Шта то значи? Молићу се Богу духом, али молићу се и умом; певаћу хвалу духом, али певаћу и умом. 16 Јер ако ти благосиљаш духом, како ће онај који заузима место непосвећеног рећи амин на твоје захваљивање, кад не зна шта говориш? 17 Ти, додуше, лепо захваљујеш, али се други не уздиже. 18 Захваљујем Богу што говорим чудним језицима више од свих вас; 19 али у Цркви ћу радије рећи пет речи својим умом - да и друге поучим, него хиљаде речи чудним језиком. 20 Браћо, не будите детињастих мисли, него у злоћи будите нејаки, а мислима будите зрели људи. 21 У закону је написано: »Преко људи који говоре туђим језиком и уснама туђинаца говорићу овоме народу, па ни тако ме неће послушати, говори Господ«. 22 На тај начин чудни језици нису чудни знак за верујуће, него за невернике, а дар пророштва није чудан знак за невернике, него за верујуће. 23 Ако се, дакле, сва Црква окупи на једно место, и сви буду говорили чудним језицима, па уђу непосвећени или неверници, неће ли рећи да сте луди? 24 Ако пак сви пророкују, па уђе неки неверник или непосвећени, сви га изобличавају, сви га испитују, 25 обелодањују се тајне његова срца, па ће тако пасти ничице и поклониће се Богу објављујући да је Бог стварно у вама.

Ред у цркви

26 Шта онда, браћо? Кад се скупљате, сваки има псалам, има науку, има откривење, има чудни језик, има дар тумачења тог језика; све нека буде на назидање. 27 Ако ко говори чудним језиком, нека то чине по двојица или највише тројица, и то редом, а један нека тумачи. 28 Ако пак нема тумача, нека ћути у Цркви, па нека говори самом себи и Богу. 29 Пророци, међутим, нека говоре двојица или тројица, а остали нека расуђују. 30 Ако ли се неком другом, који ту седи, што открије, први нека ћути. 31 Јер можете сви - један по један - пророковати, да сви уче и да сви приме утеху. 32 И пророчки духови покоравају се пророцима; 33 јер Бог није Бог нереда, него мира.

34 Као у свима црквама светих, жене да ћуте у црквама; јер њима није допуштено да говоре, него да се покоравају, као што и закон налаже. 35 Ако ли желе да науче нешто, нека код куће питају своје мужеве; јер је неподобно за жену да говори у Цркви. 36 Или је реч Божија од вас изишла? или је само до вас дошла?

37 Ако ко мисли да је пророк или да је надахнут, нека разабере да је Господња наредба ово што вам пишем. 38 А ако неко то не зна, не зна ни њега Бог. 39 Стога, браћо моја, покажите ревност за пророковање, и не браните говор чудним језицима. 40 Само све нека буде пристојно и уредно.

Глава 15

Васкрсење мртвих

1 Обзнањујем вам, браћо, еванђеље које сам вам проповедао, које ви примисте, у ком и стојите, 2 којим се и спасавате, ако га чврсто држите како сам вам ја објавио, сем ако нисте узалуд поверовали. 3 Јер сам вам пре свега предао што сам и примио: да је Христос умро за наше грехе - по Писмима, 4 и да је сахрањен, и да је васкрснут трећега дана - по Писмима, 5 те се јави Кифи, затим Дванаесторици. 6 Потом се одједном јави више од пет стотина браће, од којих већина живи до данас, а неки умреше. 7 Затим се јави Јакову, па онда свима апостолима. 8 А после свих јави се и мени као недоношчету. 9 Јер сам ја најмањи међу апостолима, који нисам достојан да се назовем апостолом, зато што сам гонио Цркву Божију. 10 Али благодаћу Божијом ја сам оно што сам, и његова благодат, која се излила на мене, не оста без плода, него се потрудих више од свих њих, али не ја, него благодат Божија са мном 11 Био, дакле, ја или они, тако проповедамо и тако сте поверовали.

12 Али ако се проповеда да је Христос васкрснут из мртвих, како неки међу вама говоре да нема васкрсења мртвих? 13 Ако пак нема васкрсења мртвих, онда ни Христос није васкрснут. 14 А ако Христос није васкрснут, тада је празна наша проповед, празна је и ваша вера. 15 Уз то налазимо се и као лажни сведоци Божији, зато што смо сведочили против Бога - да је васкрсао Христа, кога није васкрсао, ако мртви заиста не васкрсавају. 16 Јер ако мртви не васкрсавају, ни Христос није васкрснут. 17 А ако Христос није васкрснут, узалудна је ваша вера, још сте у својим гресима. 18 Према томе пропадоше који у Христу помреше. 19 Ако смо се само у овом животу уздали у Христа, јаднији смо од свих људи.

20 А сад је Христос васкрснут из мртвих као првенац од оних који су умрли. 21 Пошто је, наиме, посредством човека смрт дошла, посредством човека дошло је и васкрсење мртвих. 22 Јер као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживети. 23 Али сваки у свом реду: као првенац Христос, затим они који Христу припадају - приликом његовог доласка, 24 онда долази крај, кад преда царство Богу и Оцу, кад уништи свако поглаварство, сваку власт и силу. 25 Јер он треба да влада »док не положи све непријатеље под ноге своје«. 26 Смрт ће бити уништена као последњи непријатељ. 27 Јер »све је покорио под ноге његове«. А кад каже да је све покорено, јасно је да је покорено све сем онога који му је све покорио. 28 А кад му све буде покорено, тада ће се и сам Син покорити ономе који му је све покорио, да Бог буде све у свему.

