NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoAntropologija i etnologija
TIA Janus

Јанус

Одредница из Лексикона религија и митова древне Европе, саставили Александрина Цермановић-Кузмановић и Драгослав Срејовић, Савремена администрација, Београд, 1992.

(Ianus), једно од најстаријих и највећих римских божанстава, бог свих пролаза, јавних капија и кућних врата, чувар света и целог космоса, отац богова и људи.

У миту је Јанус краљ који је заједно са Сатурном владао Лацијем у златно доба, у време кад није било ратова и кад су се људи узајамно волели и поштовали. Домороцима је дао законе, научио их бродоградњи, гајењу житарица, подизању кућа и ковању новца. Волео је богињу Кардеју, којој је подарио власт над шаркама свих врата, као и бели глог, који одбија зле демоне (в. Кардеја). Као његове супруге помињу се нимфа Јутурна и богиња Венилија, која му је родила кћер Каненту. После смрти, Јанус је дивинизован. Као божанство, спасао је Рим од Сабињана. Кад је Терпеја сабињанском краљу предала Капитол и кад је непријатељ већ наваљивао на његове капије, Јанус је отворио извор вруће сумпоровите воде који је Сабињане натерао у бекство. Да би у сваком часу обезбедили Јанусову помоћ, Римљани су приликом ратних похода увек отварали врата његовог светилишта.

Култ Јануса у Риму установио је Ромул. Као бог свих пролаза, који осматра сваки улазак и излазак, Јанус је редовно представљан са два лица. Он је бог сваког почетка – првог месеца у години, првог дана у месецу, почетка сваког дана, сваке акције и свих ритуала. Пошто отвара и затвара капије, он је и чувар света и космоса, првак међу боговима, који присуствује рођењу сваког људског бића. Свака молитва и жртва, без обзира на то ком божанству је намењена, почиње призивањем Јануса. Њему је посвећен сваки први дан у месецу (календе). Тада му је жртвован колач, вино и жито. Посебно су свечано слављене јануарске календе. Римљани су тог дана размењивали поклоне и лепе жеље, светковали игре у циркусу (7. јануар) и славили празник Агоналија (9. јануар), кад је првак римског свештенства (rex sacrorum) жртвовао Јанусу овна.

Јанус је првобитно поштован поред многобројних пролаза и вратница (iani, ianuae). Најстарији пролази посвећени Јанусу налазили су се на Форуму или у његовој близини (I. imus, I. summus, I. medius). Двојна капија на североисточном делу Форума (I. geminus), коју је, према предању, саградио краљ Нума, отварана је приликом одласка војске у рат, а затварана је тек кад се закључи мир, што се, с обзиром на римску освајачку политику, веома ретко догађало.

Први храм посвећен Јанусу саграђен је 260 г. пре н. е., после победе у поморској бици код Мила. Помињу се и Јанусова светилишта на Јаникулу. На Волујском тргу (Forum barium) налазила се капија са четири пролаза (I. quadrifrons) и стога је каткад Јанус представљан са четири лица. Најстарија представа Јануса са два лица налази се на републиканском новцу. На старијим примерцима новца приказан је са брадом, а на каснијим – Јанус има безбрадо, младалачко лице. Његови атрибути су кључ и штап.


// Пројекат Растко / Антропологија и етнологија //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]