29 Уосталом шта ће радити они који се крштавају за мртве? Ако мртви уопште не васкрсавају, зашто се још крштавају за њих? 30 Зашто смо и ми сваки час у опасности? 31 Тако ми ваше хвале, браћо, коју имам у Христу Исусу Господу нашем - ја умирем сваки дан. 32 Ако сам се само као човек борио са зверовима у Ефесу, каква ми је корист? Ако мртви не васкрсавају, »једимо и пијмо, јер ћемо сутра умрети«. 33 Не варајте се; рђава друштва кваре добре обичаје. 34 Отрезните се честито и не грешите; јер неки људи не знају Бога. На срамоту вам ово говорим.

35 Али неко ће рећи: како мртви васкрсавају? и у каквом ће телу доћи? 36 Неразборити човече, то што ти сејеш не оживљава - ако не умре. 37 И што сејеш, не сејеш тело биљке које треба да буде, него голо зрно било пшенично или од нечег другог. 38 А Бог му даје тело какво је хтео, и сваком семену његово тело. 39 Није свака плот иста плот, него друга је људска, и друга је плот скотска, и друга је плот птичија, и друга је рибља. 40 Има и небеских тела, и земаљских тела, али је други сјај небеских тела, а други земаљских. 41 Други је сјај сунца, и други је сјај месеца, и други је сјај звезда; јер се звезда разликује од звезде по сјају. 42 Тако је и са васкрсењем мртвих. Сеје се у распадљивости, васкрсава у нераспадљивости. 43 Сеје се без части, васкрсава у слави. Сеје се у слабости васкрсава у сили. 44 Сеје се природно тело. васкрсава духовно тело. Кад постоји природно тело, постоји и духовно. 45 Тако је и написано: »Први човек Адам поста душа жива«; последњи Адам поста дух који оживљава. 46 Али није прво духовно, него природно, па затим духовно. 47 Први човек је од земље, земљан; други човек је са неба. 48 Какав је земљани, такви су и земљани, а какав је небески, такви су и небески. 49 И као што смо понели слику земљанога, тако ћемо носити и слику небескога.

50 А ово, браћо, кажем да месо и крв не могу да наследе царство Божије, нити распадљивост наслеђује нераспадљивост. 51 Ево казујем вам тајну: нећемо сви помрети, али ћемо се сви изменити, 52 у моменту, у трен ока, кад затруби последња труба. Труба ће, наиме, затрубити, и мртви ће бити васкрснути нераспадљиви, а ми ћемо се изменити. 53 Јер ово распадљиво треба да се обуче у нераспадљивост, и ово смртно да се обуче у бесмртност. 54 А кад се ово распадљиво обуче у нераспадљивост и ово смртно обуче у бесмртност, тада ће се збити реч која је написана: »Победа прождре смрт. 55 Смрти, где ти је победа? Смрти, где ти је жалац?« 56 Жалац смрти је грех, а сила греха је закон. 57 Али хвала Богу који нам даје победу кроз Господа нашега Исуса Христа. 58 Стога, браћо моја драга, будите чврсти, непоколебљиви, увек богати у делу Господњем, знајући да ваш труд није без плода у Господу.

Глава 16

Савети и поздрави

1 А за скупљање прилога за свете, као што сам наредио галатијским црквама, тако поступите и ви. 2 Сваки први дан недеље свако од вас нека ставља код себе и скупља колико може, да не буде скупљања тек кад ја дођем. 3 А кад дођем, које ви нађете за вредне те ћу послати с писмима да однесу дар ваше љубави у Јерусалим. 4 Ако пак буде вредно да и ја идем, поћи ће са мном.

5 А к вама ћу доћи кад прођем Македонију; јер путујем преко Македоније. 6 А код вас ћу се можда задржати, па и презимити, да ме ви отпратите куд год пођем. 7 Нећу, наиме, да вас сад видим само у пролазу; јер се надам да ћу неко време остати код вас, ако Господ допусти. 8 У Ефесу пак остаћу до Педесетнице; 9 јер ми се отворише велика и за рад повољна врата, а противника је много. 10 Ако пак Тимотеј дође, гледајте да буде код вас без страха; јер он ради дело Господње као и ја. 11 Нико, дакле, да га не презре. Испратите га с миром, да дође к мени; јер га очекујем с браћом. 12 А што се тиче брата Аполоса, много сам га молио да дође к вама с браћом. и никако није хтео сад да дође, али ће доћи кад му се укаже згодна прилика.

13 Бдијте, стојте чврсто у вери, држите се мушки, будите јаки. 14 Све код вас нека буде у љубави. 15 Молим вас још, браћо, да знате Стефанин дом, да је то ахајски првенац и да су се они ставили у службу светима. 16 Будите и ви покорни таквима и сваком сараднику и трудбенику. 17 Радујем се Стефанину и Фортунатову и Ахаикову доласку, јер су они надокнадили ваше одсуство. 18 Умирили су, наиме, дух мој - и ваш. Признајте, дакле, такове.

19 Поздрављају вас азијске цркве. Поздрављају вас много у Господу Акила и Приска са црквом у свом дому. 20 Поздрављају вас сва браћа. Поздравите један другога светим целивом.

21 Поздрав је мојом, Павловом руком. 22 Ако ко не љуби Господа, проклет био. »Маран ата«. 23 Благодат Господа Исуса нека је са вама. 24 Моја љубав је са свима вама у Христу Исусу.

На Растку објављено: 2007-07-07
Датум последње измене: 2007-08-10 13:11:16
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује